Ciprian Lopata a gasit reteta succesului in imobiliare

Joi, 31 Mai 2007, ora 14:07
9028 citiri
Ciprian Lopata a gasit reteta succesului in imobiliare

"Piata imobiliara este ca un bebelus nou-nascut". Aceasta este parerea CEO-ului Arco Real Estate Consulting. Intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru Bloombiz.ro, Ciprian Lopata vorbeste despre ce inseamna sa fii unul dintre principalii jucatori pe piata de real estate din Romania.

Spuneti-mi cateva repere din CV-ul dumneavoastra. Ce facultate ati absolvit si in ce an, care a fost primul job?

Am absolvit Facultatea de Electrotehnica, sectia Electronica si Telecomunicatii, in 1989. Primul job a fost de inginer electronist, seful unei formatii de 20 de oameni, la fabrica Electromotoare din Timisoara.

Care sunt cele mai importante experiente din punctul de vedere al locului de munca (in ce companii ati lucrat si pe ce pozitii)?

Cea mai interesanta experienta am avut-o in Cleanaway, firma ce se ocupa de colectarea si reciclarea gunoiului. E una din cele mai mari din lume. A fost interesant sa aflu ce mare business e gunoiul si cat de complicata este afacerea cu gunoi. Dar tocmai acest aspect a facut foarte interesant job-ul.

Care este cea mai mare realizare profesionala? Care este reteta succesului pe care ati aplicat-o?

Cea mai mare realizare profesionala o consider trecerea de la pozitia de angajat la cea de antreprenor. Dupa ce am invatat in marile companii ale lumii cum se gestioneaza afacerile, am considerat ca e cazul sa fac mutarea la sistemul privat. Am gasit 2 parteneri de nadejde, 2 estonieni care sunt oameni excelenti iar impreuna cu facem o echipa perfecta.

Reteta succesului: chiar daca mi-a fost greu sau am pierdut, am preferat sa spun adevarul. Am construit o credibilitate pe termen lung. Asta este cea mai de pret realizare in viata unui om.

In ce ati investit pana acum si ce sume? Va atrag bursa, fondurile de investitii? Daca ar fi sa alegeti un business in franciza, ce branduri ati alege?

Am investit in case si terenuri citeva milioane de euro. Nu sunt atras deocamdata de bursa! Sunt ocupat sa investesc banii in proiectele noastre. Nu as alege franciza. Nu este pentru mine. Iti limiteaza imaginatia in afaceri!

Regret ca am refuzat oferta Colgate

Care este cea mai mare oportunitate pe care ati ratat-o in ultima perioada? Dar din toata cariera?

Recent, din motive obiective am ratat ocazia de a cumpara una dintre fabricile mari din Bucuresti. In general in viata, n-am ratat oportunitati. Daca mi-au aparut, le-am folosit. Am fost odata intrebat de conducerea Colgate daca m-as duce sa lucrez in China. Am spus nu! Acum imi pare rau!

De ce calitati ai nevoie ca sa devii un bun manager?

Sa fii puternic ca sa dai exemplul personal. Unul pozitiv, e de preferat. Sa ai energia sa muti muntii din loc. Oamenii vad asta usor si te urmeaza.

Cum va evolua piata imobiliara din Romania?

Piata imobiliara din Romania este un bebelus nou-nascut care urmeaza sa creasca. Peste vreo 10-15 ani va mearge la scoala iar adolescenta va veni abia peste 25 de ani. Romania urmeaza sa se reconstruiasca. Abia s-au facut citeva cladiri si citeva sosele noi. Urmeaza sa se intimple lucruri mari in tara asta. Romania este si va fi mult timp un punct fierbinte pe harta Europei. Si aceasta nu numai din punct de vedere imobiliar.

Care este dupa parerea dumeavoastra urmatoarea piata din toata regiunea spre care se vor indrepta investitiile marilor jucatori pe segmentul imobiliar?

Urmatoarele pe lista cred ca sunt: Moldova, Ucraina, Georgia.

"Nu exista bubble imobiliar in Romania"

Exista un bubble imobiliar (ma refer la o crestere artificiala a pretului imobilelor vizavi de puterea de cumparare locala) in zona de nord a Bucurestiului, cum s-a concluzionat in diverse forumuri financiare?

Nu exista bubble in piata imobiliara! Daca preturile cresc, inseamna ca este cerere si ea nu poate fi satisfacuta. Simplu! Legea de baza a capitalismului. Pretul reflecta balanta dintre cerere si oferta.

Ce segment al pietei imobiliare are cea mai mare crestere in ultimul an ? Se va pastra acest trend?

Toate segmentele au crestere. Si vor avea mult timp de-acum inainte. Segmentul rezidential are o dezvoltare mai dinamica acum.

Se vorbeste mult ca preturile vechilor apartamnete este exagerat. Ce se va intampla cu pretul acestora in 2 ani, vor scadea, se vor mentine la acelasi nivel?

Preturile apartamentelor vechi vor creste inca 10-15 ani de acum inainte, dupa care cresterea va fi mai lenta. Dupa vreo 50 de ani se vor stabiliza.

Ce planuri are Arco Real Estate Consulting pentru Romania? Ce sume veti investi in dezvoltarea companiei in Romania?

Arco Real Estate Consulting va deveni una din primele agentii imobiliare cu acoperire in fiecare judet din tara. In astfel de business-uri nu se investesc sume remarcabile, se investeste insa multa munca. Si e greu tare sa construiesti un nume serios, dar foarte realizabil.

Ce orase vizati pentru extinderea retelei?CityHallSmll.jpg

Vom incepe sa ne extindem din vestul tarii iar primele orase vor fi Timisoara si Arad.

Pe ce alte piete actioneaza compania si pe ce piete vrea sa se extinda in regiune?

Arco Real Estate este o companie prezenta pe pietele din Estonia (tara mama a firmei), Letonia, Lituania, Ucraina si Bulgaria. In viitor, compania intentioneaza sa se extinda si in alte tari est europene. Ne place zona asta, fiindca o cunostem si ne simtim confortabil.

Lifestyle de CEO, in cateva cuvinte

kusadasi2.jpg

Ceas: Tissot
Destinatia de vacanta: Turcia
Genul de muzica si interpretul: Vangelis
Oras: Stockolm
Film: "Pay back" cu Mel Gibson si "The scent of a woman" cu Al Pacino si "Nasul"
Mancare: Sushi
Ultima carte citita: Memoriile Madelenei Albright
Marca de vin: Murfatlar
Brand in materie de imbracaminte: Hugo Boss
Telefon mobil: Sony Ericsson 800i

Un interviu Bloombiz.ro

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...