Exporturi ridicate pentru mierea obtinuta in sistem ecologic in Romania

Vineri, 20 Aprilie 2012, ora 15:46
3080 citiri
Exporturi ridicate pentru mierea obtinuta in sistem ecologic in Romania

Romania exporta 80% din productia de miere obtinuta in sistem ecologic, principalele piete fiind Germania si tarile nordice, a declarat, vineri, la Targul National al Mierii, consilierul Ministerului Agriculturii, Daniela Rebega.

Daniela Rabaga a precizat ca pentru 2011 estimeaza o productie de miere obtinuta in sistem ecologic cu cel putin 5% mai mare decat in 2010, in conditiile in care a crescut atat numarul producatorilor inregistrati in sistem, cat si numarul de familii de albine.

"Numarul apicultorilor romani aflati in conversie sau certificati ecologic a inregistrat o crestere de la 867 in 2010 la 927 anul trecut, in timp ce numarul familiilor de albine a ajuns anul trecut la 106.525 fata de 98.100 de familii de albine in 2010", a explicat consilierul MADR. Cei mai multi producatori in sistem sunt in Mures - 104, cu 14.000 familii de albine si in Brasov - 11.500 familii.

Apicultorii care aleg sistemul ecologic sunt sprijiniti de UE

Potrivit sursei citate, intrarea in sistem ecologic presupune respectarea unor reguli stricte si certificarea ulterioara a stupilor, familiilor de albine si a productiei de catre un organism de certificare acreditat de MADR.

Reprezentantul MADR a precizat ca apicultorii pot primi un sprijin din partea UE pentru conversia catre sistemul ecologic din fondurile totale alocate de UE agriculturii ecologice.

"Anul trecut apicultorii din sistem au beneficiat de 378.000 de euro din cele 3 milioane de euro alocate agriculturii ecologice din Romania, dar am solicitat la Bruxelles o majorare a acestei sume cu inca un milion de euro", a subliniat aceasta.

Editia a sasea a Targului National al Mierii si-a deschis vineri portile pentru trei zile, pe platforma Apicola Baneasa, in incinta Institutului de Cercetare Dezvoltare pentru Apicultura, in prezenta presedintelui Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACAR), Ioan Fetea si a secretarului general adjunct al MADR, Nicoleta Stefanescu. Peste 90 de apicultori din diverse zone ale tarii si-au anuntat prezenta la acest targ.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#export miere ecologica, #productie miere ecologica Romania , #Afaceri agricole