PSD ii lumineaza pe "baietii destepti"

Vineri, 07 August 2009, ora 10:20
1231 citiri
PSD ii lumineaza pe "baietii destepti"

Celebrele contracte incheiate in 2002-2004 de cel mai ieftin producator de energie - Hidroelectrica - cu 11 firme si traderi ar putea fi prelungite. Aceste contracte, din care multe au fost semnate pe o perioada de zece ani, sunt acum in prag de expirare, dupa ce au adus pierderi foarte mari statului roman, intrucat tarifele de vanzare a energiei au fost stabilite mult sub pretul pietei.

In prezent, circa 10 TWh, ceea ce inseamna 70% din productia anuala a Hidroelectrica, si care reprezinta o cincime din consumul anual de energie al Romaniei, ajunge la acesti "baieti destepti", iar o mica parte este exportata.

Preturi cu circa 50% mai mici decat la Bursa

"Unele dintre contractele actuale ar putea fi prelungite, in cadrul negocierilor de majorare a pretului. Eu acum am un cos de energie, hidro cu termo, si toata lumea va trebui sa se alinieze la pretul minimal de cos", a declarat, pentru EVZ, noul director general al Hidroelectrica, Mihai David, numit la mijlocul lunii iulie, din partea PSD.

Majoritatea "baietilor destepti" iau energia de la Hidroelectrica la un pret sub 100 lei/MWh, fata de 189 lei, pretul mediu de livrare in luna iulie a energiei tranzactionate pe Bursa.

David nu are o simpatie prea mare pentru Bursa, intrucat, spune el, Hidroelectrica trebuie sa aiba contracte incheiate pe minimum cinci ani.

Joaca de-a neputinta

Cand vine vorba despre transparenta contractelor, lucrurile se impotmolesc. Pe Bursa, atat preturile, cat si cantitatile tranzactionate sunt publice, iar Hidroelectrica este singurul producator ale carui contracte cu furnizorii sunt secrete.

Acum, Mihai David spune ca negociaza cu traderii inclusiv publicarea contractelor, masura care nu s-a putut realiza in ultimii ani. Mai mult, ziarul "Cotidianul" a aratat, in urma cu doi ani, ca renegocieri s-au facut anual, dar, cel putin in 2006 fata de 2005, ele au fost de mica anvergura.

Astfel, pretul platit de Energy Holding a crescut cu doar 50 de centi, Buzmann (53), Luxten (3), iar cel al Electromagnetica chiar a scazut cu 60 centi.

Primele doua firme, Energy Holding si Buzmann, sunt cunoscute mai ales dupa ce presedintele Basescu a facut mai multe referiri la ele.

La data incheierii contractului, Energy Holding ii apartinea lui Bogdan Buzaianu, fin al lui Dan Ioan Popescu. In actionariatul firmei Enol se regaseste fostul director al Electrica de pe vremea aceluiasi DIP, si anume Lucian Boghiu.

O alta firma cu rezonanta, Luxten, a devenit cunoscuta publicului drept angajator, pe vremuri, al celor doua fiice ale presedintelui. Pe lista "baietilor destepti" mai apar Alro, EFT, Electrocarbon, ATEL si altii. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#psd, #baieti, #destepti, #hidroelectrica, #luxten , #stiri Hidroelectrica