Hidroelectrica va fi listata la bursa, dupa 4 luni de la iesirea din insolventa

Marti, 02 Octombrie 2012, ora 16:59
1533 citiri
Hidroelectrica va fi listata la bursa, dupa 4 luni de la iesirea din insolventa

Guvernul va publica prospectul de vanzare pe bursa a 10% din actiunile Hidroelectrica in maximum trei luni dupa ce compania va iesi din insolventa, iar oferta va fi lansata o luna mai tarziu.

Aceste masuri au fost decise in urma discutiilor cu reprezentantii Fondului Monetar International.

Planul avut in vedere de Guvern pentru listarea Hidroelectrica a fost anexat la scrisoarea de intentie transmisa Fondului Monetar International (FMI) in urma misiunii de evaluare din luna august.

Listarea la bursa a Hidroelectrica era programata pentru cel tarziu la mijlocul lunii octombrie a acestui an, potrivit angajamentelor anterioare ale Executivului.

La 20 iunie, Hidroelectrica a intrat insa in insolventa la solicitarea Consiliului de Administratie, care si-a motivat cererea prin scaderea cifrei de afaceri si cresterea datoriilor pe fondul unui "dezastru de management" si al secetei din 2011.

Hidroelectrica, oficial in insolventa: Cat dureaza limpezirea situatiei

Anul trecut, Hidroelectrica a livrat "baietilor destepti" energie de 1,52 miliarde de lei (360 milioane de euro), in scadere cu 300 de milioane de lei fata de 2010, contractele bilaterale reprezentand jumatate din vanzarile companiei de stat in anul trecut.

Contractele cu "baietii destepti" au prejudiciat Hidroelectrica cu 1,1 miliarde de euro, doar in ultimii sase ani, potrivit lui Remus Borza, reprezentatul Euro Insol.

Borza: Hidroelectrica a pierdut 1,1 mld. de euro in 6 ani, din cauza "baietilor destepti"

Listarea Hidroelectrica va fi realizata printr-o majorare a capitalului companiei. Fondul Proprietatea detine 19,94% din actiunile Hidroelectrica si isi va putea mentine participatia daca va subscrie 2,49% din titlurile emise in cadrul majorarii de capital.

In documentul transmis FMI, Guvernul si-a luat si angajamentul de a vinde pe bursa de profil OPCOM cantitatea de electricitate devenita disponibila in urma renegocierii sau rezilierii contractelor bilaterale.

Hidroelectrica este mentinuta pe lista companiilor pentru care va fi numit un manager privat.

Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a anuntat ca iesirea din insolventa a companiei de stat nu va fi posibila in aceasta toamna, asa cum sustin mai multe voci politice, ci abia in vara anului viitor, denuntarea contractelor paguboase fiind doar primul pas pentru eficientizarea companiei.

Hidroelectrica: Capitolul contractelor paguboase, inchis. Cand iese din insolventa?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
#hidroelectrica listare bursa, #insolventa Hidroelectrica, #listare hidroelectrica , #Management