Cresterea productivitatii cu cheltuieli scazute. Solutia: Stagii pe bune

Luni, 11 Mai 2009, ora 12:28
2588 citiri
Cresterea productivitatii cu cheltuieli scazute. Solutia: Stagii pe bune

Numeroase companii au inteles ca solutia supravietuirii crizei economice o constituie cresterea productivitatii angajatilor care, pe de o parte, sa duca la scaderea costurilor cu resursele umane si, pe de alta parte, sa le permita sa dezvolte de produse si servicii competitive. Programul „Stagii pe bune” vine, inca o data, in sprijinul firmelor, oferindu-le posibilitatea sa gaseasca forta de munca dinamica, dornica de afirmare, lipsita de prejudecati si, mai ales, ieftina. Proiectul isi propune sa plaseze studenti din facultatile cu profil IT&C in stagii practice, desfasurate pe durata verii, in companiile din domeniu.

”In cazul stagiilor de practica castigul este unul reciproc. Studentii au ocazia sa intre in contact direct cu ultimele tehnologii de top, pot sa parcurga un program de integrare format atat din traning-uri tehnice, cat si de soft skills, pot sa lucreze intre profesionisti si sa inteleaga mai bine ce reprezinta o corporatie integrata gloabal precum si valorile pe care se bazeaza IBM.

Compania noastra beneficiaza de entuziasmul si curiozitatea studentilor, de deschiderea lor catre nou, de posibilitatea de a interactiona cu tineri viitori profesionisti, viitori posibili colegi”, considera Virgil Enache, Recruitment Consultant, IBM Romania.

Practica stagiilor permite crearea unui bazin de talente, a unui grup de viitori potentiali angajati ce sunt mult mai dificil si mai scump de atras ulterior.

”Riscul de angajare a unui fost stagiar este extrem de scazut, deoarece dupa un stagiu de 2-3 luni compania ajunge sa cunoasca potentialul candidatului, iar candidatul incepe sa cunoasca structura, obiectul de activitate si cultura companiei. <<Potrivirea>> dintre cei doi este mult mai usor de facut dupa un stagiu pe bune”, spune Bogdan Iordache, director de proiect.

Sprijinul unor nume mari din industria IT&C, precum IBM, Oracle, BitDefender si Adobe, acordat de ”Stagii pe bune” si experienta celor cinci ani ai proiectului garanteaza participantilor un program reusit.

”Exista cateva companii care au participat la Stagii pe Bune inca de la prima editie. Dintre ele mentionez S&T, BitDefender si Alvarion. Asta in conditiile in care la prima editie au participat doar opt firme”, adauga Bogdan Iordache.

„Colaborarea de anul trecut a fost una de succes si s-a finalizat cu atingerea tuturor obiectivelor propuse; de la facilitarea interactiunii dintre IBM si studenti deosebit de pregatiti din universitatile romanesti pana la colaborarea cu studenti cu potential deosebit. Cel mai important obiectiv atins a fost acela de a inlesni colaborarea dintre studenti si companii-lider la nivel mondial si local”, marturiseste Virgil Enache.

Stagii pe bune, in cateva cuvinte

Programul „Stagii pe Bune” intra in cel de-al 5-lea an de existenta. Editia din 2009 a luat startul pe 30 martie, iar perioada de inscriere a companiilor se va incheia pe 11 mai. Programul pornit in 2005 s-a extins la nivel national foarte repede.

„Cererea extrem de mare este motivul pentru care am extins programul. Initial am pornit intr-o singura facultate si apoi am primit mail-uri in care ni se cerea sa permitem accesul studentilor de la FILS sau de la ASE.

L-am extins in toate facultatile din Bucuresti si au venit mailuri din celelalte centre mari universitare in care ne-au cerut sa extindem programul si acolo. Asa am ajuns in Timisoara, Cluj si Iasi si am primit cereri in continuare din orase ca Ploiesti, Pitesti, Craiova si Constanta”, isi aminteste Vlad Posea, coordonator al relatiei cu facultatile.

Cum se desfasoara programul

Companiile isi pot promova proiectele de stagiatura cu ajutorul a numeroase canale de comunicare. Dintre acestea cele mai importante sunt promovarea stagiilor in cadrul facultatilor de profil si promovarea prin intermediul portalului Stagiipebune.ro. Procesul de recrutare si selectie al stagiarilor se desfasoara similar cu cel de angajare.

„Diferenta consta in faptul ca accentul este pus pe potentialul studentilor si mai putin pe capacitatea lor profesionala imediata”, este de parere Bogdan Iordache.

Calendarul proiectului

Stagii pe Bune 2009 a fost lansat pe 30 Martie si incepand cu 31 Martie companiile au inceput sa  publice stagii pe site-ul programului. In perioada 11 Mai – 24 Mai studentii vor aplica la stagiile preferate, iar companiile vor putea recruta in perioada 25 Mai – 14 Iunie studentii cei mai potriviti pentru stagiile oferite.

Centralizarea stagiilor se va finaliza la 30 Iunie, astfel incat stagiile sa poata incepe la 1 Iulie. Luna Octombrie este destinata evaluarii programului de stagiatura.

Exemple de buna practica

Anul trecut IBM Romania a acceptat 17 studenti in programe de practica. Pentru cei mai multi dintre ei colaborarea initiala s-a prelungit in mod pozitiv, „datorita rezultatelor deosebite”.

„Acest lucru s-a datorat faptului ca noi am apreciat modul in care ei s-au implicat, iar studentii au gasit in IBM un mediu profesionist excelent. 15 dintre ei ne sunt colegi acum, asadar putem considera aceasta colaborare ca fiind excelenta”, a conchis Virgil Enache, IBM Romania.

#cariera, #companii, #firme, #ibm, #practica, #proiect, #stagii, #studenti , #stiri IBM