De la micul bistrou boem la "grande cuisine", cu George Butunoiu

Sambata, 16 Februarie 2013, ora 00:00
3777 citiri
De la micul bistrou boem la "grande cuisine", cu George Butunoiu
Foto: eatermagazine.ro

George Butunoiu vorbeste despre micul sau bistrou boem ce a ajuns acum "mare", la propriu. Impreuna cu chef David Contant, omul de afaceri si-a propus sa aduca in Bucuresti bucataria frantuzeasca adevarata, atat cea traditionala "cuisine du terroir", cat si gastronomia fina "Grande Cuisine".

Obiectivul sau pentru urmatoarea luna este ca mica sa afacere sa ajunga in top 5 restaurante din Bucuresti cu o reteta originala: mancarurile fine si marile retete ale bucatariei franceze facute cu produse romanesti, direct de la tara, dintre care unele direct de la ferma lui David Contant.

Despre schimbarile care urmeaza, dar si despre gusturile celorlalti oameni de afaceri si politicieni care calca zilnic pragul "La George Butunoiu & Oskar", vorbeste omul de afaceri, intr-un interviu acordat Business24.

Ce v-a determinat sa faceti aceasta schimbare pentru La George Butunoiu & Oskar?

Din doua motive. In primul rand, am vrut sa fac un mic bistrou boem, pentru niste categorii de oameni cu care ma intalneam in alte parti, dar niciodata intr-un restaurant. Nu mi-a iesit, si eram destul de constient de asta, stiam cam cum arata astfel de locuri in care merg/ ar merge oamenii aceia, insa nu am vrut sa fac si eu unul la fel - mi-am asumat riscul acesta, sa nu-l considere "de-al lor", ceea ce s-a s intamplat, de fapt.

Dupa mai multe luni de macare "de casa" - sanatoasa si gustoasa, e drept - m-am cam saturat si am vrut mancare fina; si nu e putin lucru sa aia asa ceva la indemana, si sa nu trebuiasca sa stai cu orele prin restaurantele de "fine dining" din Bucuresti doar ca sa mananci, si mai ales ca trebuie sa faci asta zilnic...

Care sunt mancarurile fine pe care oamenii de afaceri si politicienii care va treceau pragul le solicitau?

O mancare fina e o mancare fina, indiferent de ce fel e si din ce tip de bucatarie. Pe asta o recunosti imediat, fara sa-ti spuna cineva dinainte ca e "fina". Oricum, in "Grande Cuisine" frantuzeasca, totul, dar absolut totul, e de cea mai mare finete, si bucataria frantuzeasca fina e cea mai buna din lume. Pana si in "cuisine du terroir" gasesti foarte multe lucruri care pot fi socotite drept "fine", mai ales comparat cu mancarurile din celelalte bucatarii.

Spuneti-ne mai multe despre noul chef si experienta lui, dar si rezultatele muncii sale, din perspectiva dumneavoastra.

Din cate stiu eu, David Contant e cel mai bun chef din Bucuresti, cred ca doar Roberto dal Sena de la Collage e la acelasi nivel cu el. E posibil sa fie si cel de la The Artist, asa am auzit, eu nu am ajuns acolo, insa e demult in agenda si voi ajunge in curand.

In rest, dintre toate restaurantele la care am fost in Bucuresti - si cred ca am fost la toate cele mari si importante - nu am gasit ceva la nivelul la care poate face David Contant cand isi pune in minte sa faca, intr-adevar, Grande Cuisine adevarata, cea din restaurantele cu stelute Michelin din Franta si din alte parti, unde a si lucrat ani de zile.

Eu il stiu de la Heritage, fostul "restaurant al bancherilor", a fost primul chef acolo, eu l-am adus in Romania si stiu bine si de unde vine, si ce e in stare sa faca - si

cine a mancat la Heritage la inceputuri stie foarte bine despre ce vorbesc.

Ce imi place foarte mult la David Contant, pe langa ce am scris mai inainte, e faptul ca acum a devenit foarte militant si combativ intr-o lupta pe care a inceput-o cu noile obiceiuri de consum, pentru revenirea la marile valori traditionale in gastronomie (in cea bucuresteana, in primul rand), la produsele naturala, la valorificarea produselor taranesti romanesti, printre ultimele din Europa care au ramas inca cu gustul pe care putini tineri il mai stiu acum... lucruri din astea...

Am citit ca (chef David Contant) avea, in luna decembrie 2011, propriul sau restaurant. A renuntat la acest business pentru La George Butunoiu & Oskar?

A incercat sa preia un restaurant existent si sa gaseasca o finantare din mers, insa nu a reusit si a trebuit sa renunte.

Care sunt specialitatile casei, de acum incolo?

Tot ce e reprezentativ in bucataria frantuzeasca, atat in cea traditionala ("cuisine du terroir"), cat si in gastronomia fina ("Grande Cuisine"). Sunt foarte multe, nu pot face o lista, deja au ajuns o multime in farfuriile invitatilor nostri, mai ales ca nu avem meniu fix si David gateste in fiecare zi altceva, in functie de ce gaseste mai bun la piata.

Cum la mine ajung facturile de la furnizori, mi-au atras atentia cele cu valori mari, pentru trufe, foie gras, melci, morilles, pesti si fructe de mare etc. Insa o adevarata "specialitate", pe care cu greu o veti gasi in alte restaurante din Bucuresti, vor fi mancarurile fine si marile retete ale bucatariei franceze facute cu produse romanesti, direct de la tara, dintre care unele direct de la ferma lui David Contant de la Contesti, langa Targoviste.

Acolo cultiva David legume si creste gaini, capre, gaste si alte biete dobitoace are ajung in farfuriile din George Calinescu...

V-ati propus ca, in acest format, sa ajungeti in top 5 restaurante din Bucuresti. Cum veti reusi sa faceti acest lucru inca din prima luna?

Daca isi propune David Contant asta, putem ajunge direct in primele 3 sau chiar primul, daca investim in produsele si ingredientele de care e nevoie pentru asta. Avem in bucatarie toate echipamentele de care e nevoie, David Contant stie mai multe decat aproape oricine, ca sa fiu "politically correct". Insa nu vreau sa fortam lucrurile, pentru ca asta ar insemna sa crestem si preturile, ceea ce eu nu vreau in acest moment.

Urmeaza si schimbari de amenajari interioare, odata cu modificarile de bucatarie?

Nu daca e vorba despre decoruri, ce e pe perete si in jur. Insa vom schimba tot ce e pe masa, imediat ce vom avea suficienti bani pentru vesela si fete de masa scumpe.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#La Butunoiu restaurant, #restaurant George Butunoiu, #schimbari restaurant Butunoiu , #Afaceri de succes