Ancheta la Holcim dupa transferul ilegal de certificate de emisii de gaze

Luni, 31 Ianuarie 2011, ora 14:38
1569 citiri
Ancheta la Holcim dupa transferul ilegal de certificate de emisii de gaze

DIICOT a inceput urmarirea penala "in rem" in cazul in care Holcim a sesizat transferul neautorizat a 1,6 milioane certificate de emisii de gaze cu efect de sera in valoare de 24 milioane de euro, procurorii solicitand comisii rogatorii in Italia, Marea Britanie, Belgia, Israel si Liechtenstein, precizeaza Mediafax.

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Structura Centrala fac cercetari in dosarul penal nr. 332/D/P/2010 pentru acces fara drept la un sistem informatic si transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic, informeaza, luni, DIICOT.

In acest caz, in 26 noiembrie 2010, SC Holcim SA, prin reprezentantii sai legali, a sesizat DIICOT cu privire la faptul ca, in 16 noiembrie 2010, au fost initiate zece operatiuni de transfer neautorizat de certificate de emisii de gaze cu efect de sera din doua conturi atribuite acestei societati, deschise la Registrul National al Emisiilor de Gaze cu Efect de Sera( Registrul National GES). In total, au fost transferate neautorizat un numar de 1.600.000 de certificate, in valoare de aproximativ 24.000.000 de euro ( valoarea de piata a unui certificat fiind de aproximativ 15 euro), arata procurorii DIICOT.

"In acest caz, procurorii DIICOT au dispus inceperea urmaririi penale "in rem", sub aspectul savarsirii infractiunilor prev. de art. 42 alin 1-3 si art. 44 alin. 1 si 2 din Legea nr. 161/2003 si au obtinut autorizatii in vederea efectuarii de perchezitii asupra unor sisteme informatice", potrivit sursei citate.

In cauza au fost transmise cereri de comisie rogatorie catre autoritatile judiciare competente din Italia, Marea Britanie, Liechtenstein, Belgia si Israel, pentru obtinerea de date si informatii necesare legalei solutionari a cauzei.

Procedurile administrative legate de tranzactiile cu certificate CO2 nu au fost demarate la initiativa autoritatilor judiciare romane, masurile apartinand, in exclusivitate, institutiilor cu competente in domeniu, precizeaza DIICOT.

#ancheta holchim, #diicot, #tranzactii cu certificate co2 , #stiri Holcim