Hidroelectrica are un profit brut de 681 mil. lei si estimeaza un castig record in 2013

Miercuri, 16 Octombrie 2013, ora 14:59
1501 citiri
Hidroelectrica are un profit brut de 681 mil. lei si estimeaza un castig record in 2013

Compania Hidroelectrica a inregistrat un profit brut de 681 milioane lei in primele noua luni, la o cifra de afaceri de 2,28 miliarde lei, si estimeaza ca va incheia acest an cu un "profit record", care va permite recapitalizarea companiei dupa pierderile de anul trecut.

Compania precizeaza, intr-un comunicat, ca in primele sase luni a depasit in mod constant indicatorii de performanta prevazuti in buget, evolutia mentinandu-se si dupa inchiderea procedurii insolventei, in conditiile unui an deficitar din punct de vedere hidrologic, a scaderii cererii pe piata energiei electrice si preturilor de livrare.

"Pana la finele lunii septembrie, Hidroelectrica a produs si livrat 11.336 GWh, iar estimarea productiei pentru intreg anul 2013 este de circa 14.200 GWh, peste cantitatea de 13.000 GWh luata in calcul la constructia bugetului, dar semnificativ mai mica decat productia unui an mediu hidrologic de 17.539 GWh. Profitul brut realizat in luna septembrie este de circa 40 milioane de lei, la o productie de doar 828 GWh. Dupa primele 9 luni din 2013, profitul brut realizat este de 681 milioane lei, iar cifra de afaceri de 2,28 miliarde lei", se arata in comunicat.

Compania precizeaza ca, datorita cresterii semnificative a puterii instalate in parcurile eoliene, a inregistrat si o majorare a cantitatilor de energie tranzactionate pe Piata de Echilibrare, estimarea din bugetul de venituri si cheltuieli la nivelul intregului an, de 847 GWh, fiind depasita inca de la sfarsitul lui august 2013.

In aceste conditii compania estimeaza o depasire semnificativa a acestui indicator, cu cel putin cu 200 GWh pana la sfarsitul anului, ceea ce inseamna o crestere a cifrei de afaceri cu peste 10 milioane euro.

"Gradul de umplere in marile lacuri de acumulare este de 86%, ceea ce garanteaza acoperirea tuturor obligatiilor contractuale, precum si rezerva de putere si energie necesare pentru functionarea in siguranta a Sistemului Energetic National. In aceste conditii este de asteptat ca Hidroelectrica sa obtina rezultate economice foarte bune la finele anului", a declarat, in comunicat, presedintele Directoratului Hidroelectrica, Mihail Stanculescu.

Dupa declararea insolventei, compania a vandut energie doar la pretul pietei, a avut un control foarte strict al costurilor si va aplica aceeasi politica pentru maximizarea veniturilor si incadrarea costurilor in limitele bugetului aprobat pentru anul 2013, a afirmat el.

Hidroelectrica are de achitat datorii de 2,8 miliarde de lei

Stanculescu a adaugat ca s-a urmarit cresterea resurselor financiare deoarece Hidroelectrica are de achitat in perioada urmatoare datorii totale de circa 2,8 miliarde lei, care vor trebui acoperite conform contractelor cu bancile creditoare si cu prevederilor din Planul de reorganizare.

"Profitul record estimat pentru anul 2013 conduce la recapitalizarea companiei dupa pierderile curente si reportate de 689 milioane lei, inregistrate la sfarsitul anului 2012. Depasirea principalilor indicatori de performanta din bugetul pe anul 2013 reprezinta o certitudine in plus, in legatura cu posibilitatea Hidroelectrica de a plati in urmatorii ani datoriile esalonate in cadrul programului de reorganizare aprobat la iesirea din insolventa, creditele bancare contractate si celelalte obligatii curente", se mai arata in comunicat.

Potrivit datelor raportate la Ministerul de Finante, compania a incheiat anul 2012 cu afaceri de 2,4 miliarde lei si pierderi de 508 milioane lei.

Hidroelectrica a intrat in insolventa in iunie 2012, principalul motiv fiind vanzarea energiei la preturi sub nivelul pietei prin contracte preferentioale incheiate cu "baietii destepti". Tribunalul Bucuresti a decis in iunie 2013 inchiderea procedurii de insolventa.

Statul detine 80% din actiunile Hidrolectrica, iar Fondul Proprietatea un pachet reprezentand 20% din titluri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#Hidroelectrica rezultate financiare, #Hidroelectrica pierderi, #Hidroelectrica contracte , #Rezultate financiare