Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Viitorul pare roz pentru Hidroelectrica. Prezentul: insolventa si pierderi

Viitorul pare roz pentru Hidroelectrica. Prezentul: insolventa si pierderi


Hidroelectrica va avea in 2013 un profit de cel putin 100 de milioane de euro si va fi printre primii trei jucatori din economia romaneasca, crede Remus Vulpescu, administratorul juridiciar a companiei.

Pana atunci, insa, Hidroelectrica se afla in plin proces de reorganizare judiciara dupa intrarea in insolventa.

Reprezentantii companiei anunta extinderea investitiilor pentru urmatoarea perioada, inclusiv pe segmentul productiei de energie fotovoltaica si eoliana. Hidroelectrica va incepe constructia mai multor hidrocentrale in urma unor investitii de 250-300 de milioane de euro.

Hidroelectrica intra pe piata energiei fotovoltaice si eoliene

"Am comandat mai multe studii de fezabilitate, vom prioritiza in 2013 doar investitiile care se califica pe certificate verzi. Trebuie sa ne maximizam profiturile", a declarat agentiei Mediafax avocatul Remus Borza, seful firmei Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, cel mai mare producator de energie din Romania.

El a afirmat ca anul viitor compania vrea sa inceapa constructia a sapte centrale hidroelectrice, proiecte estimate la aproximativ 200 milioane euro, precum si a doua parcuri fotovoltaice si mai multor unitati eoliene, care vor costa 50-100 milioane euro.

Unul din parcurile fotovoltaice va fi amplasat in localitatea Tudor Vladimirescu, judetul Braila, valoarea contractului pentru studiul de fezabilitate fiind estimata la 220.000 lei, fara TVA.

In respectiva locatie, compania vrea sa dezvolte un parc fotovoltaic cu o putere instalata situata intre 19 MW si 26 MW. Investitia intr-un MW instalat in panouri fotovoltaice costa aproximativ doua milioane de euro, dar Hidroelectrica detine atat terenurile necesare, cat si liniile de inalta tensiune sau statiile de distributie si transformare, cu ponderea cea mai ridicata in totalul investitiei, a precizat Borza.

Pana la inevstitii, Hidroelectrica trebuie sa iasa din insolventa

Pana atunci, insa, Hidroelectrica se afla in plin proces de reorganizare, compania fiind in insolventa din luna iunie 2012. Desi initiativa premierului a anuntat iesirea companiei din insolventa pana la finalul acestui an, Borza a contrazis declaratiile facute de Ponta. Administratorul judiciar a precizat ca procedurile de rentabilizare ale companiei a fost intaziata de mai multe constrangeri.

"Sunt cateva impedimente, cateva constrangeri sau conditionalitati care fac imposibila iesirea din insolventa pana la sfarsitul anului, cu toata bunavointa acestor actori", a spus Borza, citat de Ziare.com.

Hidroelectrica: Pretul pentru "baietii destepti" devine concurential

Anul trecut, Hidroelectrica a livrat "baietilor destepti" energie de 1,52 miliarde de lei (360 milioane de euro), in scadere cu 300 de milioane de lei fata de 2010, contractele bilaterale reprezentand jumatate din vanzarile companiei de stat in anul trecut.

Contractele cu "baietii destepti" au prejudiciat Hidroelectrica cu 1,1 miliarde de euro, doar in ultimii sase ani, potrivit lui Remus Borza, reprezentatul Euro Insol.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1293 ori