HP vrea sa cumpere EDS pentru 12-13 miliarde dolari

Marti, 13 Mai 2008, ora 11:45
1209 citiri
HP vrea sa cumpere EDS pentru 12-13 miliarde dolari

Hewlett-Packard Co este pe cale sa incheie o afacere pentru a cumpara compania de servicii tehnologice Electronic Data Systems Corp pentru suma de 12-13 miliarde dolari, potrivit declaratiilor de luni ale unei surse avizate, relateaza Reuters.HP a confirmat ca poarta negocieri cu EDS cu privire la o fuziune a celor doua companii, insa, a spus ca nu va mai oferi detalii pana ce nu se ajunge la un acord sau inainte de finalizarea negocierilor.


Actiunile EDS s-au apreciat cu aproape 28%, pana la 24,13 dolari/actiune pe bursa de la New York, ceea ce i-a crescut valoarea de piata la aproximativ 12 miliarde dolari, inainte de incheierea sedintei de tranzactionare. Actiunile HP s-au depreciat cu aproape 5%, la 46,74 dolari/actiune.


Un asemenea acord ar spori competitivitatea HP fata de International Business Machines Corp (IBM) pe piata serviciilor IT, un sector care ofera un profit relativ stabil si marje ridicate, chiar si in contextul unei incetiniri economice.


"In timp ce Hewlett-Packard si-a creat in timp propriile servicii externe tehnologice, aceasta decizie este in mod clar o miscare gandita de Mark Hurd pentru a provoca IBM in zona serviciilor", a spus directorul departamentului de cercetare de la Dinosaur Securities, David Garrity, facand referire la directorul executiv al HP.


Sursa, care a refuzat sa fie identificata pentru ca negocierile sunt confidentiale, a declarat ca cele doua companii urmau sa anunte aceasta afacere pana la finalul zilei de marti. EDS nu a fost disponibila pentru comentarii.


HP a luat de mult timp in considerare o achizitie pentru a-si imbunatati divizia de servicii. In anul 2000 a incercat sa achizitioneze pentru 18 miliarde divizia de consultanta a Pricewaterhouse Coopers. Aceasta a fost cumparata in octombrie 2002 de IBM.


EDS a afisat in aprilie o scadere abrupta a profitului pe primul trimestru, de 62%, desi rezultatele au depasit estimarile analistilor de pe Wall Street. In ciuda acestei infrangeri, analistii considera ca EDS s-a confruntat cu competitie puternica din partea concurentilor indieni.


Pe langa HP si IBM, EDS concureaza cu Accenture Ltd si Computer Sciences Corp din Statele Unire, precum si cu firmele indiene Infosys Technologies Ltd, Tata Consultancy Services Ltd si Cognizant Technology Solutions Corp.


"EDS a stagnat, in mare, in ultimii cativa ani. HP au incercat sa se autopromuveze ca o organizatie importanta de servicii in ultimii ani. Aceasta achizitie i-ar ajuta in mod sigur", a spus un analist de la Novarica, Chad Hersh.


Aceasta stire a fost initial publicata in editia online a Wall Street Journal.