Business pe Valea Doftanei: De la exigenta pentru un weekend reusit, la "Pensiunea anului 2013"

Sambata, 01 Iunie 2013, ora 00:00
5860 citiri
Business pe Valea Doftanei: De la exigenta pentru un weekend reusit, la "Pensiunea anului 2013"
Foto: atradoftana.ro

Omul de afaceri Emil Munteanu a gasit o oportunitate de business si in momentele in care cauta sa se relaxeze. Lipsa unei concurente serioase pe segmentul pensiunilor de cinci margtarete l-a determinat sa incepa un nou business impreuna cu alti trei prieteni si parteneri de afaceri.

Asa s-a nascut Atra Doftana, o pensiune premiata an de an pentru arhitectura si, in 2013, pentru Excelenta in Turism.

Investitia initiala a fost de 1 milion de euro, 20% din valoare investitiei fiind din fonduri europene, iar amortizareava veni abia peste 12-15 ani, spune omul de afaceri, care recunoaste ca este cel mai incantat cand ii vede pe oameni revenind, fie chiar si pentru o masa pe Valea Doftanei.

Foto: atradoftana.ro

"In primul rand, am vrut sa facem ceva diferit. In al doilea rand, am facut-o din pasiunea de a pleca in locuri cat mai putin cunoscute. De aceea am ales Valea Doftanei: este o zona mai putin cunoscuta cel putin publicului bucurestean, desi este foarte aproape", spune Emil Munteanu.

Porprietarul Atra Doftana mai detine si alte afaceri printre care si PowerNet Consulting, un integrator de sistem. "Mai avem o alta companie care se ocupa strict de zona de software, o companie de learning si demo-center, dar si o companie care se ocupa de consultanta pentru fonduri europene, pe langa zona de turism", spune acesta.

Tocmai de aceea nu ar putea renunta la orice legatura cu Bucurestiul pentru a se dedica exclusiv pensiunii sale si vietii linistite de pe Valea Doftanei.

Foto: atradoftana.ro

"Nu pot sa renunt. Sunt foarte legat de celelalte firme, chiar daca imi place foarte mult (Atra Doftana n.r.). Este, totusi, un business mic si nu genereaza venituri atat de mari incat sa stai numai acolo. Nu inca.

In plus, noi avem un "of" vizavi de investitiile din zona si de implicarea autoritatilor, pentru ca nu se face nimic. Exista un proiect de partie de ski din urma cu sapte ani, un studiu de fezabilitate care sta in primarie de atunci.

In momentul acesta nu se dezvolta nimic la nivel macro acolo, dar poate e mai bine, ca ramane o zona mai putin poluata si populata. Noi aici am descoperit lucruri pe care nu le faci oriunde: posibilitatea de a merge in goluri alpune, de a face mountain bike, de a merge in drumetii, de a merge la pastravarie in creierii muntilor, de a merge la stana unde le dam copiilor bulz, lapte sau branza direct de la sursa", explica omul de afaceri.

Nu gasesti ceea ce iti doresti in vacanta? Ai gasit o noua idee de business

Foto: atradoftana.ro

Ideea a pornit mai ales de cand au aparut si copiii "in peisaj", cand cautau "mai multe facilitati fata de standard" pentru weekendurile libere impreuna cu familia.

Mai departe, "deisgnul a facut parte din propunerile cabinetului de arhitectura, noi le-am dat un brief cu ce am vrea sa facem. Am avut incredere totala in cabinetul de arhitectura, mai ales ca nu era prima cladire pe care o lucram cu ei", spune Emil Munteanu.

El ii sfatuieste pe cei interesati sa indrazneasca sa mearga mai departe, daca au o astfel de idee de business.

"Nu e un business foarte mare, dar este un business elegant, care poate genera venituri facand ceva cu placere.

La gala de saptamana trecuta (Gala Premiilor de Excelenta in Turism, n.r.) au fost nominalizate multe pensiuni dintre care primele cinci sau zece aratau impecabil. Arata total diferit de standardul pensiunii din Romania, unde totul e din lemn si se mananca sarmale. Foarte multe din zona Transilvaniei, un hotel nou din Suceava care arata foarte bine.

Oamenii si-au schimbat mentalitatea. Cei care investesc acum in turism se gandesc la arhitectura, la designul interior, la facilitatile oferite clientului dar si la serviciile pe care le ofera.

Am observat o diferenta in ultimii doi-trei ani: cei care au investit au investit mai 'cu cap' fata de investitiile din anii de 'boom' cand erau foarte multi care isi faceau hotel sau pensiune doar pentru ca ei aveau o firma de constructii", a declarat Emil Munteanu.

Titlul de "Pensiunea anului 2013", un tel atins

Foto: atradoftana.ro

"Pentru cele doua premii in arhitectura este si meritul nostru si al cabinetului de arhitectura (cu care am colaborat n.r.). Ba mai mult, anul acesta am reprezentat si Romania la concursul european de arhitectura, la Bianuala de Arhitectura, impreuna cu stadionul Cluj Arena. Iar premiul de Excelenta in Turism e prima apreciere din punct de vedere al serviciilor in turism", spune omul de afaceri.

Acest titlu vine ca o "incoronare" a meritelor tuturor celor care au contribuit la dezvoltarea acestui business. Daca pana acum au fost recunoscute meritele arhitectilor, acum a venit si recunoasterea pe segmentul "hotelier", puncteaza acesta.

"Noi ne departajam de alte unitati de cazare prin faptul ca organizam mai multe tipuri de evenimente mai ales pe perioada verii: artistice, culturale, sportive. De la cursuri de fotografie, pana la trasee de mountainbike sau concursuri de caiac canoe.

Pe 15 iunie va avea loc a doua editie a evenimentului ArtATRA. In cadrul evenimentului, artistii Ramon Grosos si Florin Chilian - aflati pentru prima oara intr-un proiect artistic comun - vor face a demonstratie live de pictura si muzica.

Evenimentele nu se desfasoara doar pentru cei care se cazeaza la Atra Doftana.

"Acum ne concentram si pe zona de restaurant, unde lumea a inceput sa vina si sa-si petreaca o zi la Atra, fara cazare neaparat. Invitatii care vor fi alaturi de noi sambata, cel mai probabil vor petrece intreaga zi la ATRA. Vor beneficia gratuit de caiac, biciclete, loc de joaca copii, pescuit relaxare pe malul lacului, iar apoi pot ramane sa serveasca pranzul. Organizam pentru copii diverse jocuri, cautam comori.. facem niste lucruri care nu ridica costurile pentru cel care vine acolo, ci le facem impreuna cu diverse companii din Bucuresti care ne sunt parteneri pentru aceste evenimente", completeaza Emil Munteanu.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#business Atra Doftana, #cazare Valea Doftanei, #Pensiunea anului 2013 , #Afaceri de succes