Guvernul ar putea plati despagubiri de140 mil. de euro catre Hidroelectrica

Marti, 13 Noiembrie 2012, ora 15:46
1747 citiri
Guvernul ar putea plati despagubiri de140 mil. de euro catre Hidroelectrica
Foto: DC News

Guvernul ar putea plati 140 de milioane de euro despagubiri pentru Hidroelectrica daca adopta in sedinta de miercuri o Hotarare prin care ar transfera doua investitii de la aceasta societate catre Administratia Nationala Apele Romane (ANAR), a anuntat administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza.

"Maine (n.r. miercuri) este posibil ca in sedinta de Guvern, Executivul sa adopte o Hotarare privind transferul a doua investitii de la Hidroelectrica la Administratia Nationala Apele Romane, cu despagubire. Ma refer la Pascani si Fagaras-Hoghiz. Asteptam sa intre pe ordinea de zi a sedintei de Guvern. Despagubirile se ridica la 140 milioane euro, valoarea cu care Hidroelectrica a finantat cele doua proiecte", a afirmat Remus Borza, conform Agerpres.

Acesta a precizat ca iesirea Hidroelectrica din insolventa este conditionata de componente, impedimente juridice, legislative si financiare si ca este putin probabil ca acestea sa se rezolve pana la 1 ianuarie 2013.

"Sunt trei conditionalitati, trei impedimente, pentru ca Hidroelectrica sa iasa maine din insolventa. De ordin juridic, avem 74 de contestati la tabelul preliminar si trei opozitii la deschiderea procedurii de insolventa. Solutionarea va dura mai mult de o luna jumatate. De ordin legislativ, Hidroelectrica a promovat mai multe proiecte de acte normative prin care statul sa isi asume acele greseli care au dus la erodarea indicatorilor financiari ai Hidroelectrica", a adaugat Remus Borza.

Reprezentantul Euro Insol a mentionat ca asteapta o HG prin care cinci acumulari sa fie transferate la Apele Romane, pentru ca fac parte din proiecte de investitii cu o componenta energetica redusa, pe care Hidroelectrica le-a finantat cu 300 milioane euro.

"Hidroelectrica ar trebui sa finanteze in continuare, cu 800 milioane euro, bani pe care nu ii are si nici nu ar mai fi dispusa sa finanteze proiecte cu o componenta energetica de pana la 10%", a spus Borza.

Acesta a amintit HG privind fuzionarea celor opt Hidroservuri si fuzionarea acestora intr-o singura entitate si disputa cu Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei privind recunoasterea costului real al Hidroelectrica.

"Asteptam sa clarificam situatia cu ANRE. Am inteles ca de ieri (n.r. luni) Alicus nu mai ocupa pozitia pe care o detinea la ANRE. Pe 14 septembrie am declarat razboi directorului, a avut o luna de zile sa rezolve aceasta problema, pentru ca este impardonabil ca autoritatea statului sa nu recunoasca pretul real de cost al Hidroelectrica livrat in reglementat. Domnul Alicus a comis si mai multe pacate in afara acestui tratament discriminatoriu, pe care l-a aplicat doi ani de zile Hidroelectricii", a adaugat Borza.

Cea de a treia conditionalitate pentru iesirea Hidroelectrica din insolventa este de ordin financiar si vizeaza reesalonarea datoriilor.

"Trebuie sa platim un miliard de euro. Creditele bancare pot fi rostogolite in continuare, dar este vorba de plata creantelor chirografare. Sunt 360 creditori chirografari si trebuie un acord cu fiecare in parte privind reesalonarea datoriilorHidroelectrica. Este foarte putin probabil ca Hidroelectrica sa gaseasca resursele sa plateasca chirografarii pana la 1 ianuarie 2013", a spus Remus Borza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
6 gadgeturi care facilitează succesul într-o întâlnire de business
6 gadgeturi care facilitează succesul într-o întâlnire de business
Diversitatea informațiilor și situațiile complexe fac ca unele întâlniri de afaceri să fie solicitante. Lucrurile se pot complica, iar tu ești mai puțin concentrat pe rezultatul final. De...
#despagubiri Hidroelectrica, #investitii Hidroelectrica, #Hotarare Guvern Hidroelectrica, #insolventa Hidroelectrica , #stiri Hidroelectrica