Hidroelectrica are datorii de peste 3,5 miliarde lei

Luni, 10 Septembrie 2012, ora 17:29
1628 citiri
Hidroelectrica are datorii de peste 3,5 miliarde lei

Hidroelectrica are datorii de peste 3,5 miliarde de lei, a declarat Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, administrator judiciar al Hidroelectrica. Principalii creditori sunt bancile, a mai adaugat Remus Borza.

El a declarat ca, la data de 20 iunie 2012, data deschiderii procedurii insolventei, in contabilitatea debitoarei Hidroelectrica figurau un numar de 839 de creditori cu o valoare totala a creantelor de peste 3,6 miliarde de lei, potrivit Newsin.

Creditorii au fost notificati in conformitate cu dispozitiile Legii 85/2006 privind procedura insolventei, cu modificarile si completarile ulterioare, a adaugat Remus Borza. Cel mai mare creditor garantat este BRD, cu o creanta admisa a 426,3 milioane de lei, conform Mediafax.

Alte institutii bancare cu creante garantate admise sunt Citibank Europe (276,3 milioane lei), ING Bank (creanta admisa de 394,8 milioane lei), RBS (128,2 milioane lei), Banca Transilvania (107,9 milioane lei) si BCR (277 milioane lei).

Borza a declarat ca 381 de creditori au depus declaratii de creante. Valoarea totala a creantelor solicitate depaseste 5,4 miliarde de lei.

Adunarea creditorilor Hidroelectrica este programata pentru 14 septembrie 2012.

Hidroelectrica, pierderi de 1,1 miliarde de euro din cauza contractelor paguboase

Compania si-a solicitat insolventa in data de 15 iunie 2012, ulterior denuntand mai multe contracte cu traderi de energie, contracte considerate a produce pierderi pentru statul roman, dar si paguboase pentru companie.

La 20 iunie, data intrarii in insolventa, Hidroelectrica avea inregistrate in contabilitate datorii de 3,66 miliarde de lei, iar valoarea totala a sumelor solicitate de cei 381 de creditori din tabelul preliminar se ridica la 5,49 miliarde de lei.

Hidroelectrica a intrat in insolventa din cauza vanzarilor de energie catre "baietii destepti", achizitiilor mari de energie de la alti producatori, managementului deficitar, investitiilor neperformante si secetei prelungite, dar si a altor factori, potrivit raportului administratorului judiciar al companiei, Euro Insol. Printre acestia se numara si primele substantiale acordate angajatilor.

Contractele cu "baietii destepti" au prejudiciat Hidroelectrica cu 1,1 miliarde de euro, doar in ultimii sase ani, potrivit lui Remus Borza.

Hidroelectrica a denuntat contractele incheiate cu Euro P.E.C., EFT AG, EFT Romania, Alpiq RomEnergie, Alpiq RomIndustries, Energy Holding si termocentrala Paroseni.

Contractul cu Electromagnetica a fost renegociat, acestia urmand sa plateasca 198,6 lei/MWh in loc de 140,2 lei/MWh. Elsid si Electrocarbon au renegociat contractele, care vor expira la finalul lunii martie 2013. In privinta acestora s-a convenit un pret fix, care se va aplica retroactiv si pentru primele sapte luni ale anului.

Cel mai mare contract al Hidroelectrica, semnat cu Alro Slatina, a fost, de asemenea, renegociat. Alro Slatina va plati cu 70% mai mult pentru electricitatea cumparata de la Hidroelectrica. Producatorul de aluminiu va achita un pret de aproximativ 200 lei/MWh, comparativ cu 114-116 lei/MWh, cat a achitat pana in prezent.

Alro Slatina plateste cu 70% mai mult pentru energia cumparata de la Hidroelectrica

In plus, Alro Slatina, cel mai mare consumator de energie din Romania, va achita si 11 milioane de euro ca diferenta pentru energia pe care a achizitionat-o anul acesta.

Alro are un contract direct a achizitiei energiei de la Hidroelectrica valabil pana in 2018. In fiecare an, Alro achizitioneaza trei TWh de electricitate de la compania de stat.

Administratorul judiciar a sustinut, luna trecuta, ca Hidroelectrica a inregistrat in 2011 o pierdere de 109 milioane lei (143 milioane lei daca se ia in calcul si cheltuiala cu impozitul pe profit) si nu un profit de sase milioane lei, asa cum s-a raportat.

Hidroelectrica se pregateste sa dea socoteala creditorilor

Borza: Hidroelectrica a pierdut 1,1 mld. de euro in 6 ani, din cauza "baietilor destepti"

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Hidroelectrica creante, #creante Hidroelectrica, #insolventa Hidroelectrica, #datorii Hidroelectrica, #creditori Hidroelectrica , #denuntare contracte Hidroelectrica