Lupta gigantilor: Cele mai admirate companii din lume

Vineri, 02 Martie 2012, ora 19:44
2721 citiri
Lupta gigantilor: Cele mai admirate companii din lume

Este al cincilea an la reand, cand revista Fortune plaseaza pe primul loc Apple in topul celor mai admirate companii din lume.

In urma celei mai mari companii care a revolutionat piata gadget-urilor, se afla gigantul motor de cautare, tivalul numarul 1, care lupta sa-si pastreze pozitia pe o piata tot mai "aglomerata".

Iata care sunt primele 7 companii din topul realizat de revista Fortune, potrivit

CNN Money.

Apple

2011 s-a dovedit a fi un an profitabil pentru cea mai mare companie de IT. Dupa decesul lui Steve Jobs, viitorul companiei a fost pus sub semnul intrebarii, insa sub indrumarea noului CEO, Tim Cook, Apple continua sa prospere.

Veniturile anuale ale companiei au urcat la 108 miliarde de dolari, conduse de o crestere de 81% a vanzarilor iPhone si o crestere de 334% in vanzarile iPad.

Cresterea vanzarilor explica totodata si avantul luat de actiunile companiei cu 75% pana la 495 de dolari.

Google

Pentru gigantul motor de cautare, 2011 s-a dovedit a fi o perioada de tranzitie. Eric Schmidt l-a trecut la conducerea companiei pe co-fondatorul Larry Page, in luna aprilie a anului trecut. Larry Page a axat compania pe sase produse importante: motorul de cautare, social media, anunturi si smartphone-uri.

Google a facut de asemenea mai multe achizitii, cheltuind 12,5 miliarde de dolari pentru Motorola Mobility si 125 de milioane de dolari pentru Zagat. Serviciile ca Gmail, Youtube si Google Reader au primit schimbari importante, iar compania a ieist pe npiata cu produsul mult asteptat, Google +. Android, de asemenea, a continuat sa domine piata. Potrivit ultimelor studii, 700.000 de dispozitive Android sunt activate in fiecare zi.

Amazon

Spre deosebire de multe alte companii tech, Amazon a invatat sa sacrifice profiturile pe termen scurt in valoarea castigurilor substantiale pe termen lung. De aceea, veniturile din 2011 au urcat la 48 de miliarde de dolari, in timp ce venitul net a scazut cu 55% pana la 631 milioane de dolari.

Compania are insa mari planuri de expansiune, cel mai important fiind acela de a deschide 17 noi centre. Spre sfarsitul anului trecut, Amazon a iesit pe piata cu Kindle Fire, tableta care a fost vanduta in 6 milioane de exemplare in sezonul de iarna.

Coca Cola

Industria bauturilor carbogazoase a fost "zguduita" de criza, insa Coca Cola a reusit sa-si mentina echilibrul prin furta=una financiara. Gigantul bauturilor detine cea mai mare cota de piata, cu toate ca vanzarile din America de Nord au incetinit. La nivel global, brandul Coca Cola este in crestere.

Secretul? Extinderea marcii dincolo de bauturile dulci si spumante. Potrivit ultimelor cifre ale companiei, bauturile Powerade si Gold Peak Tea ale brandului Coca Cola au inregistrat in crestere moderata in vanzari.

IBM

In 1911, Big Blue s-a nascut din fuziunea a trei companii. Un secol mai tarziu, compania sarbatorea aniversarea a 100 de ani cu un profit anual record de 15,9 miliarde de dolari, cu o crestere anuala de 7%.

O mare parte din profitul companiei a venit din statele BRIC- Brazilia, Rusia, India si China, cele mai dezvoltate servicii fiind cele de analiza business si cloud computing. Totodata, IBM s-a implicat in diverse campanii de responsabilitate sociala, fapt care i-a adus un plus de imagine brandului.

Berkshire Hathaway

Berkshire Hathaway ramane una din cele mai admirate companii din topul Fortune 500, datorita prezentei lui Warren Buffett. Intr-un sondaj de opinie realizat de revista Fortune, cititorii l-au votat pe Warren Buffett ca fiind omul anului 2011.

CEO-ul companiei a marturisit ca rezultatul sondajului s-a datorat faptului ca a fost singurul care a sustinut cu tarie marirea taxelor pentru bogatii SUA.

In scrisoarea sa anuala catre actionari, Buffett si-a exprimat dorinta de a continua investitiile in aur si obligatiuni Berkshire a inceput de asemenea sa achizitioneze actiuni in unele companii tech. De exemplu, in noiembrie anul trecut, compania lui Warren Buffett a achizitionat actiuni la Intel, DirectTV si IBM.

Starbucks

Starbucks a anuntat castiguri de 0,50 dolari/actiune de la inceputul acestui an, in timp ce veniturile lantului de cafenele Starbucks au crescut cu 16% la 3,44 miliarde de dolari, in 2011.

Rezultatele financiare ale companiei sunt peste asteptarile analistilor, care estimasera vanzari de 3,3 miliarde de dolari.

"Rezultatele bune ale Starbucks pe primul trimestru demonstreaza puterea fundamentala a afacerilor Starbucks si trendul ascendent pe care l-am adus in 2012", a declarat Troy Alstead, directorul financiar al lantului de cafenele.

Vanzarile Starbucks au inregistrat cresteri in toate regiunile, inclusiv in Europa, insa cea mai mare crestere a venit din China si zona Asia-Pacific, unde vanzarile au crescu cu 20% in ultimele 13 luni.

De asemenea, compania are planuri mari pentru acest an. Starbucks a anuntat de la incpeutul anului ca isi va extinde gama de produse, de la cafea si racoritoare la sandwich-uri si bere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
#top companii admirate Fortune, #top Fortune companii, #Apple companie top Furtune , #Afaceri de succes