Interdictia din Rusia a exporturilor de cereale afecteaza producatorii europeni de bere si alimente

Vineri, 06 August 2010, ora 18:05
1424 citiri
Interdictia din Rusia a exporturilor de cereale afecteaza producatorii europeni de bere si alimente

Interdictia temporara a exporturilor de cereale de catre Rusia va afecta probabil producatorii europeni de bere si de alimente, dar si companii rusesti, inclusiv un important operator portuar de la Marea Neagra, potrivit Mediafax.

Actiunile unor producatori europeni importanti de bere s-au depreciat, in conditiile in care pretul orzului a crescut in tandem cu cel al graului.

Titlurile companiei daneze Carlsberg au scazut cu 4%, Heineken (Olanda) cu 3,6%, Anheuser-Busch InBev (Belgia) cu 2,9%, iar SABMiller (listata la Londra) cu 1,8%.

"In Europa Occidentala, unde populatia este inca precauta in privinta cheltuielilor, o majorare imediata, semnificativa, a preturilor poate provoca dificultati producatorilor", a declarat Morten Imsgard, analist la Sydbank.

Premier Foods, producator britanic important de alimente, cunoscut pentru specialitatile de panificatie, estimeaza ca majorarea semnificativa a pretului graului va fi transferata retailerilor, iar impactul asupra cumparatorilor va depinde de acestia.

"Majorarile de preturi vor fi inevitabile, ca urmare a cresterii semnificative a pretului graului", a declarat Robert Schofield, director general al Premier Foods.

Actiunile companiilor Nestle, Danone, Unilever si producatorului de paine Associated British Foods au coborat cu 0,9%-1,6%.

In cazul producatorilor de cereale, interzicerea exporturilor este un factor negativ, dar nivelul ridicat la care se afla deja preturile va compensa partial recoltele proaste.

Pe de alta parte, pretul mare al furajelor va mari costurile suportate de crescatorii de pasari si animale.

"Pretul furajelor reprezinta circa 40% din costurile crescatorilor de pasari si 50% din cele ale crescatorilor de porci", se arata intr-o analiza a Troika Dialog.

Portul Novorossiisk de la Marea Neagra, cel mai important port rusesc pentru exporturile de cereale, ar putea inregistra pierderi in urma interdictiei, in conditiile in care livrarile in strainatate au o contributie de 17% la venituri, potrivit Renaissance Capital. 

#rusia, # export, # cereale, # alimente , #stiri Heineken