Protectia Consumatorului: 30% din produsele din metale pretioase de pe piata, neconforme

Joi, 18 Septembrie 2014, ora 14:11
1478 citiri

Aproape o treime din produsele din metale pretioase de pe piata romaneasca sunt neconforme, prezinta informatii inselatoare pe eticheta, a declarat joi presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor /ANPC/ , Marius Alexandru Dunca, in cadrul conferintei "Contrafacerea si concurenta neloiala, atentate majore la siguranta economiei nationale", organizata de cotidianul.ro.

"Noi avem in subordinea ANPC si Directia de metale pretioase. 30% din piata metalelor pretioase sunt produse neconforme, avand probleme de etichetare. Va dau cateva exemple: sunt produse prezentate ca fiind din metale pretioase de 8 carate care sunt de 9 carate, metal umplut cu plumb, adica cu materiale care cresc artificial greutatea, pietre pretioase de calitate inferioara si prezentate cu certificat ca ar fi de calitate superioara", a explicat presedintele ANPC, citat de Agerpres.

El a spus ca activitatea de contrafacere este in crestere in Romania, dar ANPC are atributii limitate in combaterea acestui fenomen.

"La nivelul ANPC nu avem o putere foarte mare, noi verificam doar eticheta. Este adevarat ca este o practica comerciala inselatoare cand un operator economic iti prezinta un produs cu informatii false. Sanctiunea pe care putem noi sa o dam este de la 5.000 la 50.000 de lei si retragerea definitiva de la comercializare, dar mai mult nu putem sa facem", a subliniat Dunca.

Presedintele ANPC incurajeaza comerciantii sa semnaleze Autoritatii eventualele produse contrafacute, care ii afecteaza din punct de vedere concurential. "Va astept la birou, usa mea este tot timpul deschisa, iar consultarea cu ANPC este gratuita", a precizat seful ANPC.

In opinia sa, Romania ar trebui sa puna la punct o strategie de combatere a contrafacerii. "Strategia ar trebui sa cuprinda o comunicare mai buna, o campanie de informare, pentru ca un consumator educat nu o sa incurajeze niciodata contrafacerea", a mai spus presedintele ANPC.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#Marius Alexandru Dunca conferinta, #produse metale pretioase piata , #Afaceri comert