Borza, Hidroelectrica: "Toate companiile de stat ar trebui sa treaca prin insolventa"

Duminica, 01 Iulie 2012, ora 12:00
2079 citiri
Borza, Hidroelectrica: "Toate companiile de stat ar trebui sa treaca prin insolventa"

Avocatul Remus Borza, care detine firma Euro Insol, desemnata administrator judiciar al Hidroelectrica, a declarat ca toate companiile de stat ar trebui sa fie supuse procedurii de insolventa, in cadrul unei emisiuni televizate:

"Ca o parere personala, toate companiile de stat ar trebui sa treaca prin purgatoriul procedurii de insolventa, pentru ca, prin asta, s-ar rasturna o paradigma, anume ca societatile de stat nu genereaza decat pierderi si arierate, si intr-o oarecare masura este adevarat, pentru ca lasa loc de manevra", a spus Borza, citat de Mediafax.

Cu toate acestea, avocatul Remus Vulpescu, seful OPSPI si administratorul special al Hidroelectrica, a facut asigurari asupra faptului ca nicio alta companie de stat nu va intra in insolventa, cat timp Hidroelectrica se afla in aceasta situatie.

"Cat timp Hidroelectrica este in insolventa, nu ne propunem sa incepem o procedura similara la alta companie de stat. Ca sef OPSPI am facut, cum este si normal, informari catre ministrul Economiei, privind constatari la companii cu capital integral sau majoritar de stat. Parte din informari se refera la potentiala stare de insolventa, nu numai la Hidroelectrica. Am propus ca procedura insolventei sa fie evitata pe cat posibil, chit ca e vorba doar de reorganizare judicara, dar tot eu am sesizat ca la Hidroelectrica este un asemenea potential de redresare, incat ar trebui urmata aceasta procedura, ar trebui reorganizata societatea sub protectia autoritatilor judiciare si nu exista un risc semnificativ ca Hidroelectrica sa petreaca un timp lung in reorganizare sau sa ajunga macar aproape de faliment", a spus Vulpescu, citat de Mediafax.

Hidroelectrica, o societate bogata, dar fara lichiditati

Administratorul special al Hidroelectrica recunoaste ca decizia de intrare in insolventa este una "soc", insa compania este candidatul clasic pentru o astfel de procedura, avand in vedere situatia financiara:

"Este o decizie soc, nimeni nu se astepta, dar toti care au avut acces din 2010 pana acum la datele financiare ale Hidroelectrica, ar fi putut sa constate ca Hidroelectrica se suprapunea perfect peste definitia notiunii de insolventa, in sensul ca avea flux de numerar negativ. A fost si este o societate foarte bogata, care a devenit in timp totalmente lipsita de lichiditati", a declarat Vulpescu in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica de Pro TV.

Vulpescu sustine insa ca nu eliminarea contractelor cu "baietii destepti" reprezinta motivul principal pentru care s-a luat decizia declansarii procedurii de insolventa, in cazul companiei de stat, ci nevoia de a lua masuri economice energetice, pentru ca Hidroelectrica "sa nu ajunga intr-o situatie fara intoarcere", in conditiile in care in momentul de fata, riscul de faliment ramane scazut.

Guvernul ar fi incercat o noua renegociere a acordurilor, dar fara "ecou", desi contractele se situau "intr-un alt plan decat cel prevazut de lege".

"Ei au venit la discutii, dar cu alte obiective. Aceste contracte se situau deja intr-un alt plan decat cel prevazut de cadrul legislativ in vigoare. Un mecanism elementar de ajustare economica era corelarea pretului din contract cu pretul pietei si nu spun sa fie egal. Cum am spus, noi intelegem si sustinem prezenta unor intermediari in economia romaneasca, atat timp cat se respecta reteta. Am vrut sa scurtam durata acestor contracte, pentru ca nu putem sa anticipam evolutia economica pana in 2018 in limitele predictibilitatii, dupa ce le corelam cu piata de energie", a adaugat el.

Raportul cauzelor care au generat insolventa va fi prezentat in iulie

Avocatul Remus Borza a declarat ca in termen de 40 de zile de la declansarea insolventei, administratorii vor trebui sa prezinte raportul asupra cauzelor care au generat aceasta procedura si, eventual, persoanele responsabile.

Cel mai mare producator de energie electrica din Romania, Hidroelectrica, a intrat in insolventa in 20 iunie, la solicitarea Consiliului de Administratie.

Consiliul si-a motivat cererea prin scaderea cifrei de afaceri si cresterea datoriilor, pe fondul unui "dezastru de management" si al secetei din 2011.

Ministerul Economiei, proprietarul companiei, arata, in urma cu o saptamana, ca reorganizarea Hidroelectrica se va face fara vanzare de active, cu asigurarea stabilitatii locurilor de munca si mentinerea in integralitate a drepturilor salariatilor. Reorganizarea companiei este estimata sa dureze 16-18 luni, potrivit Mediafax.

Agentia de rating Moody?s a retrogradat joi ratingurile Hidroelectrica pentru datorii pe termen lung si pentru default cu doua trepte, la nivelul "Caa1", cu perspectiva negativa, si a retras totodata calificativele, ca urmare a intrarii in insolventa a companiei.

Perspectiva negativa a ratingurilor reflecta riscul ca procedura de insolventa sa accelereze maturitatile datoriilor peste capacitatea de rambursare a companiei si sa afecteze capacitatea atragerii de finantare.

Managerul Fondului Proprietatea, Greg Konieczny, a declarat miercuri ca procedura insolventei la Hidroelectrica este una riscanta si ridica semne de intrebare in legatura cu derularea viitoarelor oferte publice.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Borza insolventa Hidroelectrica, #insolventa companii de stat, #Vulpescu insolventa Hidroelectrica , #Rezultate financiare