Director Hidroelectrica, acuzat de ANI de conflict de interese penal si coruptie

Luni, 04 Noiembrie 2013, ora 16:25
1758 citiri
Director Hidroelectrica, acuzat de ANI de conflict de interese penal si coruptie

Constantin Metehoiu, director la Hidroelectrica, este acuzat de ANI de conflict de interese penal si savarsirea infractiunii asimilate celei de coruptie, dupa ce ar fi incheiat 17 contracte de achizitii publice si doua de achizitii directe cu trei firme la care era asociat si administrator.

Agentia Nationala de Integritate (ANI) a constatat existenta conflictului de interese de natura penala, precum si savarsirea infractiunii asimilate infractiunilor de coruptie in cazul lui Metehoiu Constantin, director in cadrul S.C. Hidroelectrica SA - Sucursala Hidrocentrale Curtea de Arges, intrucat, in perioada 5 iunie 2008 - 8 februarie 2012, SC Hidroelectrica SA - Bucuresti, prin Sucursala Hidrocentrale Curtea de Arges, a incheiat 17 contracte de achizitie publica si doua achizitii directe (in valoare de 2.830.146,23 lei, aproximativ 673.844 de euro) cu trei societati comerciale la care era asociat si administrator, se arata intr-un comunicat al ANI.

"Dintre acestea, 13 contracte si doua achizitii directe, impreuna cu documentatia aferenta, au fost semnate si aprobate de catre persoana evaluata, in calitate de director al sucursalei Hidrocentrale Curtea de Arges", precizeaza sursa citata.

Potrivit ANI, in perioada 1994 - 26 octombrie 2009, Metehoiu a detinut in cadrul celor trei societati comerciale (SC Danatis 2000 SRL, SC Dragos Construct Group SRL si SC Reparatii Modernizari Retehnologizari Arges SRL) calitatea de asociat si administrator, incasand de la acestea, in cursul anilor 2008 si 2009, dividende in valoare de 244.760 lei.

"Cu ocazia atribuirii contractelor respective, au fost incalcate prevederile referitoare la 'Reguli de evitare a conflictului de interese', stipulate in art. 69, lit. a), c) si d) din O.U.G. nr. 34/2006: 'Nu au dreptul sa fie implicati in procesul de verificare / evaluare a candidaturilor / ofertelor [...] persoane care detin parti sociale, parti de interes, actiuni din capitalul subscris al unuia dintre ofertanti / candidati sau subcontractanti ori persoane care fac parte din consiliul de administratie / organul de conducere sau de supervizare a unuia dintre ofertanti / candidati sau subcontractanti [...] persoane despre care se constata ca pot avea un interes de natura sa le afecteze impartialitatea pe parcursul procesului de verificare / evaluare a candidaturilor / ofertelor; persoane care in exercitarea functiei pe care o detin la nivelul autoritatii contractante se afla in situatia existentei unui conflict de interese astfel cum este acesta reglementat de Legea nr. 161/2003 [...]'", se mai arata in comunicat.

Astfel, arata ANI, Constantin Metehoiu a incalcat dispozitiile art. 12, lit. a) si b) din Legea nr. 78/2000, potrivit carora: constituie infractiuni savarsirea urmatoarelor fapte calificate de legiuitor ca infractiuni asimilate infractiunilor de coruptie, "daca sunt savarsite in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite: a) efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana ori incheierea de tranzactii financiare, utilizand informatiile obtinute in virtutea functiei, atributiei sau insarcinarii sale; b) folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii".

De asemenea, sustine ANI, directorul din Hidroelectrica a incalcat si dispozitiile art. 2531 din Codul Penal al Romaniei, potrivit carora "fapta functionarului public care, in exercitiul atributiilor de serviciu, indeplineste un act ori participa la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, sotul sau, o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv, sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii cinci ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de servicii sau foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la cinci ani si interzicerea dreptului de a ocupa o functie publica pe durata maxima".

ANI precizeaza ca a sesizat organele judiciare competente, in vederea verificarii indiciilor privind savarsirea infractiunii de conflict de interese, precum si a infractiunii asimilate infractiunilor de coruptie.

"Persoana evaluata a fost informata despre declansarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum si drepturile de care beneficiaza - de a fi asistat sau reprezentat de un avocat si de a prezenta date sau informatii pe care le considera necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris", se mai arata in comunicat.

Potrivit ANI, Metehoiu Constantin nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, in exercitarea dreptului la aparare.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Când vine vorba de amenajarea camerei copilului tău, fiecare piesă de mobilier pe care o alegi joacă un rol crucial în crearea unui spațiu atât funcțional, cât și primitor. Mai mult...
#Constantin Metehoiu Hidroelectrica ANI, #coruptie Constantin Metehoiu Hidroelectrica, #Constantin Metehoiu conflict interese, #Metehoiu conflict interese Hidroelectrica, #coruptie Hidroelectrica , #Management