Serbia va da un raspuns Romaniei in mai 2010 in privinta celor doua hidrocentrale cu Bulgaria

Joi, 26 Noiembrie 2009, ora 15:22
3340 citiri
Serbia va da un raspuns Romaniei in mai 2010 in privinta celor doua hidrocentrale cu Bulgaria

Serbia va da un raspuns Romaniei in mai 2010 in ceea ce priveste cele doua hidrocentrale pe care Romania doreste sa le dezvolte impreuna cu Bulgaria, pe Dunare, avand in vedere faptul ca este nevoie de acordul Serbiei in acest sens, a declarat joi directorul general al companiei, Mihai David, potrivit NewsIn.

"De 35 de ani exista discutiile dintre Romania si Bulgaria privind acest proiect al celor doua hidrocentale pe Dunare. Doar ca daca vrem sa facem acest proiect cu Bulgaria, trebuie sa anuntam si partea sarba, pentru ca viitoarele hidrocentrale vor procesa si potentialul energetic al Serbiei. Mai precis, fiecare parte o informeaza pe cealalta daca vrea sa faca noi exploatari pe Dunare, pentru ca este un potential energetic comun", a afirmat Mihai David, dupa semnarea pocesului verbal a celei de-a 80-a Comisii mixte romano-sarbe, pentru hidrocentrala de la Portile de Fier.

Directorul general al Hidroelectrica a mai spus ca discutiile cu Bulgaria sunt la inceput si ca, in luna mai 2010, la urmatoarea intalnire cu partea sarba, vor primi un raspuns.

La randul sau, Dragomir Markovici, directorul general al producatorului de stat de energie din Serbia, Elektroprivreda, a spus joi ca a fost informat de proiectul Romaniei cu Bulgaria si ca are nevoie de putin timp sa se gandeasca.

Fluviul Dunarea, daca ar fi amenajat de la Bazias la Macin, ar avea un potential de 22TWh pe an. In prezent, Romania exploateaza pe Dunare 6,5-7 TWh pe an.

De asemenea, potentialul neamenajat al Dunarii, pe segmentul dintre Portile de Fier si granita dintre Serbia si Bulgaria, este de 400GWh.

Hidroelectrica este cel mai mare producator de energie electrica si servicii tehnologice de sistem din Romania.

Compania este detinuta de statul roman, prin Ministerul Economiei. Compania are peste 5.000 angajati.

Hidroelectrica a acoperit anul trecut 26% din productia de energie electrica a tarii si foloseste sursele regenerabile. Compania administreaza 326 centrale hidroelectrice si statii de pompare, ce insumeaza o putere instalata de peste 6.300 MW. 

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#hidrocentrala, # dunare, # energie, # romania , #stiri Hidroelectrica