Nokia pleaca. Vine IBM? Vezi ce alte multinationale fac R&D in Romania

Marti, 10 Mai 2011, ora 17:37
3753 citiri
Nokia pleaca. Vine IBM? Vezi ce alte multinationale fac R&D in Romania

La sfarsitul lunii iunie vom afla daca IBM va deschide un centru de cercetare si dezvoltare in Romania. Dupa vestea desfiintarii centrului R&D al Nokia de la Cluj, o astfel de investitie ar fi un semn optimist pentru cercetatorii romani.

In urma cu cateva zile, o serie de oficiali ai companiei americane IBM au avut discutii cu reprezentantii Primariei Targu-Mures. S-a discutat despre un viitor centru de cercetare si dezvoltare ce ar putea fi deschis in orasul transilvanean, o decizie finala urmand sa fie luata pana la sfarsitul lunii iunie.

Smart cities si nanotehnologie

Proiectul IBM ar urma sa fie dezvoltat in parcul IT "Digital Mures" ce va fi construit pe o suprafata de 100 de hectare, pe terenul unui fost aerodrom.

Parcul tehnologic ca fi specializat pe cercetare si informatica medicala. Daca se va construi, centrul IBM ar urma sa aiba activitate in cercetare in domeniul sanatatii, farmaciei, nanotehnologiei, stiintelor vietii si smart cities.

"Deja am identificat proiecte concrete, care ne asigura ca centrul de cercetare IBM ar avea o activitate intensa", a spus Spiros Teleoglou, delegatul executiv al Laboratorului Watson din New York, care a fost seful delegatiei IBM ce a vizitat Targu-Mures.

Centrul din Romania ar fi al 11-lea centru de excelenta in cercetare IBM. In cele 10 centre ale companiei lucreaza peste 3.000 de cercetatori. In anul 2008, acestea au beneficiat de finantari de peste 6 miliarde de dolari.

"Daca discutiile vor da roade, in foarte scurt timp, cercetatorii romani vor putea sa-si desfasoare activitatea in conditii la care nici nu au visat pana acum", a spus si primarul Municipiului Targu Mures, Dorin Florea.

In cazul in care centru va fi infiintat, IBM va oferi know-how si transfer tehnologic proprietar. Mai mult, cercetatorii vor beneficia de training.

Filiala din Romania a IBM a fost infiintata in 1995, in acest moment avand doua birouri, la Bucuresti si la Timisoara. De asemenea, compania are doua centre IT in Capitala: Global Procurement Services Group Romania Remote Delivery Center si Application Services Global Delivery Center Eastern Europe.

Un alt oras in care IBM este prezent este Brasov, unde functioneaza al doilea centru global de furnizare de servicii IT al companiei.

Intel angajeaza masiv

Un alt gigant care detine un centru de cercetare si dezvoltare in Romania este Intel. Centrul din Bucuresti are in prezent 30 de angajati, iar compania doreste sa ajunga la 100 pana la finalul acestui an.

Unitatea a fost deschisa la finalul lui 2010, in prezent Intel cautand un country manager roman care sa conduca acest centru.

Ce fac cercetatorii angajati la Intel? Activitatea principala este dezvoltarea platformei open-source MeeGo, sistem de operare dezvoltat de Intel si Nokia pe platforma Linux.

Sistemul este destinat diverselor dispozitive mobile, cum ar fi smartphone-uri sau televizoare care se conecteaza la internet.

Cercetatorii Alcatel au trecut la Wipro

La inceputul anului trecut, Alcatel-Lucent a deschis al doilea centru de la Timisoara.

Daca primul se ocupa cu cercetare si dezvoltare, cel de-al doilea este un centru global de administrare retele care ofera servicii de suport pentru retele de comunicatii din toata lumea.

In ceea ce priveste centrul Alcatel-Lucent de cercetare si dezvoltare, compania a decis la sfarsitul lui 2009 sa externalizeze 500 de angajati catre companiile Wipro si HP.

#alcatel-lucent, #centre de cercetare dezvoltare, #centru cercetare ibm, #centru cercetare ibm targu mures, #centru nokia, #intel, #nokia concedieri , #stiri IBM