Insolventa Hidrolectrica: Curtea de Apel Bucuresti judeca joi recursurile

Joi, 04 Octombrie 2012, ora 08:23
1953 citiri
Insolventa Hidrolectrica: Curtea de Apel Bucuresti judeca joi recursurile

Curtea de Apel Bucuresti va judeca joi recursurile formulate de Alpiq RomIndustries, Alpiq RomEnergie si Hidrosind impotriva hotararii de deschidere a procedurii insolventei Hidroelectrica, pronuntata de catre Tribunalul Bucuresti in data de 20 iunie.

"Decizia Tribunalului Bucuresti de deschidere a procedurii insolventei Hidroelectrica este criticata in principal pe considerente de ordin procedural, dar se incearca si acreditarea ideii ca societatea nu ar fi in insolventa si ca scopul deschiderii procedurii ar fi fost doar denuntarea contractelor incheiate cu "baietii destepti". Aceste sustineri sunt contrazise de concluziile raportului asupra cauzelor si imprejurarilor insolventei Hidroelectrica intocmit de administratorul judiciar Euro Insol si de tabelul preliminar al reantelor, in care sunt inregistrati 381de creditori cu o valoare totala a creantelor solicitate de 5,49 miliarde lei, din care 3,5 miliarde lei admise, 800 milioane lei admise sub conditie si 1,1 miliarde lei respinse", se arata intr-un comunicat transmis de firma Euro Insol, administratorul judiciar al Hidrolectrica.

Alpiq RomIndustries si Alpiq RomEnergie sunt subsidiare ale traderului elvetian de energie Alpiq.

Raportul reprezinta o radiografie detaliata a evolutiei societatii in ultimii 3 ani si identifica noua cauze care au generat insolventa Hidroelectrica: contractele de furnizare energie electrica catre "baietii destepti", cumpararea de energie electrica de la producatorii termo si revanzarea acesteia sub pretul de achizitie, cresterea pretului apei uzinate de peste 4 ori intr-un singur an, contracte paguboase de mentenanta incheiate cu Hidroservurile, managementul defectuos, seceta prelungita, nesustenabilitatea contractului colectiv de munca raportata la indicatorii economico-financiari ai societatii, vanzarea de energie electrica in piata reglementata sub pretul de cost si derularea unor proiecte de investitii cu componenta energetica secundara. Aceste cauze au provocat doar in ultimii ani pierderi pentru Hidroelectrica de peste 2 miliarde euro.

"Se pare insa ca "baietii destepti" utilizeaza nu numai caile de atac permise de lege, ci si diverse tertipuri avocatesti si procedurale pentru a-si proteja interesele si castigurile exorbitante pe care le obtineau din contractele bilaterale, anterior denuntarii lor de catre administratorul judiciar. Astfel, Alpiq RomIndustries si Alpiq RomEnergie au formulat o serie de cereri de stramutare a dosarului de insolventa la Inalta Curte de Casatie si Justitie incercand sa obtina stramutarea dosarului de pe rolul Tribunalului Bucuresti pe rolul unei alte instante din tara. Conform informatiilor de pe portalul Inaltei Curti, pe rolul instantei sunt inregistrate patru astfel de dosare, in care apar aceleasi parti si care au acelasi obiect. Avand in vedere identitatea de obiect, cauza si parti, cele patru cereri trebuiau conexate intr-un singur dosar. Surprinzator, s-au format patru dosare cu termene de judecata in patru zile diferite: 10, 11, 16 si 18 octombrie 2012", se mentioneaza in comunicat.

Potrivit Euro Insol, ratiunea pentru care s-au format un numar de patru dosare cu termene de judecata la date diferite in conditiile in care se cere stramutarea unui singur dosar si anume acela al insolventei Hidroelectrica este probabil aceea de a-si maximiza sansele, avand in vedere ca fiecare dosar va fi solutionat de un alt magistrat.

Totodata, cele doua Alpiq-uri au formulat in fiecare dintre dosarele de stramutare si cereri de suspendare a procedurii insolventei Hidroelectrica pana la solutionarea cererilor de stramutare, cereri ce au fost respinse de Inalta Curte de Casatie si Justitie.

"In situatia in care Curtea de Apel Bucuresti va admite recursurile "baietilor destepti", hotararea de deschidere a insolventei Hidroelectrica va fi anulata, cu consecinta repunerii partilor in situatia anterioara, deci a reactivarii contractelor bilaterale incheiate cu cei zece traderi. Avand in vedere ca la 20 iunie 2012 obligatiile contractuale asumate de Hidroelectrica totalizau 19,8 TWh si ca productia din 2012 nu va depasi 12 TWh, in conditiile de seceta prelungita, societatea va fi in imposibilitate de a-si indeplini obligatiile contractuale, cu consecinta intrarii in faliment", se arata in comunicat.

Administratorul judiciar al Hidrolectrica reaminteste ca Alpiq RomEnergie si Alpiq RomIndustries sunt doua societati care aveau incheiate cu Hidroelectrica contracte de furnizare energie electrica la preturi net inferioare pretului pietei, prelungite pana in 2018.

"In timp ce Hidroelectrica a inregistrat o pierdere de 109 milioane lei in 2011, firmele Alpiq au realizat in 2011 un profit de peste 43 milioane lei cu numai 12 angajati. Diferenta dintre pretul de cost al MWh produs de Hidroelectrica si pretul pietei era transferata ca profit in conturile traderilor in timp ce Hidroelectrica acumula datorii de peste 1 miliard euro. Doar din derularea celor doua contracte cu Alpiq, Hidroelectrica a inregistrat o pierdere de peste 850 milioane lei", se mai spune in comunicatul Euro Insol.

Dupa intrarea in insolventa a Hidrolectrica, Euro Insol a renegociat contractele incheiate de cel mai mare producator de energie din Romania cu Alro Slatina, Elsid, Electrocarbon si Electromagnetica.

Administratorul judiciar a denuntat contractele cu Alpiq RomEnergie, Alpiq RomIndustries, Energy Holding, EFT AG, EFT Romania si Euro P.E.C.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#insolventa Hidroelectrica recurs, #Alpiq recurs isolventa Hidroelectrica, #pierderi Hidroelectrica , #stiri Hidroelectrica