Dosarul Hidroelectrica: Ioan Mihaila si Eugen Bradean raman in arest

Marti, 19 Noiembrie 2013, ora 08:12
1592 citiri
Dosarul Hidroelectrica: Ioan Mihaila si Eugen Bradean raman in arest

Curtea de Apel Bucuresti a respins luni recursul lui Ioan Mihaila, membru in Consiliul de Supraveghere al SC Hidroelectrica SA si consilier al ministrului delegat pentru Energie si al lui Eugen Bradean, membru in Directoratul Hidroelectrica si coordonator al Directiei de Marketing Furnizare, la decizia prin care s-a mentinut masura arestarii preventive.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) i-a trimis in judecata pe 13 noiembrie, in stare de arest preventiv, pe Ioan Mihaila, membru in Consiliul de Supraveghere al SC Hidroelectrica SA si consilier al ministrului delegat pentru Energie, si pe Eugen Bradean, membru in Directoratul Hidroelectrica si coordonator al Directiei de Marketing Furnizare, acuzati de dare de mita, respectiv complicitate la luare de mita si complicitate la dare de mita.

Suma promisa, 1,4 milioane euro

Potrivit unui comunicat al DNA remis Agerpres, in cursul lunii octombrie Ioan Mihaila, in calitate de membru al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica SA si consilier al ministrului delegat pentru Energie, a promis suma de 1.400.000 euro unui alt membru din acelasi consiliu (denuntator in cauza), pentru ca acesta din urma sa voteze favorabil incheierea unui contract bilateral pentru perioada de patru ani, prin care Hidroelectrica sa vanda 7.012.800 MWh energie electrica societatii comerciale Energon Power & Gas SRL Cluj.

"Cantitatea respectiva de energie urma sa fie vanduta pentru suma de 1.157.112.000 lei (262.980.000 euro), ceea ce ar fi reprezentat conditii defavorabile pentru societatea Hidroelectrica, respectiv un posibil prejudiciu de 175.000.000 lei in dauna societatii Hidroelectrica", se arata in comunicat.

Anchetatorii arata ca promisiunea de dare de mita a fost facuta cu ajutorul lui Eugen Bradean, membru in Directoratul Hidroelectrica si coordonator al Directiei de Marketing Furnizare din cadrul aceleiasi companii.

Suma promisa cu titlu de mita urma a fi disimulata sub aparenta unui contract de comision care ar fi fost incheiat de catre o firma off-shore si firma achizitoare a energiei electrice.

"Potrivit actului constitutiv al companiei Hidroelectrica, puterea de decizie este repartizata intre Adunarea Generala a Actionarilor, Consiliul de Supraveghere si Directorat. Astfel, toate contractele de vanzare a energiei electrice peste cantitatea totala contractata de 500 GigaWatti ora (Ghw) trebuie aprobate in Consiliul de Supraveghere, din care facea parte Mihaila Ioan. Asemenea contracte sunt supuse anterior avizarii Directoratului din care facea parte si Eugen Bradean", precizeaza DNA.

La data de 24 octombrie, la propunerea procurorilor, Tribunalul Bucuresti a dispus arestarea preventiva pentru 29 de zile a lui Eugen Bradean si a lui Ioan Mihaila.

Dosarul a fost trimis pentru judecare la Tribunalul Bucuresti.

#proces Hidroelectrica, #DNA hidroelectrica , #stiri Hidroelectrica