Industria romaneasca: Hidrocentrala Vidraru de pe Arges, un proiect 100% romanesc

Joi, 27 Martie 2014, ora 15:45
3741 citiri
Industria romaneasca: Hidrocentrala Vidraru de pe Arges, un proiect 100% romanesc

Hidrocentrala Vidraru, un proiect 100% romanesc si unul dintre cele mai importante obiective economice ale judetului Arges, a produs in cei 48 de ani de functionare o cantitate de electricitate de 17.034 GWh, trecand prin turbinele sale 25 de miliarde de metri cubi de apa, arata datele furnizate de Hidroelectrica pentru Agerpres.

Constructia amenajarii hidroenergetice Vidraru a durat cinci ani si jumatate si s-a incheiat in anul 1966, plasand hidrocentrala pe locul doi ca marime din istoria tarii, dupa cea de pe Bistrita, pusa in functiune in anul 1950.

Amplasarea barajului in Cheile Argesului a necesitat excavatii pe versanti in conditii deosebite. A fost construit drumul artificierilor, care cuprinde 4.000 de trepte din lemn pe versantii cheilor Argesului. De asemenea, au fost aplicate tratamente speciale de suprafata si de adancime.

'Hidrocentrala a fost gandita ca un obiectiv energetic de referinta, de aceea nu s-a facut rabat la materiale si la calitate (un specialist elvetian, ing. Stuky, spunea ca romanii 'fac lux' privind calitatea lucrarilor)', potrivit reprezentantilor Hidroelectrica.

Proiectul a fost 100 % romanesc

Proiectul a fost 100 % romanesc, iar centrala a fost echipata cu cea mai buna tehnologie a momentului.

'De la punerea in functiune si pana in prezent, hidrocentrala Vidraru a produs circa 17.034 GWh, trecand prin turbinele sale peste 25 miliarde de metri cubi de apa', arata datele producatorului hidro.

Raul Arges este situat in sudul Romaniei, formand unul dintre cele mai importante bazine hidrografice ale tarii, cu suprafata de 12.500 kilometri patrati.

Centrala Hidroelectrica Vidraru, pusa in functiune la 9 decembrie 1966, utilizeaza potentialul hidroenergetic al Argesului pe un sector de 28 de kilometri lungime, intre Cumpana si Oiesti, valorificand o cadere totala de 324 de metri. Schema de amenajare reprezinta punerea in practica a unor conceptii moderne prin captarea apelor unui bazin hidrografic cu o suprafata de 745 kilometri patrati. S-a realizat astfel un debit mediu captat de 19,7 mc/s, debit asigurat atat din raul Arges - 7,5 mc/s cat si din bazinele invecinate, Topolog, Valsan, Doamnei, prin 10 captari secundare cu galerii subterane in lungime totala de 29 de kilometri.

Schema de amenajare a centralei Vidraru cuprinde o acumulare importanta, un baraj din beton in dublu arc, o galerie de aductiune continuata printr-un castel de echilibru si un put fortat, o centrala subterana si o galerie de fuga. In cei 5 ani si jumatate cat a durat constructia s-au realizat volume de lucrari impresionante: s-au forat 42 km de galerii subterane, s-au excavat 1.768.000 mc de roca, din care aproximativ 1 milion mc in subteran, s-au turnat 930.000 mc de beton, din care 400.000 mc in subteran si s-au montat 6.300 tone de echipamente electromecanice.

Lacul are o suprafata de 870 ha si o lungime de 14 km

Lacul de acumulare are un volum total de 465 milioane mc, din care 320 milioane mc reprezinta volumul util. Lacul are o suprafata de 870 ha si o lungime de 14 km.

Barajul Vidraru a fost, la momentul inaugurarii, al cincilea in Europa si al noualea in lume intre constructiile similare. Este un baraj din beton cu dubla curbura, realizat din 22 ploturi verticale, avand inaltimea de 166,60 m si o lungime la coronament de 307 m, fiind traversat de 9 galerii orizontale interioare in care se gasesc amplasate aparatele de masura si control. Pentru realizarea lui au fost necesari 480.000 mc de beton. Aceasta constructie are 6 m grosime la coronament si 25 m la baza.

Centrala subterana este adevaratul "templu" al amenajarii. Intr-o caverna avand inaltimea de 31,70 m, lungimea de 67,80 m si latimea de 16,70 m, amplasata la 104 m sub nivelul albiei raului Arges, se afla sala masinilor si transformatoarele de inalta tensiune.

Pentru a ajunge la cele 4 turbine Francis verticale de cate 55 MW si la cele 7 transformatoare monofazate de 40 MVA, trebuie sa strabatem cei 104 m ai putului vertical de 7,20 m diametru, pe unde a fost de altfel introdus tot echipamentul centralei si apoi cei 132 metri ai unei galerii de acces orizontale cu sectiunea de 33 mp.

Turbinele si generatoarele electrice sincrone verticale, care dezvolta o putere de 61 MVA fiecare, asigura o productie de energie, intr-un an hidrologic mediu, de 400 GWh/an.

Energia electrica produsa este transportata in exteriorul centralei pana la platforma de la nivelul blocului administrativ prin cabluri de 220 kV amplasate intr-o galerie inclinata de 178 m lungime, care este utilizata, de asemenea, si ca acces secundar in centrala subterana si de aici mai departe, printr-o linie dubla de 220 kV de cca. 2 km lungime, pana la statia de transformare Aref de 400/200/110 kV.

Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, un dispozitiv care promite un display excepțional și care este disponibil la precomandă până pe 28 aprilie prin...
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
#romania vidraru, #hidrocentrala vidraru , #Investitii