Hidroelectrica construieste doua hidrocentrale

Joi, 02 Decembrie 2010, ora 00:20
4311 citiri
Hidroelectrica construieste doua hidrocentrale

Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producator de electricitate din Romania, va construi doua hidrocentrale pe raul Jiu, CHE Dumitra si CHE Bumbesti, ce vor fi puse in functiune in 2012, potrivit Newsin.

Centrala hidroelectrica Dumitra va avea o putere instalata de 24,5 MW (si se estimeaza a produce o cantitate de 98 GWh/an), iar CHE Bumbesti o putere de 40,5 MW (urmand a produce 177 GWh/an).

Indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investitii "Amenajarea hidroenergetica a raului Jiu pe sectorul Livezeni - Bumbesti", apartinand Hidroelectrica, au fost aprobati inca din 2003.

In luna octombrie 2004 au inceput lucrarilor de executie, dar, datorita specificului schemei de amenajare hidroenergetica a raului Jiu, pe sectorul Livezeni - Bumbesti, care se dezvolta in cea mai mare masura prin lucrari subterane, in intervalul 1 aprilie 2009 - 31 decembrie 2009, s-au identificat in procesul de executie a lucrarilor o serie de situatii care au necesitat adaptarea proiectului initial la conditiile reale de executie, fiind necesare o serie de lucrari suplimentare.

Astfel, pentru realizarea barajului stavilar Livezeni si a prizei energetice este necesara realizarea canalului de deviere a raului Jiu si suprainaltarea cu circa 2,50 metri pe o lungime de 1.300 ml a DN 66. De asemenea, caracteristicile fizico-mecanice eterogene ale rocilor de pe traseul aductiunii au generat lucrari suplimentare de sprijinire a rocii in etapa de excavare a galeriei de aductiune, lucru care putea provoca accidente geologice, potrivit Notei de Fundamentare a proiectului de act normativ.

Totodata, structura tectonica a rocilor intersectate de traseul galeriei a generat in procesul tehnologic de excavare al conturului galeriei supraprofile mai mari de 10 cm, care era valoare stabilita initial in caietul de sarcini si care a stat la baza calculului volumului de beton din camasuiala galeriei.

In plus, pentru asigurarea stabilitatii versantului drept in zona suprainaltarii DN66, au aparut lucrari suplimentare necesare stabilitatii acestuia pe o lungime de circa 250 ml.

Nodul hidrotehnic Livezeni este amplasat in imediata apropiere a liniei CF Petrosani-Targu Jiu si DN 66 Targu Jiu-Petrosani.

Catre versantul stang, canalul de deviere a raului Jiu este amplasat la baza haldei de steril rezultate in urma executiei tunelului CF Alunis, conditie ce a impus luarea unor masuri suplimentare de siguranta pentru asigurarea stabilitatii terasamentului CF, prin marirea adancimii coloanelor forate care asigura posibilitatea executiei exacavatiilor la canalul de deviere si marirea lungimii ancorajelor.

Apoi, in ianuarie 2006, ulterior inceperii lucrarilor, a fost infiintat Parcul National Defileul Jiului.

Infiintarea parcului a anulat posibilitatea amplasarii in zona Lainici a unei platforme tehnologice pe care sa se produca sortarea agregatelor pentru betoane (statie de beton) si o fabrica de beton. Din acest motiv au aparut cheltuieli suplimentare pentru transportul agregatelor si betonului.

De asemenea, haldele de steril amplasate in zona defileului si lucrarile de la nodul hidrotehnic Livezeni au impus solutii tehnice care au generat lucrari suplimentare in raport cu asigurarea conditiilor de protectie a mediului impuse de legislatia in vigoare la data prezentei documentatii.

Hidroelectrica este cel mai mare producator de energie electrica si servicii tehnologice de sistem din Romania.

Compania este detinuta de statul roman, prin Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si are peste 5.000 de angajati.

Hidroelectrica a acoperit anul trecut 27% din productia de energie electrica a tarii si foloseste sursele regenerabile. Compania administreaza 326 centrale hidroelectrice si statii de pompare, ce insumeaza o putere instalata de peste 6.300 MW.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Verdict oficial în cazului celei mai așteptate autostrăzi din România. Când va fi gata A7: „Nu avem emoții!”
Verdict oficial în cazului celei mai așteptate autostrăzi din România. Când va fi gata A7: „Nu avem emoții!”
Moldova încă este singura regiune din România fără autostrăzi, care să o „lege” de restul țării. Totuși, instituțiile responsabile pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere promit...
Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii (BEI) îşi va relaxa regulile privind împrumuturile pentru proiecte cu utilizare duală, militar-civilă, pentru a finanţa mai multe investiţii legate de...
#hidroelectrica, #hidrocentrala, #electricitate, #energie electrica, #investitii , #stiri Hidroelectrica