Hidroelectrica va trimite CE un raspus oficial privind contractul cu Alro Slatina

Joi, 06 Septembrie 2012, ora 17:42
1676 citiri
Hidroelectrica va trimite CE un raspus oficial privind contractul cu Alro Slatina

Hidroelectrica va transmite un raspuns oficial Comisiei Europene in urma demararii anchetei ex officio referitoare la potentialul ajutor de stat oferit prin intermediul contractului pe termen lung pentru furnizarea de energie electrica negociat direct intre Hidroelectrica si ALRO Slatina, a declarat administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza.

Remus Borza a precizat ca raspunsul oficial va ajunge la Comisia Europeana in doua - trei saptamani.

Potrivit administratorului judiciar al Hidroelectrica, contractul renegociat cu Alro Slatina nu poate fi considerat ca o forma de ajutor de stat.

"In cazul formei vechi a contractului, pretul ajunsese la 114-116 lei pe MW. In acest caz se pot face consideratii privind potential ajutor de stat. De la 1 august 2012 insa, prin renegocierea contractului, Alro plateste intre 180 lei pe MW si 214 lei pe MW, un pret net superior. Totodata, prin actul aditional la contract, Alro a platit diferenta dintre pretul vechi si limita inferioara a noului pret, pentru perioada 1 ianuarie 2012 - 1 august 2012', a afirmat Remus Borza.

Comisia Europeana a anuntat miercuri ca investigheaza contractele pentru furnizarea energiei electrice dintre Hidroelectrica si producatorul de aluminiu ALRO Slatina si asteapta comentarii de la partile interesate, potrivit Platts.com.

In ianuarie 2011, Comisia Europeana a demarat o ancheta ex officio referitoare la potentialul ajutor de stat oferit prin intermediul contractului pe termen lung pentru furnizarea de energie electrica negociat direct intre Hidroelectrica si ALRO Slatina. Contractul a fost incheiat in 2005 si modificat succesiv pana in 2010.

Contractul din 2005 dintre ALRO Slatina si Hidroelectrica era incheiat pentru furnizarea a trei TWh de energie electrica pe an pana in 2013 la un pret foarte apropiat de costul de productie al Hidroelectrica, pret care urma sa fie indexat periodic.

Luna trecuta, ALRO a anuntat ca a finalizat negocierile cu Hidroelectrica pentru furnizarea a trei TWh de energie electrica pe an pana in 2018. Cele doua parti au acceptat o formula pentru pretul energiei electrice, bazata pe o serie de factori, inclusiv cotatiile aluminiului la London Metal Exchange, dar si pretul pe piata energiei din Romania.

Profitul net al producatorului de aluminiu Alro Slatina (ALR) a scazut in primul semestru de aproape 12 ori, la 15,2 milioane lei (3,4 milioane euro), iar afacerile au coborat cu 6,6%, la 1,061 miliarde lei (241,8 milioane euro).

Alro Slatina: Profit in scadere de aproape 12 ori in S1

De ce a intrat Hidroelectrica in insolventa: Varianta Hidrosind

Hidroelectrica reduce livrarile pe piata reglementata, din septembrie

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Comisia Europeana contracte Hidroelectrica, #Hidroelectrica contract Alro Slatina, #Comisia Europeana raspuns Hidroelectrica , #denuntare contracte Hidroelectrica