Hidroelectrica: Un alt contract denuntat, cu pagube de 250 milioane lei

Miercuri, 29 August 2012, ora 12:03
2313 citiri
Hidroelectrica: Un alt contract denuntat, cu pagube de 250 milioane lei

Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a denuntat miercuri inca un contract, care a provocat pierderi imense in ultimii trei ani, cu termocentrala Paroseni,.

Conform avocatului Remus Borza, contractul a fost semnat in 2009, pentru o perioada de zece ani si pana acum a produs pagube in valoare de 253,6 milioane de lei.

Scopul acordului era asigurarea resurselor financiare pentru termocentrala Paroseni pentru rambursarea unui credit de 80 milioane de euro. Aceasta termocentrala este controlata de compania Termoelectrica, al carei actionar majoritar este tot Ministerul Economiei.

Hidroelectrica a cumparat de la Paroseni peste 10,4 TW la preturi intre 220 si 230 de lei/TW pe care i-a revandut pe piata reglementata la 80-90 de lei sau in baza contractelor bilaterale la putin peste 100 de lei.

Borza: Hidroelectrica a pierdut 1,1 mld. de euro in 6 ani, din cauza "baietilor destepti"

Contractele cu "baietii destepti", denuntate sau renegociate

Dupa intrarea in insolventa, administratorul judiciar a anuntat ca urmeaza sa renegocieze zece contracte incheiate cu "baietii destepti". In urma discutiilor, au fost denuntate sase dintre acestea, primele trei fiind cu Euro P.E.C., EFT AG si EFT Romania. Apoi, s-a anuntat si denuntarea contractelor cu Alpiq RomEnergie, Alpiq RomIndustries si Energy Holding din cauza neintelegerilor privind perioada contractuala.

Contractul cu Electromagnetica a fost renegociat, acestia urmand sa plateasca 198,6 lei/MWh in loc de 140,2 lei/MWh. Elsid si Electrocarbon au renegociat contractele, care vor expira la finalul lunii martie 2013. In privinta acestora s-a convenit un pret fix, care se va aplica retroactiv si pentru primele sapte luni ale anului.

Cel mai mare contract al Hidroelectrica, semnat cu Alro Slatina, a fost, de asemenea, renegociat. Reprezentantii producatorului de aluminiu au cazut de acord asupra unui pret maxim de 216 lei/MWh si unul minim de 180 de lei/MWh, care va fi aplicat din 2013. Pentru 2012, Alro Slatina va plati intre 174 lei/MWh si 184 lei/MWh, in functie de cotatia aluminiului la bursa londoneza.

Economii de 90 de milioane de euro in doua luni

Administratorul judiciar al Hidroelectrica a anuntat, miercuri, ca prin denuntarile de contracte realizate si prin renegocierile derulate, in ultimele doua luni, s-au realizat economii in valoare de 90 de milioane de euro.

Declaratiile sindicalistilor privind starea Hidroelectrica, despre care acestia au spus ca este in pragul falimentului, sunt iresponsabile, spune Borza, afirmatiile nefiind adevarate.

Sindicalistii Hidroelectrica: Ne indreptam catre faliment

De ce a intrat Hidroelectrica in insolventa: Varianta Hidrosind

Afirmatiile lui Borza vin in urma publicarii unui raport al sindicatului angajatilor Hidroelectrica privind cauzele care au dus la intrarea in insolventa a companiei de stat. Liderul Hidrosind, Decebal Sulea, a facut, miercuri, declaratii in care il acuza pe Remus Borza de afirmatii incomplete. Conform acestuia, in salariul mediu de peste 1.600 de euro pe angajat, mentionat de Borza in raportul privind insolventa Hidroelectrica, intra toate costurile salariale si contributia angajatoului, formarea profesionala si alte bonusuri.

In plus, in privinta soferului care a primit peste 9.000 de lei din partea Hidroelectrica, reprezentantul Hidrosind a declarat ca banii includ salariul, ajutorul de vacanta, tichetele cadou si acopera delegatiile in care acesta a mers. El a precizat ca salariul primit de angajatul dat exemplu nu este reprezentativ pentru toti soferii companiei.

Remus Borza afirma insa, in continuare, ca din masa salariala pe 2011, doar 41% reprezinta salariul propriuzis, restul fiind format din prime de vacanta, diurne, bonusuri, adaousuri si alte prime.

"Din cele 438 milioane de lei care reprezinta salariile celor peste 5.200 de angajati, doar 138 de milioane de lei reprezinta salariile de baza", a declarat Borza.

In ceea ce priveste posibilele concedieri, Borza a declarat ca urmeaza sa poarte discutii cu liderii de sindicat, dar ca doreste, in primul rand, reducerea numarului de indemnizatii, sporuri si bonificatii, care depaseste 70, dar si reducerea cu 5% a salariilor.

Euro Insol: Hidroelectrica are prea multi angajati

"Cei care duc greul societatii, oamenii care lucreaza in subteran sunt indreptatiti la toate bonusurile, dar eu am ceva cu personalul supradimensionat. In fiecare an se renegociaza contractul colectiv, dar in favoarea angajatilor, doar in ultimii ani realizandu-se 21 de astfel de acte", a spus Borza.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#denuntari Hidroelectrica, #situatie Hidroelectrica, #insolventa Hidroelectrica , #denuntare contracte Hidroelectrica