Contractul de retehnologizare a Hidrocentralei Stejaru, dorit de 103 de companii din toata lumea

Duminica, 17 Martie 2013, ora 12:47
2202 citiri
Contractul de retehnologizare a Hidrocentralei Stejaru, dorit de 103 de companii din toata lumea

Un numar de 103 companii din intreaga lume au solicitat documentatia de precalificare pentru licitatia publica deschisa cu participare internationala pentru retehnologizarea primei hidrocentrale de mare putere construita in Romania - CHE Stejaru, proiect in valoare estimata de 110 milioane euro, potrivit unui comunicat al Hidroelectrica.

La sedinta de deschidere a aplicatiilor pentru precalificare la licitatie din 15 martie 2013 s-au prezentat 25 de companii, grupate in 17 consortii. Companiile participante provin din China, Germania, Austria, Spania, Franta, Rusia, Israel, Finlanda, Norvegia, Croatia si Slovenia, un singur consortiu avand in componenta o companie din Romania.

In afara de publicarea invitatiei de precalificare pe web site-ul Hidroelectrica, web site-ul BERD, in jurnalul Uniunii Europene si in doua publicatii din presa centrala, aceasta a fost transmisa direct si catre peste 300 de companii din intreaga lume care activeaza in domeniul hidroenergetic, cat si tuturor ambasadelor de pe teritoriul Romaniei.

Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Euro Insol, precizeaza ca a organizat o licitatie de acest tip pentru a stopa practica atribuirilor directe si a licitatiilor restranse, incepute in 1997 cu retehnologizarea centralei Portile de Fier I, continuand cu Portile de Fier II, Gogosu, Olt Inferior si Lotru, care au costat Hidroelectrica aproximativ un miliard de euro.

In decembrie 2012, administratorul judiciar si administratorul special ai Hidroelectrica si BERD au agreat, la Londra, reluarea procesului de licitatie pentru Proiectul de Retehnologizare al CHE Stejaru dupa ce acesta a fost suspendat in iulie 2012, ca urmare a intrarii societatii in insolventa.

Finantarea Proiectului de Retehnologizare CHE Stejaru a fost contractata in iulie 2011 si este asigurata printr-un credit sindicalizat de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare - 70 milioane euro, precum si ErsteBank si CaixaBank - cate 20 milioane euro.

Cu o productie anuala de 435 milioane KWh si peste 50 de ani de operare in Sistemul Energetic National, CHE Stejaru a fost pusa in functiune intre anii 1960-1961 si este echipata cu 6 turbine verticale de tip Francis cu o putere totala instalata de 210 MW. Lucrarile de retehnologizare vor face posibila functionarea in conditii de siguranta si la randamente maxime a CHE Stejaru pentru inca cel putin 30 de ani, potrivit sursei citate.

Pana la inregistrarea aplicatiilor pentru precalificare, au fost efectuate vizite in santier de catre companiile care au solicitat acest lucru si au fost transmise raspunsuri la toate solicitarile de clarificari primite din partea potentialilor ofertanti, conform procedurilor BERD.

Documentatia de atribuire - caietele de sarcini, modelul de contract si formularul de oferta - a fost finalizata in luna februarie 2013, urmeaza a fi supusa aprobarii Consiliilor tehnico-economice ale Hidroelectrica, cat si aprobarii Administratorului Judiciar si a Board-ului tehnico-economic al BERD si va fi disponibila la sfarsitul lunii aprilie 2013, pentru firmele care indeplinesc criteriile de calificare pentru depunerea ofertelor tehnice si comerciale angajante.

Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ””E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ””E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
#contract retehnologizare Hidroelectrica, #licitatie retehnologizare Hidroelectrica, #licitatie retehnologizare Hidrocentrala Stejaru , #stiri Hidroelectrica