Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Construirea unui brand puternic de-a lungul istoriei - Hanu' lui Manuc

Construirea unui brand puternic de-a lungul istoriei - Hanu' lui Manuc


Hanu' lui Manuc este, in momentul de fata, unul dintre cele mai faimoase si longevive localuri ale Bucurestiului. Cu o traditie de aproximativ 200 de ani, Hanu' lui Manuc a fost martorul multor evenimente istorice ale Bucurestiului. El a fost pe rand teatru, punct de intalnire pentru cei mai influenti oameni politici ai vremii, pentru poeti, tarani si boieri, a fost hotel, dar si ruina.

Povestea hanului incepe in annul 1806 cand, ajuns in Bucuresti, Manuc Bei incepe constructia uneia dintre cele mai faimoase cladiri ale vremii. Inca de la inceput, hanul s-a diferentiat prin arhitectura inovatoare, caci Manuc si-a dorit inca de la bun inceput ca hanul sau sa nu semene cu structura de fortareata pe care majoritatea hanurile o adoptau.

Arhitectura initiala a Hanului lui Manuc nu se cunoaste in toatalitate, dar, din descrierile vremii, reiese ca hanul avea 15 pivnite boltite, 23 de pravalii la parter, doua saloane mari, zece magazii, camere de servitori, un tunel in care incapeau 500 de persoane, 107 odai la etaj, o cafenea si o gradina amenajate in curtea interioara si un chei de piatra langa rau.

Prin ce anume a devenit Hanu' lui Manuc cunoscut la acea vreme? Prin ospitalitatea sa, iar acest lucru era mentionat chiar in contractele de vanzare printr-o clauza atipica pentru vremea respectiva: "Se indatoreaza dumnealui a se purta cu toata ceruta complezenta, atat catre pasageri, cat si ceilalti chiriasi anuali ai hanului, dand fiecaruia onoarea ce merita, ca prin acest mijloc sa nu se sminteasca reputatia hanului."

In 1862, Hanu' lui Manuc primeste numele de Marele Hotel Dacia. Aici aveau sa se organizeze evenimente mondene, petreceri private, baluri mascate, spectacole de teatru sau iluzionism si spectacole cu orhestra. Hanul devenea astfel locul in care lumea buna a Bucurestiului petrece.

Urmand aceasta linie, odata cu venirea razboielor, Hanu' lui Manuc devine principalul loc de intalnire al oamenilor politici, printre acestia numarandu-se si Delavrancea sau Goga. Tot atunci, Hanu' lui Manuc se transforma in loc de intalnire pentru negustorii ce auceau marfuri diverse si veneau in centrul capitalei pentru a le vinde.

In perioada comunista, Ceausescu si-a dorit sa darame hanul pentru a mari Piata Unirii. Arhitectul sau i-a spus insa faptul ca Hanu' lui Manuc este de fapt locul in care comunistii se aduna pentru a conspira. Se spune ca, la aflarea acestei informatii, Ceausescu a ordonat pe loc restaurarea complete a hanului.

Hanu' lui Manuc a fost de-a lungul istoriei inima Bucurestiului, devenind parte importanta din vietile oamenilor: loc de intalnire, loc de afaceri, loc de petrecere. Hanu' lui Manuc si-a sedimentat si contopit identitatea cu cea a Bucurestiului devenind un important punct turistic. Chiar si acum, dupa ultima restaurare adusa anul acesta hanului, el a ramas un loc in care clientii se pot bucura de o atmosfera traditionala, mancare romaneasca delicioasa, vinuri excelente dintr-o crama de renume si multa voie buna.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2491 ori