Romania va fi reprezentata la competitia mondiala de robotica de o echipa a Scolii Americane Internationale din Bucuresti

Marti, 17 Martie 2015, ora 11:16
1803 citiri
Romania va fi reprezentata la competitia mondiala de robotica de o echipa a Scolii Americane Internationale din Bucuresti

FTC (FIRST Tech Challenge: Competitia de Tehnologie FIRST) este un concurs american la origine in care elevii de liceu construiesc roboti pentru a participa la diverse jocuri.

Peste 4.500 de echipe participa in acest concurs anual, iar 128 dintre ele sunt invitate sa ia parte la campionatul mondial ce are loc in St. Louis, Missouri, SUA. Pentru a primi o invitatie la acest concurs, o echipa trebuie sa castige un campionat regional - lucru pe care echipa Scolii Americane l-a indeplinit cu succes la Praga intre 27 si 28 februarie.

Concursul ce a avut loc acolo s-a bucurat de participarea a 13 echipe din 12 tari diferite: cate o echipa din Cehia, Albania, Austria, Arabia Saudita, Rusia, Turcia, Muntenegru, Macedonia, Bulgaria, Polonia si Italia si doua din Romania- AISB si Tudor Vianu (Auto Vortex).

Pentru a construi un robot ce poate fi inclus intr-un asemenea concurs, echipa AISB s-a intalnit in fiecare saptamana incepand din septembrie 2014. Munca elevilor nu consta numai in constructie: robotul trebuie programat, echipa se antreneaza pentru a-l conduce, toata munca trebuie documentata intr-un jurnal si trebuie create si materiale promotionale pentru promovarea echipei.

Nici concursul nu este tocmai o experienta relaxanta: in afara de a conduce robotul, este necesara repararea micilor stricaciuni ce apar chiar inaintea unui meci, programarea robotului, intelegerea strategiilor celorlalte echipe pentru succesul propriei echipe. Adaugand la toate acestea conflictul emotional ce rezulta din infruntarea echipei ce a ajutat ca robotul AISB sa ajunga la nivelul finalei, experienta devine una foarte solicitanta.

A lua parte la un turneu FTC este un lucru memorabil, iar a castiga este si mai frumos. Nimic nu se compara cu noii prieteni pe care ti-i poti face, elevi care iti impartasesc dedicarea, sau senzatia care o ai atunci cand auzi cum toata lumea te incurajeaza intr-un meci sau cand munca ta este recunoscuta.

Echipa AISB nu a castigat doar doua din cele trei meciuri foarte stranse din finala, ea a primit si premiul Inspire Award (Premiul Inspiratiei), acordat echipei care "exemplifica cel mai bine spiritul FTC"- castigand nu doar la nivelul competitiei robotilor, dar si comportandu-se corect cu toata lumea, documentand tot ce a facut pana in momentul competitiei, tinand legatura cu cei din comunitate, dand dovada de mult spirit de echipa si impresionand juriul in general.

Realizarile echipei AISB sunt remarcabile si pentru Romania, avand in vedere faptul ca excursia in SUA reprezinta o sansa de a promova efortul elevilor de la Bucuresti la o scara mult mai larga. Este de asemenea o onoare pentru AISB sa ajunga la acest nivel, dat fiind faptul ca antrenorul echipei, dl. profesor Alexander-Dean Hester este cel ce a adus concursurile FTC in scolile din Europa centrala si de est si a ajutat ca acest concurs sa ajunga pana la nivelul actual. Antrenorii si elevii AISB sunt nerabdatori sa obtina performante remarcabile ca parte a primelor 128 de echipe din lume.

"La Scoala Americana Internationala din Bucuresti promovam procesul inovator, lucrurile noi facute prin metode noi, intr-un cadru educational ce se bazeaza pe maiestria uneltelor traditionale", spune Dr. Robert Brindley, director al AISB.

"Suntem foarte mandri de echipa noastra de robotica! Ei reprezinta pe de-a-ntregul misiunea scolii, anume aceea de a motiva, inspira si pregati elevii sa devina cetateni ai lumii, responsabili si de succes. Hai Vampirii AISB!", mai spune el.

Diana Z., eleva in promotia 2015, Scoala Americana Internationala din Bucuresti

#robot AISB, #robot competitie FTC, #FIRST Tech Challenge , #Tehnologie