Borza: Unele banci sunt ipocrite in relatia cu Hidroelectrica

Duminica, 01 Iulie 2012, ora 13:28
1712 citiri
Borza: Unele banci sunt ipocrite in relatia cu Hidroelectrica

Bancile au expunere de 378 milioane euro pe Hidroelectrica, aflata in insolventa, iar unele institutii de credit au o anumita "ipocrizie" in relatia cu aceasta, facand de 20 de ani "bani frumosi", fara vreun incident, a declarat administratorul judiciar al producatorului de energie, Remus Borza.

"Se vorbeste mult despre expunerea bancilor pe Hidroelectrica. Din punctul meu de vedere este si o anumita ipocrizie din partea unor banci. In toti acesti 20 de ani, bancile au facut bani frumosi, au avut rulaje, linii de finantare sau de credit, n-au avut niciodata niciun incident cu Hidroelectrica. Expunerea bancilor este de doar 378 milioane euro, in presa apar cu totul alte cifre. Bancile nu au niciun risc", a afirmat Borza.

Datoriile pe termen scurt ale Hidroelectrica se ridica 1,1 miliarde lei. De asemenea, compania are datorii comerciale tot de 1,1 miliarde lei.

Hidroelectrica are credite contractate pe termen scurt de la ING (38 milioane lei), Alpha Bank Romania (80 milioane lei), BRD (300 milioane lei), Citibank Europe (46 milioane dolari), RBS Bank (32 milioane euro), Libra Bank (13,5 milioane lei) si Banca Transilvania (120 milioane lei).

Datoriile pe termen lung sunt in valoare totala de 1,5 miliarde lei, din care 1,42 miliarde lei reprezinta obligatii catre banci.

Compania are contracte de finantare pe termen lung cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (110 milioane dolari), UBS AG (circa 30 milioane franci elvetieni), Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (66 milioane euro), Citi International (75 milioane euro), ING Bank Amsterdam (60 milioane euro), BCR (50 milioane euro) si Unicredit Bank Austria (117,3 milioane euro).

"Garantiile la credite sunt veniturile Hidroelectrica din vanzarea energiei, care nu pot decat sa creasca, prin urmare garantiile bancilor nu pot decat sa creasca", a declarat seful OPSPI, Remus Vulpescu, in aceeasi emisiune.

Profitul Hidroelectrica a scazut de 45 de ori

Potrivit bilantului companiei, profitul net a scazut anul trecut de 45 de ori, de la 292,3 milioane lei, la 6,4 milioane lei, in conditiile in care veniturile totale au coborat de la 3,41 miliarde lei la 3,18 miliarde lei, iar cheltuielile au urcat de la 3,02 la 3,14 miliarde lei.

Borza afirma in 25 mai ca bancile nu ar trebui sa fie ingrijorate ca Hidroelectrica nu isi va plati ratele la credite, intrucat compania are bani.

Mai multi bancheri au criticat in termeni duri decizia Guvernului de a introduce in insolventa una dintre cele mai mari companii de stat, mentionand printre altele ca in urma acestei hotarari bancile care au creditat Hidrolectrica vor fi nevoite sa constituie provizioane, iar investitorii straini vor privi cu neincredere Romania.

Directorul general ING Romania, Misu Negritoiu, a afirmat saptamana trecuta ca intrarea in insolventa a companiei este "absolut contraproductiva" si reprezinta "o mica jonglerie damboviteana".

Presedintele Bancpost, Mihai Bogza, a declarat ca decizia este mai ingrijoratoare pentru Romania decat rezultatul alegerilor din Grecia, din cauza riscului reputational al statului, argumentand ca nu se raspunde "la un smen cu un smen".

La randul sau, Henk Paardekooper, presedinte al RBS Romania, a aratat ca intrarea in insolventa a fost surprinzatoare, pentru ca nu s-a mai intalnit ceva similar in istoria recenta a Romaniei, chiar daca alte state au ales solutii de acest gen in ultima perioada.

Directorul general adjunct BRD - Groupe Societe Generale, Claudiu Cercel, a spus ca masura adoptata in cazul Hidroelectrica "se poate interpreta ca un atac la institutia contractului" si ar putea incuraja si alte companii sa procedeze la fel.

De asemenea, presedintele Raiffeisen, Steven van Groningen, a afirmat ca ii e foarte greu sa le explice investitorilor straini ce s-a intamplat la Hidroelectrica si de ce a intrat in insolventa, mai ales ca multe alte companii de stat se afla intr-o situatie financiara mult mai grava.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Borza banci Hidroelectrica, #castig banci Hidroelectrica, #datorii Hidroelectrica , #Rezultate financiare