Vezi prioritatile energetice ale CE pentru urmatoarii 20 de ani

Miercuri, 17 Noiembrie 2010, ora 23:48
2049 citiri
Vezi prioritatile energetice ale CE pentru urmatoarii 20 de ani

Comisia Europeana a prezentat miercuri prioritatile sale energetice de infrastructura pentru urmatoarele doua decenii, cu scopul de a face retelele potrivite pentru secolul XXI, definind cateva coridoare prioritare pentru transportul de energie electrica, gaze si petrol, informeaza Mediafax.

Aceasta harta de prioritati va servi ca baza in deciziile privind acordarea finantarilor pentru proiecte concrete ale tarilor membre UE, a precizat miercuri Comisia Europeana.

"Infrastructura energetica este esentiala pentru toate obiectivele noastre energetice: de la securitatea aprovizionarii, integrarea surselor de energie regenerabila si eficienta energetica pana la buna functionare a pietei interne. Prin urmare, este esential sa ne regrupam resursele si sa acceleram realizarea proiectelor prioritare ale UE", a declarat comisarul european pentru energie, Günther Oettinger.

Retelele energetice europene sunt invechite si in acelasi timp trebuie sa faca fata unor noi provocari precum integrarea unui volum tot mai mare de electricitate regenerabila sau necesitatea interconectarii retelelor de gaze si capacitati de stocare adecvate pentru a asigura securitatea furnizarii de energie.

Uniunea Europeana are nevoie de o noua metoda de planificare strategica pentru a planifica infrastructurile necesare, pentru a furniza solutii care sa asigure punerea lor in functionare la timp, inclusiv in ceea ce priveste metodele de accelerare a autorizarilor, ameliorarea repartizarii costurilor si identificarea de fonduri pentru atragerea investitiilor private.

Toate aceste aspecte sunt atinse de Comunicare pe care Comisia Europeana a prezentat-o miercuri.

Astfel, Comisia identifica mai multe coridoare prioritare ale UE care trebuie dezvoltate urgent in scopul atingerii obiectivelor strategice ale politicii Uniunii Europene in materie de de competitivitate, durabilitate si securitate a aprovizionarii prin conectarea acelor state membre care sunt aproape izolate de alte piete europene de energie, prin consolidarea masiva a interconexiunilor transfrontaliere existente si prin integrarea in retea a energiei regenerabile.

Pe baza acestor coridoare predefinite, in 2012 vor fi identificate proiecte concrete de "interes european", care sa beneficieze de finantare UE ?i de autorizatii de constructie, impunandu-se inclusiv un termen-limita pentru decizia finala si asigurand in acelasi timp respectarea deplina a legislatiei UE, in special a legislatiei de mediu si a celei referitoare la implicarea statului. In planificarea si punerea in aplicare a acestor proiecte, Comisia favorizeaza cooperarea regionala intre tari.

Aceasta defineste in continuare obiectivele pe termen lung, cum ar fi "autostrazile europene de energie electrica".

In sectorul energiei electrice din UE au fost identificate patru coridoare prioritare:

- o retea offshore in Marea Nordului si conectarea la Europa Centrala si de Nord pentru transportul de energie electrica produsa de parcuri eoliene offshore catre consumatorii din orasele mari si pentru stocarea acestei energii in centralele hidroelectrice din Alpi si din tarile nordice;

- interconexiuni in Europa de Sud si Europa de Vest pentru transportul catre restul continentului a energiei electrice generate de surse eoliene, solare, hidrocentrale pentru restul continentului;

- conexiuni in Europa Centrala si de Sud-Est, care sa consolideze reteaua regionala;

- integrarea pietei de energie din zona Baltica pe piata europeana.

In sectorul gazelor naturale, au fost identificate trei coridoare prioritare ale UE:

- Coridorul Sudic, menit sa livreze gaz direct de la Marea Caspica spre Europa in vederea diversificarii surselor de gaz;

- integrarea pietei de energie din zona Baltica cu Europa Centrala si de Sud-Est;

- Coridorul Nord-Sud din Europa de Vest, al carui rol este sa elimine blocajele interne si sa permita utilizarea optima a posibilelor surse externe de aprovizionare.

Conceptul strategic de interconectare a retelelor de gaze naturale in partea Nord-Sud vizeaza sa lege zona Marii Baltice (inclusiv Polonia), de Marea Adriatica si Marea Egee si mai departe, de Marea Neagra, acoperind urmatoarele state membre ale UE

- Polonia, Republica Ceha, Slovacia, Ungaria, Romania si, eventual, Austria - si Croatia. UE s-a angajat sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 20% pana in 2020, sa creasca ponderea de energie din surse regenerabile la 20% din consumul final de energie si sa creasca eficienta energetica cu 20%.

Pentru a indeplini aceste obiective energetice si climatice, trebuie investite in jur de 200 de miliarde de euro numai in transportul de energie, in conducte de gaz si in retele electrice. Se estimeaza ca numai o parte din aceasta suma va proveni din sectorul privat si ca deficitul financiar se va ridica la 100 de miliarde de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
România are peste 242.000 de clădiri publice al căror consum este peste 200-250 kWh/metrul pătrat, iar media recomandată la nivel european este de 140kWh/metrul pătrat, se arată într-un...
#prioritati, #energetice, #comisia europeana, #energie , #stiri Hidroelectrica