IBM implineste 100 de ani. Vezi cum a scris istoria hi tech

Joi, 16 Iunie 2011, ora 17:21
2925 citiri
IBM implineste 100 de ani. Vezi cum a scris istoria hi tech

Google, Apple si Facebook au captat toata atentia publicului tech in ultimul timp, insa usurinta cu care ne folosim de noile tehnologii se datoreaza in totalitate gigantului american IBM, care sarbatoreste astazi 100 de ani de la infiintare, fara prea mult fast, potrivit Yahoo. 

Actiunile care ne-au intrat in reflex de a salva un fisier in laptop, de a scoate banii de la ATM si chiar de a scana produsele cumparate sunt toate opera IBM.

Mai mult decat atat, nu putem sa nu ne intrebam ce ar fi Google fara PC sau Groupon fara codul de bare.

Istoria International Business Machines

La inceputul vietii sale, IBM producea cantare, aparate de feliat branza dar si masini care citeau date stocate pe card, element semnificativ pentru ceea ce urma sa ajunga IBM.

Masinariile ar putea parea lipsite de valoare pentru fanii iPod, insa pentru vremea aceea erau tehnologii cu adevarat sofisticate, potrivit Yahoo.

Forta din spatele companiei, la inceputurile sale, a fost Thomas J Watson Sr., un manager foarte pretentios care standardiza totul, de la tinuta la birou, pana la creativitatea angajatilor.

Watson si fiul sau au indreptat IBM catre era computerizata, masinariile IBM fiind folosite pentru a calcula orice, de la tranzactii bancare pana la lansari in spatiu.

Al doilea Razboi Mondial a adus un boom pentru companie, care si-a folosit resurse considerabile pentru a-si pastra pozitia dominanta pe piata.

La sfarsitul anilor ‘60, corporatia americana era singura companie high-tech din Top 10 Forbes 500, in urma investitiilor masive de pana la 5 miliarde de dolari facute in acel deceniu pentru a dezvolta o serie de computere menite sa sustina dezvoltarea companiilor.

IBM a introdus pe piata hard disk-ul magnetic in 1956, discheta in 1971 si codul de bare in 1960, dar si sistemele de procesare care permit tranzactiile prin ATM. De asemenea, IBM a creat si tehnologia benzilor magnetice utilizate si in ziua de astazi, pentru carduri.

O mare parte din secolul 20, IBM a fost modelul corporatiei paternaliste dominante.

Tot IBM a fost si printre primele companii care au acordat angajatilor concedii platite si asigurari de viata.

Gigantul corporate asigura salariatilor “cluburi de socializare” cu cateva generatii inainte ca Google sa ofere sedinte de masaj si mese gratuite.

O alta latura a gigantului corporate: perioada de decadenta

IBM a inceput sa decada pe masura ce birocratia a inceput sa sufoce inovatia, in anii ’80 cand compania s-a confruntat cu schimbari puternice in mediul tehnologiei.

Compania a introdus pe piata PC-ul in 1981, care a a avut succes doar cand IBM a apelat la Microsoft, aflata in faza de start-up la acel moment, pentru software.

La scurt timp, IBM s-a trezit captiv intr-o piata pe care chiar el o crease: depindea in totalitate de Intel pentru cip-uri si de Microsoft pentru software, lucru care l-a facut vulnerabil in momentul in care industria PC-urilor a luat avant.

Tehnologia din interiorul PC-ului era mai importanta decat ambalajul, iar IBM nu detina proprietate intelectuala pentru interiorul propriilor aparate.

Mai mult decat atat, dezvoltarea computerelor mai mici care indeplineau cam aceleasi functii a “aruncat” principala sursa de venit a businessului IBM intr-un con de umbra.

In continuare, compania a fost nevoita sa apeleze la restructurari masive.

IBM, un model practic pentru teoria “re-engineering”

Una dintre cele mai mari realizari ale IBM poate fi considerata capacitatea a se reorganiza dupa evenimentele din anii ’90.

Birocratia in care stagnase compania facuse din IBM o corporatie incapabila sa faca fata competitiei, tocmai de aceea in 1993 a fost adus un CEO din exterior, care nu avea nici cea mai vaga idee despre cultura organizationala IBM, in speranta unei reveniri.

Noul CEO IBM, Louis Gerstner, si-a inceput activitatea reducand preturile, dar si personalul. Din cei 406.000 de angajati pe care compania ii avea in 1985, Gerstner a dat afara 150.000 in anii ’90.

In schimb, CEO-ul IBM a rezistat “eroic” presiunilor de a scinda corporatia si a ales sa se concentreze pe servicii precum stocare de date si suport tehnic.

Unde a ajuns gigantul tech, in ziua de azi

Miscarea a fost riscanta pentru compania care a creat industria PC-ului, insa IBM a reusit sa isi revina pe piata, devenind cel mai mare furnizor de servicii tehnologice din lume.

Cu un venit de aproximativ 100 de miliarde de dolari, IBM se afla astazi pe locul 18 in topul Forbes 500.

Gigantul IBM este de trei ori mai mare decat Google si de doua ori mai mare decat Apple.

Capitalizarea bursiera de aprope 200 de miliarde de dolari o depaseste pe cea companiei Google si, de curand, si pe cea a vechiului “inamic” Microsoft.

Chiar daca a suferit transformari de-a lungul anilor, IBM ramane un adevarat pionier al industriei tehnologice.

Reusita IBM starneste chiar si ambitia noului CEO Hewlett-Packard de a fi mai competitiv, potrivit declaratiilor recente facute de acesta.

#aniversare ibm, #apple, #facebook, #google, #ibm, #ibm implineste 100 ani, #istorie ibm , #stiri IBM