Cele mai mari scandaluri de pe Wall Street

Vineri, 24 Septembrie 2010, ora 13:17
2621 citiri
Cele mai mari scandaluri de pe Wall Street

In 1987, Michael Douglas starnea lumea financiara, in rolul afaceristului lacom Gordon Gekko din filmul "Wall Street". Rafinat si cinic, crezul lui Gekko era urmatorul: "lacomia este buna"

Insa ce a atras mai curand atentia publicului a fost modul convingator in care filmul a capturat punctele slabe ale anilor 80.

Douazeci si trei de ani mai tarziu, apare in cinematografe "Wall Street: Banii sunt facuti sa circule", o urmare a filmului Wall Street. Pornind de la acest ptext, iata cateva dintre cele mai mari scandaluri care au avut loc pe Wall Street.

William Duer, 1792

Antrepnorul britanic William Duer este considerat primul manipulator al pietei de capital, prin furnizarea de informatii din interior, din istoria Statelor Unite.

Numit in functia de secretar adjunct al Trezoreriei in 1789, Duer renunta la slujba sa in 1790, insa nu inainte de a obtine suficiente informatii confidentiale.

Alaturi de prietenii sai, Duer arunca informatii pe piata cu scopul de a creste valoarea actiunilor la Banca din New York, pentru a-si vinde actiunile detinute la un pt mult mai ridicat.

Planul nu i-a reusit, astfel ca in 1792, Duer s-a ales cu investitii proaste si datorii uriase. A murit in anul 1799 in inchisoarea datornicilor.

Albert H. Wiggin, 1929

In timpul anilor 1920, majoritatea americanilor stiau ca Bursa de Valori a fost un joc aranjat, motiv pentru care multi oameni cereau cu indarjire pedepsirea celor vinovati pentru prabusirea din 1929.

Albert H. Wiggin, seful Chase National Bank, a vandut 40.000 de actiuni ale institutiei pe care o conducea catre companii detinute de membrii ai familiei sale.

In acest fel, Wiggin si-a costruit o pozitie profitabila pentru el in cazul in care banca ar fi dat faliment. In urma crahului bursier din 1929, Wiggin s-a ales cu un de 4 milioane dolari.

De asemenea, el a primit ca pensie o suma de 100.000 de dolari pe an, pe care ulterior a refuzat-o.

Dennis Levine, 1986

La data de 12 mai 1986, Dennis Levine, bancherul firmei de investitii Drexel Burnham Lambert s-a pdat autoritatilor din New York, dupa ce a fost informat ca va fi acuzat de furnizare de informatii confidentiale.

Vanzand ponturi interne, Levine a castigat 2.69 milioane dolari de pe urma pluarii Nabisco.

Cunostintele sale din interior l-au ajutat pe traderul Ivan Boesky sa castige mai mult de 50 milioane dolari. Levine sfarseste ca martor impotriva lui Boesky, creand un efect de domino atunci cand afla ca Boesky a inregistrat conversatiile avute cu alte parti vinovate.

Levine a fost condamnat la doi ani, Boesky la trei ani, iar in 1990, firma Drexel a intrat in faliment.

R. Foster Winans, 1987

La inceputul anilor 1980, R. Foster Winans scria pentru Wall Street Journal, fiind colaborator al "Heard on the Street", o sectiune a ziarului atat de influenta incat putea modifica destul de usor perceptia asupra pietei.

In timp ce scria pentru aceasta rubrica, Winans a decis sa faca bani de pe urma cunostintelor sale oferind informatii brokerului Petru N. Brant si altora inainte de publicare. In timp ce ponturile lui Winans aduceau castiguri de aproape 1 milion dolari, el a primit doar 31.000 dolari.

Winans a executat opt luni dintr-o sentinta de 18 luni si a platit o amenda de 5.000 dolari, deoarece a folosit in mod abuziv informatiile Wall Street Journal.

Jeff Skilling, 2003

Cu toate ca intial, cazul Enron a fost considerat un scandal de contabilitate, compania a mintit in legatura cu datoriile si pierderile pentru a acoperi situatia critica prin care trecea. Fostul CEO al companiei, Jeff Skilling, a fost condamnat pentru 18 capete de acuzare, printre care frauda si conspiratie.

Desi a fost achitat de noua capete de acuzare, el a fost in cele din urma condamnat la 24 de ani si patru luni de inchisoare.

Martha Stewart, 2003

In iunie 2003, Martha Stewart si brokerul ei, Peter Bacanovic, au fost gasiti vinovati pentru noua capete de acuzare pentru ilegalitati comise pe piata de capital.

Stewart si-a vandut actiunile la ImClone Systems, sfatuita fiind de Bacanovic, care a informat-o ca un alt client al sau, CEO-ul ImClone, Sam Waksal, isi vinde toate actiunile detinute din in cadrul companiei.

Ziua urmatoare, ImClone a anuntat ca autoritatile americane au respins acordarea de licenta unui medicament impotriva cancerului. Actiunile ImClone's au scazut cu 16%, iar Stewart a inregistrat pierderi de 45,673 dolari.

Stewart a fost condamnata la 5 luni de inchisoare.

Christopher and Carolyn Balkenhol, 2004


Christopher Balkenhol a facut mult mai multi bani cu ajutorul sotiei decat fac majoritatea sotilor. Carolyn Balkenhol, secretara lui Larry Ellison, COE-ul Oracle, avea acces la planificarile intalnirilor, inclusiv cele in care se discutau achizitii unor altor companii.

Dupa ce a divulgat aceste informatii sotului ei, acesta a cumparat actiuni in valoare de 448 0000 de dolari la una din companiile pe care Oracle planuia sa o achizitioneze. In 2007 a fost obligat de catre instanta sa plateasca o amenda de 198,000 de dolari.

Robert Moffat, 2010

In martie 2010, unul dintre executivii IBM, Robert Moffat, a recunoscut ca a oferit informatii confidentiale consultantului New Castle Funds, Danielle Chiesi, cu care ar fi avut o relatie intima.

Aceste informatii au ajuns la alte 12 persoane, printre care si Raj Rajaratnam.

Rajaratnam, seful fondului de investitii Galleon Group, a fost inculpat pentru folosirea acestor informatii in achizitionarea de actiuni la importante companiilor de IT, cum ar fi Intel, Google, IBM si AMD.

Moffat a fost condamnat la sase luni de inchisoare si plata unei amenzi de 50.000 dolari; Chiesi si Rajaratnam asteapta urmatoarea audiere in proces, care va avea loc in 2011.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#chah, #conspiratie, #economic, #frauda, #ilegalitati, #scandaluri, #street, #wall , #stiri IBM