Totul despre taierea cu jet de plasma de inalta definitie

Vineri, 08 Aprilie 2016, ora 14:35
7339 citiri
Totul despre taierea cu jet de plasma de inalta definitie

Lumea industrializata de azi presupune utilizarea celor mai eficiente si mai ieftine metode de a prelucra materiile prime, indiferent de natura, duritatea sau forma lor.

Metalele sunt utilizate la scara larga in aproape toate domeniile, iar prelucrarea lor presupune o acuratete din ce in ce mai mare.

Taierea unor piese, decuparea sau finisarea lor se face cu ajutorul unor echipamente din ce in ce mai sofisticate, insa o parte din tehnologia mai veche este inca folosita pentru fidelitatea si calitatea lucraturii.

Taierea cu jet de plasma, desi descoperita acum multi ani, este utilizata la scara larga si a fost perfectionata in permanenta, astfel ca in prezent s-a ajuns la echipamente cu plasma de inalta definitie.

Ce este insa plasma?

La scoala si in viata de zi cu zi am invatat ca materia, pe Pamant, se gaseste intr-una dintre cele trei stari de agregare: solida, lichida sau gazoasa.

In realitate insa exista si o a patra stare, care este si cea mai raspandita in univers: plasma.

Plasma este un gaz sau un amestec de gaze puternic ionizat (compus din molecule, atomi, ioni si electroni) si cvasineutru din punct de vedere electric.

Plasma se obtine in generatoare de plasma, sau plasmatroane. Folosind pentru producerea plasmei descarcarea unui arc electric intr-un mediu de gaz constrans sa iasa din spatiul de descarcare printr-un orificiu redus, se obtin temperaturi foarte inalte si densitati mari de energie.

Datorita acestora plasma poate fi folosita la prelucrarea materialelor greu fuzibile, otelurilor bogat aliate, a metalelor neferoase si chiar a materialelor nemetalice. Se pot utiliza drept gaze plasmogene: azot, argon, hidrogen, heliu.

Procedeul de taiere termica se poate mecaniza cu ajutorul echipamentelor de tip CNC (cu comanda numerica) pe care se pot monta instalatiile complete de debitare cu plasma.

Aceste aparate de taiere cu plasma constau in generatorul de plasma / sursa de curent, pistoletul de taiere si cablurile de legatura.

Acest progres a permis extinderea la scara larga industriala a acestui procedeu de debitare, care prezinta avantajul unei productivitati ridicate si o calitate superioara a piesei debitate (comparativ cu debitarea manuala cu plasma).

In comparatie cu taierea cu laser, aceste echipamente cu plasma de inalta precizie sunt mult mai versatile, putand debita grosimi intre 1 mm si 40 mm fata de maxim 20 mm pentru laser, iar investitia initiala este si ea mult mai mica.

Alte avantaje sunt: o calitate superioara a taierii si rezultate consistente, viteza mare de debitare, o precizie ridicata, rugozitate excelenta, cost redus si durabilitate datorita consumabilelor performante.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#taiere jet plasma, #aparat taiat plasma , #Tehnologie