Nici sectorul IT nu scapa de falimente

Marti, 14 Aprilie 2009, ora 09:11
1509 citiri
Nici sectorul IT nu scapa de falimente

APDETIC dezaproba introducerea impozitului forfetar si nedeductibilitatea cheltuielilor de functionare, intretinere si reparatii, inclusiv cheltuielile cu combustibilul, in ce priveste parcul auto si considera ca aceste masuri vor conduce, printre altele, la falimentul unor firme din IT.

"In industria pe care o reprezentam, datorita competitiei, marginile de profit sunt foarte mici, iar profiturile sunt, de regula, sub 2%. In consecinta, in situatia aplicarii cotei de 0,5% din cifra de afaceri, impozitul pe profit efectiv va fi nu 16%, ci 30-40%. Avand in vedere scaderea prognozata a vanzarilor pentru 2009, de 20-25% (apreciere optimista), impozitul de 0,5% poate insemna pentru unii intreprinzatori faliment sau reducerea drastica a activitatii, necesitate impusa pentru a face fata impozitului, iar nu realmente conditiilor pietei. Aceasta va conduce la reducerea bazei de impozitare", se arata in comunicatul Asociatiei Producatorilor si Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informatiei si Telecomunicatiilor (APDETIC).

Asociatia IT considera ca urmarile acestui fel de impozit, inexistent pentru firmele medii si mari in Europa, vor fi reducerea activitatii, cu diminuarea TVA incasat, reducerea locurilor de munca si, esential, scumpirea produselor. De asemenea, precizeaza APDETIC, vor fi favorizate firmele localizate in afara teritoriului, ce vor livra direct din afara tarii, acestea neavand apasarea impozitului pe cifra de afaceri, in timp ce persoanele angajate in distributie IT isi vor pierde locul de munca, iar impozitul pe profit, platit pana acum, va disparea in fapt.

In ceea ce priveste nedeductibilitatea unor cheltuieli cu parcul auto, APDETIC considera ca firmele de import si distributie, precum si cele ce au si activitate de service vor fi in imposibilitate de a se dezvolta si in imposibilitate practica de a face distributie, adica de a-si realiza activitati inerente si absolut necesare obiectului de activitate.

"Livrarea marfurilor la sediul beneficiarului si activitatea in teren a vanzatorilor si a consultantilor contribuie la cresterea cifrei lor de afaceri si, deci, la profit. Masura absurda de a hotari ca numai firmele de transport si taxi isi pot deduce cheltuielile cu activitatile specifice va conduce la crearea unei economii arbitrare, care intotdeauna diminueaza incasarile din impozite si reduce locurile de munca", potrivit APDETIC.

Asociatia de IT cere, intr-o scrisoare deschisa, ministrului finantelor, Gheorghe Pogea, sa analizeze consecintele negative, atat pentru economie si industria IT, in general, cat si pentru bugetul de stat, in special, a masurilor de politica fiscala preconizate - cresterea economiei subterane, reducerea activitatii societatilor sau chiar inchiderea acestora, reducerea locurilor de munca, scaderea bazei de impozitare in general - si, in consecinta, sa adapteze propunerile legislative realitatilor pietei romanesti.

Membrii APDETIC totalizeaza 80% din piata de IT din Romania, printre acestia numarandu-se Asesoft Distribution, Canon CEE G.M.B.H, CG&GC Intelligent Technology, Complet Electro Serv (Altex), Flamingo Computers, Fujitsu Siemens Computers, Hewlett-Packard Romania, IBM Romania, Intel Romania, K Tech Electronics, Omnilogic, Panasonic Romania, Proca Romania, R.H.S. Company, SCOP Computers, Tornado Sistems sau Xerox Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#falimente, #sector, #IT, #cheltuieli, #finantare, #impozit, #forfetar, #pogea , #stiri Hewlett Packard