Codrut Seres, condamnat la 4 ani de inchisoare cu executare in dosarul Hidroelectrica

Luni, 31 Martie 2014, ora 15:55
1756 citiri
Codrut Seres, condamnat la 4 ani de inchisoare cu executare in dosarul Hidroelectrica

Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a condamnat luni pe fostul ministru al Economiei Codrut Seres la 4 ani de inchisoare cu executare in dosarul Hidroelectrica.

Codrut Seres a primit 4 ani inchisoare cu executare pentru savarsirea infractiuni de complicitate la abuz in serviciu si a fost achitat pentru constituirea unui grup infractional organizat. In plus, lui Codrut Seres i s-a interzis pe o durata de 2 ani exercitarea unor drepturi civile, printre care si cea de a fi ales intr-o functie publica.

In acelasi dosar au fost condamnati membrii din fosta sau actuala conducere a Hidroelectrica: Eugen Pena (director general) - 5 ani inchisoare cu executare; Traian Oprea (director general) - 5 ani cu executare; Nicolae Opris (sef serviciu) - 4 ani cu executare; George Asan (director Directia furnizare) - 4 ani cu executare; Victoria Geormaneanu (director economic) - 4 ani inchisoare cu suspendare si Iosif Georgeta (director economic) - 4 ani cu suspendare.

Instanta i-a obligat pe Codrut Seres si pe ceilalti inculpati sa plateasca in solidar suma de 1,297 miliarde lei catre Ministerul Finantelor Publice, Directia Generala a Finantelor Publice a Municipiului Bucuresti si ANAF si 3,3 miliarde lei catre Ministerul Economiei.

Instanta a mai dispus mentinerea sechestrului asigurator pus pe bunurile inculpatilor.

Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu apel.

Codrut Seres si sase membri din fosta conducere de la Hidroelectrica, trimisi in judecata

Fostul ministru al Economiei Codrut Seres si cei sase membri din fosta conducere de la Hidroelectrica au fost trimisi in judecata de procurorii DIICOT pe 30 septembrie 2011.

Procurorii sustin ca Eugen Pena a initiat si a constituit o asociere infractionala impreuna cu ceilalti inculpati si, in virtutea functiilor de conducere detinute in cadrul SC Hidroelectrica SA, acestia au desfasurat activitati care au produs un prejudiciu considerabil patrimoniului societatii si bugetului consolidat al statului.

Activitatea infractionala a vizat modalitatea de contractare a cantitatilor de energie electrica rezultate din productia proprie si din achizitiile de la alti producatori, in conditii total nefavorabile societatii si a condus la imposibilitatea asigurarii, in anumite perioade de timp, a rezervei de putere necesare functionarii in siguranta a Sistemului Energetic National- ramura strategica a economiei nationale, aspect de natura sa submineze economia nationala.

In sarcina inculpatilor se retine ca, in cursul anului 2003, in contextul aparitiei fenomenului de seceta hidrologica pentru fluviul Dunarea si a prognozelor meteorologice privind situatia hidrologica pe raurile interioare, nu au invocat clauza de forta majora inserata in contractele de furnizare a energiei electrice, pana la normalizarea regimului hidrologic, si nici nu au luat masuri in vederea renegocierii preturilor, cu consecinta inregistrarii unei pierderi financiare considerabile de catre SC Hidroelectrica SA.

Astfel, in conditiile efectelor negative ale secetei hidrologice asupra functionarii in siguranta a Sistemului Energetic National, inculpatii nu au procedat la reducerea cantitatilor de energie electrica aferente contractelor comerciale incheiate cu consumatorii eligibili si furnizorii licentiati de pe piata concurentiala, ci au actionat in sensul onorarii in totalitate a cantitatilor contractate sau chiar depasirii acestora, prin achizitia de energie de la producatorii termo la preturi mult mai mari decat cele stabilite conform contractelor de vanzare de energie electrica.

Se mai retine ca, in perioada 2002 - 2003, inculpatii au dispus cumpararea de energie electrica de la SC Termoelectrica SA la preturi mari si au revandut energia electrica catre furnizorii licentiati si consumatorii eligibili la preturi mult diminuate fata de preturile stipulate in contractele incheiate cu acestia.

In perioada 2003-2004, inculpatii au actionat in sensul incheierii in mod ilegal a unui numar de patru contracte de furnizare de energie electrica, cu majorarea cantitatilor de energie electrica pe o perioada de 9 - 10 ani, desi Hidroelectrica nu avea dreptul sa incheie in aceasta perioada contracte pe piata concurentiala pentru furnizare de energie electrica si nici acte aditionale la contractele aflate in derulare.

In sarcina lui Codrut Seres se retine ca, in calitate de ministru al Economiei si Comertului, a sprijinit gruparea constituita la nivelul conducerii SC Hidroelectrica SA, prin nedenuntarea si omisiunea sesizarii organelor judiciare a faptelor ilicite de care a luat cunostinta prin natura functiei detinute, a dispus efectuarea de modificari asupra materialul realizat de Corpul de Control si nu a luat masurile care se impuneau pentru ca activitatea Hidroelectrica sa se deruleze in mod legal.

Procurorii sustin ca activitatea gruparii a pus in pericol Sistemul Energetic National si a cauzat un prejudiciu de aproximativ 165 milioane de dolari.

In vederea acoperirii prejudiciului, procurorii DIICOT au dispus aplicarea sechestrului asigurator asupra mai multor autoturisme, imobile, locuinte si terenuri, precum si sume de bani apartinand inculpatilor, in valoare totala de aproximativ 6 milioane lei, 400.000 euro si 200.000 dolari.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#condamnare Codrut Seres, #dosarul Hidroelectrica, #conducere Hidroelectrica , #stiri Hidroelectrica