Pariul Hidroelectrica: Venituri de 6 mil.euro din vanzarea de certificate de reducere a emisiilor

Luni, 17 Decembrie 2012, ora 15:32
1390 citiri
Pariul Hidroelectrica: Venituri de 6 mil.euro din vanzarea de certificate de reducere a emisiilor

Hidroelectrica estimeaza ca va incasa 6 milioane de euro din vanzarea unor certificate de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera aferente productiei suplimentare de electricitate in unitati noi si in capacitati retehnologizate in perioada 2009-2012.

Compania de stat a vandut, luni, catre NL Energy&Climate Change, o autoritate a guvernului olandez, certificate de 2,92 milioane euro, iar in perioada urmatoare urmeaza sa primeasca alte 1,41 milioane de euro, se arata intr-un comunicat al Hidroelectrica.

Totodata, sunt in curs de verificare rapoartele de monitorizare a cantitatile de certificate de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera care revin Hidroelectrica pentru energia suplimentara produsa de hidrocentrala Portile de Fier I si II in cursul acestui an, ca rezultat al retehnologizarii, precum si pentru energia produsa in unitatile noi de productie puse in functiune in perioada 2009-2012, valoarea estimata a certificatelor fiind de 1,73 milioane euro.

"Energia produsa in capacitati noi de productie si, ca urmare, a cresterii puterii instalate, prin retehnologizare, la hidrocentralele Portile de Fier I si II, este convertita de Hidroelectrica, in baza protocolului de la Kyoto, in unitati de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera (ERU) si genereaza venituri suplimentare de peste 6 milioane euro, prin transferul acestora catre alte parti semnatare ale Conventiei cadru a natiunilor unite asupra schimbarilor climatice", se spune in comunicat.

Proiectele de productie a energiei dezvoltate de Hidroelectrica au avut ca scop generarea de certificate de reducere a emisiilor prin producerea de energie suplimentara, ca urmare a cresterii puteii instalate prin retehnologizarea Portilor de Fier I si II, la pretul de 5 euro pe tona de CO2.

Certificatele de emisii de gaze cu efect de sera sunt alocate fiecarui stat semnatar al Protocolului de Kyoto. Un certificat echivaleaza cu o tona de CO2 emisa in atmosfera.

#Hidroelectrica certificate reducere emisii, #Hidroelectrica vanzare certificate , #Investitii