Hidroelectrica devine marul discordiei dintre Ministerul Economiei si Franklin Templeton

Luni, 15 Octombrie 2012, ora 17:03
2144 citiri
Hidroelectrica devine marul discordiei dintre Ministerul Economiei si Franklin Templeton

Ministerul Economiei vrea sa amane numirea noului Consiliu de Supraveghere al Hidroelectrica. Intentia Ministerului Economiei este respinsa de Franklin Templeton, care considera solicitarea drept "un abuz de pozitie majoritara" si o "grava incalcare a principiilor de guvernanta corporativa".

In data de 10 octombrie, Ministerul Economiei, actionarul majoritar al Hidroelectrica, a cerut ca in sedinta Adunarii Generale a Actionarilor Hidroelectrica din data de 31 octombrie sa se amane discutarea subiectelor vizand stabilirea indemnizatiilor presedintelui si membrilor Consiliului de Supraveghere, numirea membrilor Consiliului de Supraveghere a companiei, valoarea sumei asigurate aferente asigurarii de raspundere profesionala si aprobarea formei contractului de administrare.

Ca raspuns la solicitarea Ministerului Economiei, Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, a transmis luni, 15 octombrie, o scrisoare deschisa adresata ministrului de resort, Daniel Chitoiu, si sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), Alexandru Alexe, in care isi exprima public "ingrijorarea si dezamagirea" fata de aceasta solicitare.

Fondul Proprietatea controleaza 20% din actiunile Hidroelectrica, conform Mediafax.

"Ne pronuntam cu fermitate impotriva amanarii luarii unei decizii cu privire la numirea noului Consiliu de Supraveghere al Hidroelectrica. (...) Consideram ca introducerea unui punct distinct pe ordinea de zi care sa aprobe amanarea discutarii unor puncte solicitate de un actionar minoritar poate fi usor interpretata ca fiind un abuz de pozitie majoritara si este, totodata, o grava incalcare a principiilor de guvernanta corporativa", se spune intr-un comunicat al Franklin Templeton.

Potrivit comunicatului, amanarea numirii unor noi administratori la Hidroelectrica va transmite un "semnal negativ" creditorilor companiei si investitorilor, sugerand ca Ministerul Economiei nu respecta angajamentele pe care statul roman si le-a asumat fata de Fondul Monetar International, Banca Mondiala si Uniunea Europeana.

"Exista riscul ca, la iesirea Hidroelectrica din insolventa sa nu existe organismele care sa conduca in mod corect compania, crescand riscul ca administrarea acesteia in acel moment sa se realizeze pe aceleasi baze si principii care au condus initial la aparitia starii de insolventa", se mai spune in comunicat.

Producatorul de energie a intrat in insolventa in 20 iunie si de atunci se afla in administrarea judiciara a firmei Euro Insol.

Hidroelectrica ar putea iesi din insolventa pana la sfarsitul lui noiembrie

Compania este in insolventa din cauza vanzarilor de energie catre "baietii destepti", a managementului deficitar, secetei prelungite, dar si a altor factori, conform unui raport al Euro Insol.

Producatorul de electricitate a pierdut 1,1 miliarde euro in perioada 2006-2012 din vanzarea energiei prin contracte directe.

Borza: Hidroelectrica a pierdut 1,1 mld. de euro in 6 ani, din cauza "baietilor destepti"/a>

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#Consiliu de Supraveghere Hidroelectrica, #membri Consiliu Supraveghere Hidroelectrica, #conducere Hidroelectrica, #Franklin Templeton Hidroelectrica , #Management