Electrica ar putea distorsiona piata de energie

Marti, 23 Iunie 2009, ora 14:01
1541 citiri
Electrica ar putea distorsiona piata de energie

Marii furnizori de energie electrica din Romania atrag atentia asupra includerii Electrica in cele doua companii rezultate in urma restructurarii sectorului energetic, considerand ca acest lucru ar putea distorsiona piata de energie, a declarat marti ministrul economiei, Adriean Videanu, citat de NewsIn.

"Am avut ieri o intalnire cu reprezentanti ai marilor furnizori de energie electrica din tara, E.ON, Enel, CEZ, Gaz de France, care au apreciat procesul de restructurare al sectorului energetic.

Acestia au evidentiat un singur lucru sensibil. Temerile acestora sunt legate de distorsionarea pietei prin separarea companiei Electrica in doua parti si includerea fiecareia dintre acestea in noile companii", a precizat Videanu.

Potrivit ministrului economiei, Electrica va avea contabilitate separata in cadrul celor doua companii si va putea cumpara energie numai prin OPCOM.

In acelasi timp, celelalte societati incluse in cele doua companii mari nu vor avea personalitate juridica. Apoi, pana la 15 iulie, va avea loc o alta intalnire cu marii furnizori, care isi vor pezenta opinia, urmand ca ulterior sa dea publicitatii concluziile.

Cele doua companii rezultate din restructurarea energetica vor fi listate la bursa

In componenta primei societati vor intra: Complexurile Energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari si Craiova), cele doua unitati ale centralei de la Cernavoda (apartinand Nuclearelectrica), Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO), o parte din Electrica si doua sucursale ale Hidroelectrica, SH Valcea si SH Slatina, a declarat miercuri ministrul Adriean Videanu, in cadrul audierilor de la Comisia de Industrii si Servicii a Camerei Deputatilor.

Cea de-a doua companie va cuprinde ELCEN, CTE Deva si Paroseni (apartinand Termoelectrica), Portile de Fier si restul sucursalelor Hidroelectrica (adica sucursalele Sebes, Buzau, Targu Jiu, Caransebes, Hateg, Arges, Cluj, Bistrita, Sibiu), Compania Nationala a Huilei (CNH), Romgaz si cealalta parte a Electrica.

Aceste doua companii urmeaza sa fie listate la bursa, iar companiilor SNLO si CNH li se vor sterge datoriile inainte de infiintarea propriu-zisa a celor doi "monstrii", despre care ministrul Videanu a anuntat ca vor fi functionali pana la sfarsitul acestui an.

De asemenea, restructurarea sectorului energetic presupune ca CET Drobeta sa treaca in subordinea Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare (RAAN), iar societatile mixte formate de Termoelectrica cu investitori straini, de exemplu la Galati, Borzesti si Braila, vor functiona individual. Prima companie va avea o cota de piata de 48%, iar a doua de 44%, cand vor deveni operationale. 

Rata șomajului se menține la 5.6% la finalul anului 2023 – TradeVille
Rata șomajului se menține la 5.6% la finalul anului 2023 – TradeVille
Volumul Cifrei De Afaceri Din Serviciile Prestate, In Creștere In primele 2 luni ale anului 2024, volumul cifrei de afaceri din serviciile de piața prestate populației a crescut, ca serie...
Lucrările de construcții, în scădere – TradeVille
Lucrările de construcții, în scădere – TradeVille
Lucrările De Construcții, In Scădere In primele 2 luni ale anului 2024, volumul lucrărilor de construcții a scăzut ca serie bruta cu 10.8% si ca serie ajustata sezonier cu 11.8% fata de...
#bursa, #companii, #furnizori, #restructurare, #societati , #stiri Hidroelectrica