iPad porneste batalia pe piata PC-urilor tableta

Joi, 08 Aprilie 2010, ora 09:21
1957 citiri
iPad porneste batalia pe piata PC-urilor tableta

Nokia, Samsung si Hewlett-Packard, printre altii, se chinuie sa ajunga din urma Apple, pregatind lansarea unor dispozitive care sa rivalizeze iPad. 

In prima zi dupa lansarea de pe 3 aprilie, Apple a reusit sa vanda 300.000 de unitati din tableta iPad, o cifra chiar peste nivelul vanzarilor din prima zi a iPhone, provocand, pe buna dreptate, invidia companiilor rivale.

Daca, dupa lansarea iPhone, a durat aproximativ doi ani pentru ca Nokia, cel mai mare producator de telefoane mobile din lume, sa scoata pe piata primul sau model de smartphone cu ecran senzitiv mare, in cazul computerelor personale de tip tableta perioada va fi mult mai scurta.

Compania finlandeza deja lucreaza, impreuna cu partenerii sai, la o noua tableta, care ar putea fi scoasa pe piata chiar in toamna acestui an, potrivit analistului Ashok Kumar, de la Rodman si Renshaw, citat de Cnet.

Nokia nu este incepatoare cand vine vorba de dispozitive portabile ce au posibilitatea conectarii la Internet. In urma cu cinci ani, firma a lansat Nokia 770 Internet Tablet, urmat de N800, N810 si N900, iar, ulterior, a lansat Nokia Booklet 3G Netbook.

"Nu vrei sa lasi Apple sa ia prea mult inainte, deoarece nu va mai putea fi ajunsa din urma", a spus, pentru Reuters, Ashok Kumar.

"In acest moment, furnizorii Nokia au drept termen limita toamna. Ar trebui sa fie pe rafturi in septembrie - octombrie, pentru a prinde vanzarile pentru Craciun", a adaugat analistul.

Dispozitivul de la Nokia va rula, cel mai probabil, pe baza sistemului de operare Microsoft Windows 7, potrivit lui Kumar, insa alti analisti cred ca ar putea utiliza sistemul de operare MeeGo, dezvoltat de Nokia impreuna cu Intel.

"MeeGo este, probabil, destinat exact pietei de tablete. Nu cred ca Nokia sau Samsung isi permit sa nu intre pe aceasta piata", a spus si Tero Kuittinen, analist la MKM Partners.

In 2010, am putea asista la o invazie de PC-uri de tip tableta, in urma succesului inregistrat de Apple. In plus, acest tip de dispozitive exista pe piata inca din anii 1990, insa nu au avut succes la public, pana in prezent, cand masinaria de marketing a companiei americane a reusit sa creeze o adevarata isterie.

"Vor fi multe tablete pe piata in 200, dar este o categorie de produse imatura, acestea nedovedindu-si utilitatea", a spus analistul Geoff Blaber, de la CCS Insight. "Brandul si serviciile oferite de Apple inseamna ca iPad va fi o exceptie intr-o categorie care se va chinui sa castige clienti", a adaugat acesta.

Cine mai este in cursa?

Samsung, care a produs procesorul A4 pentru Apple iPad, va lansa, la randul sau, o tableta, cel mai probabil in trimestrul al doilea din acest an, potrivit directorului diviziei companiei din Australia, Philip Newton.

Acesta a precizat faptul ca tableta va avea si un dispozitiv special, pentru a putea fi folosit drept desktop, astfel incat sa poate reprezenta principalul calculator al ultilizatorilor. Samsung va pune accentul, conform oficialilor companiei, pe conectivitate si puterea de procesare.

Cel mai important rival, insa, s-ar putea dovedi a fi Hewlett-Packard, a carei tableta, HP Slate (foto), a fost anuntata de directorul Microsoft, Steve Ballmer, in luna ianuarie, avand in vedere ca dispozitivul va avea Windows 7 drept sistem de operare.

Detaliile despre HP Slate deja au aparut pe blogurile de profil. Potrivit TechTree.com, tableta va avea un ecran multi-touch la rezolutie de 1024X600 de pixeli, de 8,9 inchi. Procesorul va fi construit de Intel, fiind, un Centrino Atom, de 1,6 GHz.

Slate va avea memorie RAM de 1 GB DDR 2, care nu va putea fi schimbata, si capacitate de stocare de 32GB si 64GB. Va fi dotat si cu un card reader SD, ceea ce va da posibilitatea adaugarii a 128GB.

In plus, cardul video PowerVR SGX 535 va oferi redarea la calitate HD 1080p, avand si port de HDMI out.

Spre deosebire de iPad, Slate va fi dotat cu o camera foto de 3 megapixeli pe partea din spate si webcam VGA pe partea din fata.

De asemenea, va oferi posibilitatea conectarii propriilor casti, prin portul audio de 3,5 mm, alte facilitati incluzand Bluetooth, conectare Wi-Fi si posibilitatea introducerii unei cartele SIM.

Pe de alta parte, bateria ar putea fi o problema. In timp ce la iPad tine in jur de 12 ore, potrivit testelor, HP Slate promite doar cinci ore.

Si la nivel de pret, iPad este mai atragatoare, pornind de la 500 de dolari, HP Slate incepand de la 549 de dolari.

#ipad, #iphone, #pc, #piata , #stiri Hewlett Packard