Robotul Curiosity se pregateste de explorarea planetei Marte

Miercuri, 22 August 2012, ora 11:25
1911 citiri
Robotul Curiosity se pregateste de explorarea planetei Marte

Robotul Curiosity se pregateste sa se deplaseze pentru prima data pe Marte, miercuri, la doua saptamani dupa sosirea lui pe planeta rosie si dupa efectuarea unui set complet de teste, inainte de a se lansa cu adevarat, "peste doua sau trei zile", in cursa de cucerire a acesteia, informeaza AFP.

Curiosity, un robot de 2,5 miliarde de dolari, lansat intr-o misiune de doi ani pentru a gasi eventuale urme care sa ateste prezenta vietii in trecutul planetei Marte, a coborat cu succes pe planeta rosie in noaptea de 5 spre 6 august.

Robotul, de marimea unui mic automobil, este echipat cu sase roti, dintre care patru pot sa pivoteze. Un montaj de fotografii difuzat pe site-ul NASA arata ca rotile robotului functioneaza corect si sunt pregatite sa ruleze.

"Vom face primul test de deplasare miercuri", a precizat Mike Watkins intr-o conferinta de presa.

Curiosity va rula in directia Glenelg, la 500 de metri de locul in care se afla in prezent, in craterul Gale. Este o destinatie exact opusa fata de Muntele Sharp - obiectivul final al robotului -, dar situat la jonctiunea a trei terenuri diferite din punct de vedere geologic, care ii intereseaza foarte mult pe oamenii de stiinta.

Curiosity, care a costat 2,5 miliarde de dolari, reprezinta prima misiune de astrobiologie lansata de NASA, dupa succesul sondelor martiene Viking din anii 1970, fiind totodata cel mai sofisticat si mai performant laborator stiintific robotizat trimis vreodata de pamanteni pe o alta planeta.

#expeditie Curiosity Marte, #Curiosity explorare Marte , #Tehnologie