Peste 10 investitori pentru hidrocentrala Tarnita

Joi, 19 Mai 2011, ora 16:42
2134 citiri
Peste 10 investitori pentru hidrocentrala Tarnita

Deloitte a contactat pana in prezent peste 100 de potentiali investitori pentru proiectul constructiei hidrocentralei Tarnita-Lapustesti de 1.000 MW, proiect de peste un miliard euro, iar din acestia mai mult de zece si-au exprimat interesul participarii la dezvoltarea sa, confrom NewsIn.

"Sunt si companii din China, dar cele mai multe sunt din Uniunea Europeana. Nu va putem da numele lor, ganditi-va ca unele din ele sunt listate la Bursa. Cel mai probabil, la mijlocul lunii iunie vor fi cunoscuti acesti investitori", a declarat joi, in cadrul unei conferinte de presa, directorul de servicii consultanta financiara la Deloitte Romania, Valeriu Binig.

Potrivit calendarului agreat, in ianuarie 2012 ar urma sa fie semnat Acordul Investitorilor, iar semnarea contractului de executie lucrari este preconizata pentru semestrul II din 2012. "Acordul cu investitorii va prevedea ca, daca vreunul din ei se razgandeste, va plati o suma", a precizat Binig.

Depunerea ofertelor angajante va avea loc in perioada septembrie-octombrie 2011, selectarea investitorilor pentru etapa de negociere a acordului investitorilor fiind preconizata pentru intervalul octombrie-decembrie 2011.

"Pentru Romania, potentialul hidro reprezinta o alternativa durabila de dezvoltare a sectorului energetic, avand in vedere resursele limitate de materii prime energetice", a mai spus oficialul Deloitte Romania.

Proiectul va necesita investitii de 1,028 miliarde euro fara TVA, la care se adauga si costurile pentru racordarea la sistem, de 135 milioane euro fara TVA. Hidroelectrica va detine 51% din actiuni.

Constructia hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarnita-Lapustesti va dura intre cinci si opt ani. Reprezentantii Hidroelectrica estimeaza ca peste 4.000 de locuri de munca vor fi create in cele doua faze ale constructiei. Capacitatea lacului superior este de 10 milioane metri cubi apa.

Hidrocentrala va avea o capacitate instalata de 1.000 de MW si va fi echipata cu patru hidroagregate reversibile turbina-pompa de cate 250 MW fiecare. Totodata, se estimeaza punerea in functiune pentru primele doua grupuri energetice pentru al doilea semestru al anului 2017, iar celelalte doua in semestrul al doilea al anului 2019, potrivit calendarului proiectului.

Hidrocentrala Tarnita Lapustesti ar urma sa contribuie la acoperirea curbei de sarcina estimata pentru anul 2020 prin producerea anuala a circa 1.650 GWh (1,65 TWh), pentru asigurarea functionarii eficiente a grupurilor din Sistemul Energetic National. Totodata, contributia la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera este estimata la circa 628.000 de tone de dioxid de carbon pe an, potrivit datelor proiectului.

Statia de pompare de la Tarnita-Lapustesti va produce electricitate si va consuma surplusul de energie din golul de sarcina. Noaptea, cand energia este ieftina, va functiona ca pompa, iar ziua va functiona ca producator, generator de energie electrica. Hidrocentrala va fi un consumator de energie si va asigura peste noapte functionarea continua a tipurilor de centrale la care oprirea si pornirea se produc intr-un timp indelungat, cum sunt de exemplu cele doua reactoare de la Cernavoda.

In august 2010, Comisia de negociere constituita la nivelul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri a numit consortiul alcatuit din Deloitte Consultanta (ce asigura managementul echipei de proiect, managementul implementarii proiectului, expertiza economico-financiara, modelare, evaluare), HydroChina ZhongNan (Expertiza Tehnica), Banca Comerciala Romana (expertiza in finantari), Musat & Asociatii (experienta juridica locala), Herbert Smith (experienta juridica internationala), Knight Piesold (expertiza tehnica, comerciala si de protectia mediului), Tempo Advertising (expertiza relatii publice si comunicare).

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#hidrocentrala tarnita, #investitori, #deloitte, #valeriu binig , #stiri Hidroelectrica