Sony pierde de 50 miliarde yeni din cauza bateriilor de laptop

Joi, 17 August 2006, ora 04:59
864 citiri

Decizia celui mai mare producator mondial de PC-uri, Dell Inc., de a retrage de pe piata 4,1 milioane baterii pentru laptop-uri ar putea costa grupul Sony Corp., producatorul bateriilor in chestiune, o suma cuprinsa intre 10 si 50 miliarde yeni (85-430 milioane dolari), afectand grav castigurile si imaginea renumitului producator de echipamente electronice.

"Avand in vedere ca bateriile respective au fost fabricate de Sony, exista ingrijorari cu privire la impactul posibil al anuntului facut de Dell asupra castigurilor realizate de Sony", a declarat Eiichi Katayama, analist la Nomura Securities Co. Ltd.

Dell a anuntat marti seara cea mai mare retragere din istoria sa de 22 de ani, decizia fiind insa motivata de semnalarea unor cazuri in care bateriile Sony pentru laptop au luat foc. Anuntul a provocat scaderea cu 1,15 la suta a actiunilor Sony, in contrast cu cresterea inregistrat de indicii bursei nipone.

In plus, Agentia pentru protectia consumatorilor din SUA a anuntat ca va revizui toate bateriile lithium-ion produse de Sony, avand in vedere ca acestea sunt utilizate si de alti mari producatori de PC-uri precum Hewlett-Packard Co., Apple Computer Inc. si Lenovo Group Ltd.

Cu toate acestea, alti analisti atrag atentia asupra faptului ca productia de baterii lithium-ion nu reprezinta decat o mica parte din operatiunile totale ale grupului Sony, chiar daca firma va pierde contractele de furnizare de bateri cu Dell si celelalte nume din industria IT.

Analistul David Gibson de la Macquarie Bank a estimat ca bateriile nu reprezinta decat aproximativ trei procente din vanzarile Sony si aproximativ sase procente din profiturile operationale ale grupului nipon. Potrivit lui Gibson este posibil ca retragerea bateriilor sa coste Sony intre 20 si 30 miliarde yeni, adica undeva intre 15 si 23 la suta din profitul net de 130 miliarde yeni prognozat pentru acest an.

Decizia de retragere de pe piata intervine intr-un moment in care Sony incearca sa-si modernizeze linia de produse electronice prin gama de televizoare LCD Bravia si gama de camere foto digitale Cybershot, pe fondul unei competitii acerbe din partea rivalilor Samsung Electronics Co. Ltd. si Sharp Corp.

Un purtator de cuvant de la Sony a anuntat ca deocamdata firma evalueaza inca impactul financiar al retragerii bateriilor, fiind posibil sa fie o problema specifica pentru bateriile pe care le-a furnizat grupului Dell.

Bloombiz