Energie: pretul corect depinde de crearea companiilor energetice. Cum comentati?

Marti, 29 Septembrie 2009, ora 12:28
1675 citiri
Energie: pretul corect depinde de crearea companiilor energetice. Cum comentati?

Infiintarea celor doua companii energetice nationale, proces aflat in faza finala, ar putea redresa economia romaneasca si ar da consumatorilor sansa de a plati pretul "corect" la electricitate, potrivit declaratiilor oficialilor din sistem si din Ministerul Economiei.

"Restructurarea este la punctul zero, de declansare in linie dreapta", a declarat, marti, secretarul de stat in Ministerul Economiei Tudor Serban intr-o conferinta de presa pe tema strategiei energetice, informeaza Mediafax.

Guvernul are in vedere restructurarea sectorului productiei de electricitate prin crearea a doua companii nationale care sa inglobeze mai multe active ale tuturor companiilor de profil. In cadrul acestei restructurari, autoritatile au in vedere si stimularea companiilor private de a se implica in productia de energie.

Din prima companie energetica nationala vor face parte cele trei complexuri energetice din Oltenia, respectiv Turceni, Rovinari si Craiova, reactoarele nucleare 1 si 2 de la Cernavoda, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, jumatate din distribuitorul si furnizorul de energie Electrica si doua hidrocentrale ale Hidroelectrica, Valcea si Slatina.

A doua companie energetica nationala va cuprinde ELCEN Bucuresti, termocentralele Deva si Paroseni, Compania Nationala a Huilei, cealalta jumatate a Electrica, hidrocentralele Portile de Fier, precum si hidrocentralele Caransebes, Hateg, Arges, Cluj, Bistrita, Sibiu, Sebes, Buzau si Targu Jiu.

Totodata, din a doua companie energetica nationala va face parte si termocentrala de la Iernut, pe care Romgaz o va prelua de la Termoelectrica, in contul unor datorii.

"Romania se poate relansa economic prin crearea celor doua companii si aceasta este sansa unui pret corect al energiei electrice", a adaugat Constantin Balasoiu, directorul general al Complexului Energetic Craiova, prezent la eveniment.

Potrivit lui Balasoiu, daca grupurile energetice existente, in majoritate depasite si ineficiente, nu vor fi inlocuite in urmatorii ani cu unele noi, dependenta Romaniei de resursele energetice si de accesul la energie din afara tarii va creste.

"Crearea acestor doua companii este strict obligatorie, acesta este ultimul tren pentru producatorii de energie, iar neinfiintarea lor va avea consecinte grave pe termen scurt", a mai spus Balasoiu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
România are peste 242.000 de clădiri publice al căror consum este peste 200-250 kWh/metrul pătrat, iar media recomandată la nivel european este de 140kWh/metrul pătrat, se arată într-un...
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
#companii, #electricitate, #energetice, #energie, #pret , #stiri Hidroelectrica