Hidroelectrica: Asumarea vechilor contracte ar conduce compania la faliment

Vineri, 11 Aprilie 2014, ora 14:32
1710 citiri
Hidroelectrica: Asumarea vechilor contracte ar conduce compania la faliment

Hidroelectrica ar intra in faliment daca instanta decide ca societatea nu trebuia sa intre in insolventa in urma cu doi ani si este obligata sa isi asume vechile contracte bilaterale cu traderii, cu termene care ajung pana in 2019, caz in care i s-ar putea impune si despagubiri de 1,3 miliarde lei.

Concluzia este prezentata intr-un document oficial, in ipoteza in care instanta ar admite opozitiile formulate de catre traderi impotriva hotararii de deschidere a procedurii insolventei la Hidroelectrica, din iunie 2012.

Hidrolectrica s-a aflat in insolventa in perioada iunie 2012-iunie 2013, principalul motiv fiind vanzarea energiei la preturi sub nivelul pietei prin contracte preferentiale incheiate cu "baietii destepti" din energie.

In luna februarie a acestui an, compania a reintrat in insolventa, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a admis recursurile formulate de mai multi traderi de energie. Recursurile admise au fost formulate impotriva inchiderii procedurii de insolventa.

Remus Borza, seful firmei Euro Insol, administratorul judidiciar al Hidroelectrica, a declarat, insa, atunci ca "baietii destepti" au initiat trei tipuri de recursuri, si anume unul impotriva sentintei de inchidere a procedurii de insolventa, pronuntata in iulie 2013, unul impotriva deciziilor prin care le-au fost respinse contestatiile la tabelul creantelor si unul impotriva deciziilor prin care le-au fost respinse opozitiile la deschiderea procedurii de insolventa.

Borza a atentionat ca acest ultim tip de recurs este cel mai periculos, deoarece, daca ar fi acceptat, atunci se va considera ca insolventa nu a avut niciodata loc, iar contractele nu au fost denuntate.

Acceptarea ultimului tip de recurs ar putea genera falimentul Hidroelectrica

In documentul citat se arata ca acceptarea acestui ultim tip de recurs ar genera falimentul Hidroelectrica, deoarece ar fi revocate toate masurile administratorului judiciar care au condus la imbunatatirea neta a indicatorilor financiari ai companiei, respectiv denuntarea contractelor bilaterale, renegocierea contractelor de vanzare a energiei electrice si a contractelor comerciale, redimensionarea organigramei, reducerile beneficiilor acordate salariatilor, vanzarile de energie pe pietele OPCOM, reducerea costurilor cu serviciile de mentenanta si investititii derulate prin Hidroserv, fuziunea filialelor Hidroserv, comasarea sucursalelor Hidroelectrica, renegocierea cantitatii de energie si a pretului reglementat stabilit de ANRE.

"Un impact negativ semnificativ care ar fi generat de eventuala admitere a opozitiilor este reprezentat de repunerea Hidroelectrica in cele 11 contracte bilaterale, cu efectul reluarii relatiilor contractuale in conditiile, la pretul si pentru termenele stipulate in aceste contracte, unele dintre ele expirand in anul 2019. Reluarea contractelor in conditiile in care acestea au fost incheiate ar fi de natura sa conduca la instalarea falimentului Hidroelectrica, preturile din contractele bilaterale fiind semnificativ mai mici fata de costul de productie, ceea ce exclude obtinerea de profit pentru Hidroelectrica. Intr-o atare situatie, Hidroelectrica ar putea fi expusa si la plata de despagubiri, cuantumul solicitat de catre traderi fiind de 1,3 miliarde lei", se arata in document.

Este aratat, in acelasi timp, ca deschiderea procedurii de insolventa a Hidroelectrica a fost determinata de imposibilitatea platii datoriilor cu sumele disponibile, in conditiile in care compania inregistra, in decembrie 2011, o trezorerie neta negativa de peste 660 milioane lei, care a coborat, pana la 31 mai 2012, la un pasiv net de peste 781 milioane lei.

Referitor la contractele bilaterale, in document se arata ca acestea au fost denuntate din cauza caracterului prejudiciabil pentru Hidroelectrica si in contextul in care, in 2012, exista o supracontractare a cantitatii de energie produsa, de 20 TWh, in conditiile unei productii de 11,8 TWh.

Comparandu-se veniturile obtinute de Hidroelectrica din contractele bilaterale cu veniturile ce puteau fi obtinute prin vanzarea aceleiasi cantitati in Piata Zilei Urmatoare (PZU-componenta a pietei angro de energie electrica pe care sunt efectuate tranzactii orare ferme cu livrare in ziua urmatoare zilei de tranzactionare), rezulta, pentru perioada 2006-31 mai 2012, o pierdere de 1,44 miliarde lei in relatia cu Energy Holding, de 422 milioane lei in relatia cu Alpiq Rom Industries, de 427,2 milioane lei in relatia cu Alpiq Rom Energie, de 203,6 milioane lei in relatia cu EFT AG si de 299,2 milioane lei in relatia cu EFT Romania, in timp ce pentru perioada 2009-2011 rezulta o pierdere de 257 milioane lei in relatia cu Electrocentrale Paroseni si de 109,3 milioane lei in relatia cu Electrocentrale Deva.

Euro Insol a aratat anterior, intr-un raport privind cauzele insolventei companiei de stat, ca acordurile bilaterale de vanzare a energiei au generat pierderi de 1,2 miliarde de euro in perioada 2006-2012, din cauza preturilor mici la care beneficiarii au cumparat electricitatea.

Hidroelectrica are o capacitate de productie instalata de 6.400 MW, reprezentand circa o treime din totalul unitatilor de productie din Romania, si asigura anual circa 30% din necesarul de electricitate.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#contracte Hidroelectrica, #faliment Hidroelectrica, #Hidroelectrica insolventa , #stiri Hidroelectrica