Pentru cine bat clopotele in raportul de control privind pierderile Hidroelectrica?

Joi, 21 Martie 2013, ora 12:45
1975 citiri
Pentru cine bat clopotele in raportul de control privind pierderile Hidroelectrica?

Foc de paie. Asa poate fi caracterizat raportul intocmit de Corpul de control al primului-ministru pe marginea pierderilor Hidroelectrica inregistrate in perioada 2009-2011, pe de o parte din contractele cu baietii destepti, pe de alta parte, din achizitii nejustificate si management defectuos.

De ce a fost analizata perioada 2009-2011 si nu 2004-2011, nu stim? Sau, mai bine zis, banuim, caci colapsul Hidroelectrica nu a fost gandit nici de Videanu, nici de Ariton, ci cu mult inainte, de prin 1997, cand va lasam pe dumneavoastra sa va amintiti cine era la putere.

Raportul cu pricina aduce totusi niste lamuriri, chiar daca ele nu sunt noutati absolute. De aici insa si pana a spune ca pe baza acestuia se va sesiza Directia Nationala Anticoruptie (DNA), pentru cercetarea unor posibile fapte de natura penala ale unor ministri, secretari de stat, sau directori este cale lunga. DNA trebuia sa se sesizeze demult in cazul Hidroelectrica si, dupa stiinta noastra, Procuratura a lucrat de fapt ani la rand in dosarul Hidroelectrica, luand la puricat intreaga activitate inca de pe vremea fostului ministru al Economiei, Dan Ioan Popescu. Cu alte cuvinte, Raportul recent al Corpului de control nu aduce absolut nici o noutate pentru procurorii DNA, doar in ideea in care vechile dosare (si nu erau deloc putine) au fost date la maculatura.

Asadar, parerea noastra, a celor care urmarim din punct de vedere jurnalistic situatia de la Hidroelectrica, este aceea ca faimosul Raport aparut miercuri este nu numai un foc de paie, ci o adevarata gogoasa politica.

Sa fim bine intelesi, departe de noi gandul de a lua apararea fostilor ministri Adriean Videanu sau Ion Ariton, care au preluat o situatie de la predecesorii lor si au perpetuat-o cum au stiut ei mai bine. Dar, unde este activitatea "stiintifica" din fruntea Ministerului Economiei a lui Codrut Seres, a lui Varujan Vosganian, dar mai ales a lui Dan Ioan Popescu, acesta din urma fiind artizanul adevarat al primelor si celor mai banoase contracte cu baietii destepti? Nu vedem padurea din cauza copacilor, ceea ce ne duce cu gandul la faptul ca noul Raport are o cu totul si cu totul alta menire decat elucidarea situatiei Hidroelectrica din ultimii 10 ani.

Ne vedem nevoiti sa reamintim domnului prim ministru Victor Ponta ca Energy-Center a aratat cu lux de amanunte cum au aparut baietii destepti in energetica romaneasca si cum s-au pus bazele unei caracatite care, sub o alta forma, continua sa-si extinda tentaculele si in ziua de azi. Noi am spus, noi am auzit.

Cine nu mai e cu noi, e impotriva noastra

Dar, la nivelul acestor "corpuri de control", fie ca sunt ale primului ministru, fie ca sunt ale ministrului economiei sau ale ministrului finantelor, s-a fixat o strategie: cine nu mai este cu noi este impotriva noastra. De asemenea, analizarea unor anumite perioada din activitatea unor companii de stat, sau institutii, fara a se merge de la cauza la efect, este o practica uzuala in activitatea controlorilor. Vom explica, poate, cu alta ocazie, de ce se intampla asa. Pana atunci ne marginim sa dam un exemplu recent al unei alte actiuni de control, de data asta din partea "corpului" Ministerului Economiei.

Regia Autonoma de Activitati Nucleare (RAAN) este un adevarat butoi cu pulbere, pe cale sa explodeze cat de curand. E vorba de pierderi, sau jafuri de sute de milioane de euro la aceasta regie, acumulate in ultimii 10-12 ani, cu sprijinul nemijlocit al tuturor ministrilor economiei aflati in functie in perioada amintita. Ce a facut Corpul de control al ministrului economiei, in toamna anului trecut? Un control, desigur, la RAAN. Dar, la fel ca in cazul Hidroelectrica, perioada a fost una bine aleasa. Ia ghiciti care este aceasta perioada? Tocmai aceea la care se refera si controlul de la Hidroelectrica. Si ce credeti ca s-a intamplat la RAAN? Exact ce s-a intamplat si la Hidroelectrica, desigur la alte proportii. Numai ca, buba la RAAN este mult mai veche, exact ca la Hidroelectrica, si vine dintr-o perioada pe care Corpul de control a ignorat-o cu desavarsire. Stranie coincidenta.

Ne marginim, deocamdata, doar la a spune ca recentul raport al Corpului de control al primului ministru cu privire la activitatea Hidroelectrica in perioada 2009-2011 este o diversiune, dincolo de lucrurile reale pe care le contine. Cand spui un adevar pe jumatate este insa mai rau decat atunci cand spui o minciuna. Vom incerca sa demonstram de ce.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
6 gadgeturi care facilitează succesul într-o întâlnire de business
6 gadgeturi care facilitează succesul într-o întâlnire de business
Diversitatea informațiilor și situațiile complexe fac ca unele întâlniri de afaceri să fie solicitante. Lucrurile se pot complica, iar tu ești mai puțin concentrat pe rezultatul final. De...
#raport verificari Hidroelectrica, #pierderi Hidroelectrica, #raport control Hidroelectrica , #stiri Hidroelectrica