Tensiunile politice creeaza incertitudine in randul investitorilor. Sanse nule pentru listarea Hidroelectrica

Vineri, 28 Februarie 2014, ora 12:49
1969 citiri
Tensiunile politice creeaza incertitudine in randul investitorilor. Sanse nule pentru listarea Hidroelectrica

Instabilitatea politica din ultima perioada si vestea reintrarea in insolventa a celui mai mare producator de energie din Romania ridica semne de intrebare cu privire la continuitatea programului de listare a Hidroelectrica SA. Majoritatea brokerilor contactati de Business24 vad sansele unei astfel de operatiuni aproape nule.

"Hidroelectrica nu se poate lista. Pana in momentul in care nu va reiesi din insolventa, sansele sunt nule. Nici un investitor rational nu ar cumpara actiunile unei companii aflate in insolventa", a declarat Nicu Grigoras, broker la Intercapital Invest.

Hidrolectrica a reintrat in insolventa dupa ce mai multi traderi de energie au castigat la Curtea de Apel Bucuresti recursurile formulate impotriva deciziei fostului administrator judiciar al companiei de a nu le recunoaste creantele.

In viziunea brokerilor, este de neinteles motivul pentru care compania a fost scoasa din insolventa fara a avea toate procedurile terminate, cu sentinte definitive. "Nu stiu daca a fost cea mai buna varianta. Pare o solutie cam smechereasca care acum se plateste", a declarat pentru Business24 Adrian Manaila, unul dintre cei mai cunoscuti brokeri de pe piata si proprietarul firmei de brokeraj Eldainvest din Galati.

Compania ar urma sa fie listata la bursa in luna iunie, prin vanzarea a 15% din actiuni.

Instabilitatea politica poate afecta piata de capital

Instabilitatea politica si riscul de a se schimba legile peste noapte creeaza, in momentul de fata, un climat dificil pe piata de capital si dau un sentiment de neliniste si incertitudine in randul investitorilor.

"In primul rand, la noi este o situatie dificila din cauza instabilitatii politice care nu neaparat afecteaza bursa, dar creeaza un sentiment de neliniste si incertitudine in randul investitorilor. In al doilea rand, mai este o situatie dificila si pe pietele externe care inca nu sunt hotarate si nu au un trend foarte clar. De asemenea, situatia din Ucraina poate sa creeze un pic de incertitudine. Toate acestea fac in momentul de fata un climat destul de dificil" sustine Grigoras.

Potrivit acestuia, toti investorii asteapta sa vada ce se intampla in continuare si daca nu cumva criza politica va genera o situatie dificila si s-ar ajunge la caderea guvernului.

"Investitorii asteapta sa vada ce se intampla in continuare. Daca cade guvernul si nu s-ar putea crea o noua majoritate, daca Romania ar fi neguvernabila o perioada de timp, atunci ar fi probleme destul de mare si ne-ar afecta mult imaginea in fata investitorilor, iar listarile care sunt programante ar fi cumva decalate sau amanate" completeaza brokerul.

In acelasi timp, costurile de tranzactionare, cadrul legislativ inflexibil, birocratia excesiva de care se lovesc investitorii, sistemul de decontare insuficient de permisiv si arhitectura actuala a pietei de capital reprezinta principalele problemele care necesita rezolvare pentru dezvoltarea pietei de capital in Romania.

Potentialul de crestere al companiilor in 2014

Marile companii listate pe Bursa de Valori Bucuresti au anuntat cresteri ale afacerilor si a profitului net pentru anul 2013, iar potentialul de crestere pentru anul in curs este unul mare, potrivit jucatorilor de pe piata romaneasca de capital.

De exemplu, Transelectrica si-a marit de patru ori profitul, pana la 162,2 mil. lei, in vreme ce SIF Oltenia a fost anul trecut societatea de investitii financiare cu cea mai mare rata de crestere a profitului (47,09%), pana la aproape 130 milioane lei.

"Potentialul de crestere in 2014 pentru companiile care au avut rezulate financiare bune in 2013 este unul mare. Insa, in general, investitorii se astepata ca acest potential sa fie fructificat pe termen scurt, iar el de obicei nu este fructificat pentru ca este necesar sa mai treaca ceva timp pana sa fie evident", sustine brokerul de la Intercapital Invest.

In opinia lui Adrian Manaila, daca ar fi sa ne luam dupa ce s-a intamplat anul trecut si ce se intampla anul acesta, anul 2014 ar trebui sa fie ceva mai bun si companiile sa aiba rezultate si mai bune. Insa, taxa pe stalp va afecta rezultatele companiilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#listare hidroelectrica, #companii listate bvb, #profit net companii, #investitori straini Romania , #Investitii