Andrei Iusut, despre afaceri nascute din pasiuni pentru calatorii culinare

Sambata, 02 Noiembrie 2013, ora 00:00
8844 citiri
Andrei Iusut, despre afaceri nascute din pasiuni pentru calatorii culinare

Andrei Iusut detine, impreuna cu sotia sa, restaurantele Divan, restaurantul grecesc Meze Taverna si agentia de Turism AA Travel, toate niste afaceri nascute "din aceeasi pasiune pentru experiente culinare autentice", spune omul de afaceri.

Calatoreste foarte des in Turcia si tocmai datorita afacerilor sale in turism s-a hotarat sa se dezvolte, sa aduca in Romania ceea ce el iubeste cel mai mult in calatoriile sale de business: gastronomia turceasca.

"De altfel, chiar aceasta pasiune pentru preparate autentice sta la baza dorintei de a oferi celor ce trec pragul restaurantelor noastre ocazia de a porni intr-o adevarata calatorie culinara", spune Andrei Isut, intr-un interviu acordat Business24

Care este povestea Divan? Cum s-a nascut ideea de a crea acest restaurant?

Divan este o afacere de familie, pe care am pornit-o de la zero impreuna cu sotia mea.

Desi am inchiriat spatiul din Strada Franceza pentru birouri, pozitia acestuia ni s-a parut perfecta pentru un restaurant. Afacerile in turism mi-au dat ocazia sa calatoresc foarte mult in Turcia si sa dezvolt o adevarata pasiune pentru cultura si gastronomia turceasca, astfel ca ideea de a deschide un restaurant turcesc a venit ca urmare a acestei pasiuni.

Ne-am dorit sa oferim clientilor un loc in care se pot bucura de preparate autentice, realizate dupa retete traditionale cu ingrediente de cea mai buna calitate, intr-o atmosfera calda, specifica Turciei.

Pentru aceasta, am dedicat mult timp documentarii, am calatorit in Turcia asiatica, in Anatolia (Gaziantep, Urfa, Mersin, Adana, Kahranmanmaras, Hatay) in cautarea celor mai buni bucatari, retetelor autentice si obiectelor decorative otomane care puteau asigura experienta pe care doream sa o oferim oaspetilor Divan. A fost un proces dificil,avand in vedere ca angajarea unui bucatar care nu vine din Uniunea Europeana presupune un procedura anevoioasa de cel putin 2 luni.

Nici numele restaurantului nu a fost ales intamplator, am discutat foarte mult in familie pana am hotarat sa il numim astfel. Divanul era un fel de parlament al Sultanilor, unde acestia discutau, se sfatuiau, se luau decizii importante si, desigur, fumau narghilea.

Calatoriti des in Turcia? Cum ati ajuns prima data acolo?

Calatoresc foarte des in Turcia, in special datorita faptului ca este o destinatie importanta a companiei de turism pe care o detinem, AA Travel, prin care operam curse charter si pachete turistice in Istanbul, Antalya, Bodrum, Kusadasi, Fethiye

Sunteti un gurmand de fel sau sunteti doar pasionat de bucataria turceasca?

Ma consider un gurmand desavarsit. Fiecare vacanta reprezinta pentru mine cea mai buna ocazie pentru o experienta culinara, iar bucataria turceasca este una dintre pasiunile mele.

De altfel, chiar aceasta pasiune pentru preparate autentice sta la baza dorintei de a oferi celor ce trec pragul restaurantelor noastre ocazia de a porni intr-o adevarata calatorie culinara.

Ce alte pasiuni aveti?

Principala mea pasiune este fetita mea de 6 luni, cu care petrec foarte mult timp. De asemenea, ma pasioneaza calatoriile si caut sa transform fiecare vacanta intr-o adevarata calatorie culinara.

Ati adus chiar din Turcia toate decorurile din restaurante?

Toate elementele de decor folosite pentru amenajarea restaurantelor sunt autentice, de exemplu patchwork-ul de covoare si kilim-uri, mesele otomane, obiectele din cupru sau tablourile.

Mobilierul, corpurile de iluminat, pardoselile sunt create pe comanda si au fost realizate manual in Turcia, Italia, Romania dupa tehnici traditionale, asa cum erau facute si in trecut, tocmai pentru ca acestea sa ii transpuna pe oaspeti intr-o atmosfera autentica.

Cat ati investit, in 2010 - la inceput, in restaurantul Divan? Dar pe parcurs?

Dorinta de a oferi clientilor o experienta culinara completa cu fiecare masa pe care o iau la DIVAN ne-a determinat sa cautam elemente autentice, astfel incat fiecare detaliu care alcatuieste restaurantul sa contribuie la atmosfera tipic turceasca.

Investitia presupusa de lansarea noului restaurant si relansarea celui din Strada Franceza a fost de aproximativ 1,7 milioane de euro, insa pasiunea pentru cultura si gastonomia turceasca si dorinta de a la aduce in restaurant depasesc intotdeauna cifrele.

De unde a pornit ideea unui rebranding, in 2013?

Nu este vorba de un rebranding, ci de alinierea bucatariei consacrate Divan de foarte mare success cu amenajarea si designul interior.

La patru ani de la deschiderea restaurantului, am simtit ca este momentul sa ducem Divan catre etapa urmatoare, in care nu numai preparatele realizate dupa retete traditionale sa pastreze esenta calatoriilor in Turcia, ci si celelalte elemente care compun atmosfera autentica pe care o cautam, dintre care designul interior joaca un rol foarte important.

Ce cifra de afaceri estimati pentru Divan Group in 2013?

Dincolo de rezultatele financiare si evolutia lor, atentia noastra se indreapta in primul rand asupra rezultatelor pe care le obtinem la nivelul atmosferei autentice in care ii invitam pe consumatori si apoi asupra cifrelor care indica rezultatele financiare obtinute. La nivel de grup, ne asteptam la o crestere a cifrei de afaceri, mai ales ca urmare a deschiderii noului restaurant, care ofera aceeasi experienta completa, de la preparatele servite, pana la atmosfera turceasca.

Ce planuri de business aveti?

Pe langa consolidarea business-ului actual, ne dorim extinderea acestuia in viitor, prin deschiderea inca unui restaurant in Bucuresti si a unuia la Cluj.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#afaeri Divan, #afaceri Andrei Isut, #idei afaceri Turcia , #Afaceri de succes