Romania si Bulgaria vor construi o hidrocentrala pe Dunare

Luni, 17 Mai 2010, ora 17:41
3566 citiri
Romania si Bulgaria vor construi o hidrocentrala pe Dunare

Directorul general adjunct al Hidroelectrica, Traian Oprea, a declarat luni, la Dr. Tr. Severin, ca Romania si Bulgaria vor construi o hidrocentrala pe Dunare, in zona Turnu Magurele - Nicopole, transmite corespondentul NewsIn.

"Este un mare pacat ca doar 50 la suta din potentialul hidroenergetic al Romaniei este amenajat. Suntem intr-o faza avansata de discutii oficiale cu bulgarii, care au problemele lor cu inchiderea centralei nucleare.

Avem deja memorandumul de colabrare cu ei si urmeaza sa construim impreuna o centrala undeva in zona unui mai vechi amplasament: Turnu Magurele - Nicopole.

E un amplasament unde au existat intelegeri la nivel de stat. Romania a facut organizarea de santier in anii 1980 - 1982, dar bulgarii au cotit-o spre rusi, au facut centrala nucleara si au abandonat proiectul respectiv", a declarat Traian Oprea.

Oprea a mai spus ca in strategia de dezvoltare a Hidroelectrica, care prevede investitii de aproape 6 miliarde de euro pana in 2025, sunt prevazute constructia unor hidrocentrale pe mai multe rauri interioare, respectiv Tisa, Mures, Streiu, Oltul Mijlociu, Jiu, Siret, Prut.

Potrivit acestuia, s-ar ajunge la un potential hidroenergetic amenajat de circa 62-64 la suta.

Traian Oprea a fost in vizita in Mehedinti cu ocazia finalizarii lucrarilor de modernizare a ecluzie de la Portile de Fier I.

Tot luni s-a finalizat si proba de 72 de ore pentru hidroagregatul nr. 8 de la barajul Portile de Fier II, care va intra in explotare comerciala, ceea ce inseamna practic ca jumatate din centrala de Portile de Fier II este retehnologizata la acest moment.

Lucrarile de reabilitare a ecluzei de la Portile de Fier I au inceput in anul 2006, acestea urmand a fi finalizate in data de 31 mai 2013.

In perioada 2006 - 2010, lucrarile au fost finantate exclusiv din surse proprii ale Hidroelectrica, valoarea totala fiind de 46 milioane de euro.

In perioada 2007 - 2008 s-a desfasurat primul obiect care a insemnat schimbarea portii de la capul intermediar al ecluzei, cea mai mare poarta plana din Europa, cu o constructie metalica de circa 1.000 de tone.

Intre 2008 si 2009 a functionat doar ecluza romaneasca (cea sarba fiind inchisa pentru lucrari), realizandu-se peste 1.600 de ecluzari fara niciun incident, iar incepand din mai 2009 s-au realizat o serie de lucrari complexe: s-a inlocuit poarta plana de la capul amonte al ecluzei, s-au inlocuit instalatiile hidraulice de la capetele amonte, si respectiv aval al centralei, s-a realizat instalatia de automatizare cu comanda din turnul de comanda.

Prin realizarea acestor lucrari se urmareste cresterea sigurantei in functionare a echipamentelor si siguranta navala in procesul de tranzitare.

Ecluza a fost repornita in data de 10 mai 2010 si va functiona timp de un an de zile, perioada in care toate navele aflate in tranzit pe Dunare vor trece numai prin ecluza romaneasca. Dupa un an, vor incepe lucrarile la obiectul III, care presupun insa lucrari de mai mica anvergura decat in celalte doua etape.

Practic, in etapa a treia mai sunt de realizat doar 25 la suta din ansamblul de lucrari.

"Fara o ecluza functionala nu puteam face fata conditiilor de trafic tot mai intense la ora actuala pe Dunare. A fost nevoie de aceste lucrari de anvergura. Ecluza a functionat din 1972 neintrerupt, cu ambele trepte, deci aproape 38 de ani de functionare neintrerupta, instalatiile erau obosite, atat fizic cat si moral si se simtea nevoia inlocuirii lor pentru a crea cadrul unor ecluzari in siguranta prin acest nod energetic deosebit de important pe Dunare", a declarat directorul SH Portile de Fier, Teodor Pavelescu.

Acesta a mai spus ca la finalul lucrarilor ecluza modernizata va functiona fara probleme alti 30 de ani.

De la punere in functiune sistemul Portile de Fier I a produs aproape 214 miliarde kilowati ora, urmand ca pana la sfarsitul anului sa depaseasca 215 miliarde kwh.

Impreuna cu Portile de Fier II, cele doua hidrocentrale au produs peste 235 de miliarde kwh.

#constructie, #dunare, #hidrocentrale , #stiri Hidroelectrica