Mobila medievala: Antreprenorii locali tin piept retailerilor Ikea si Mobexpert

Marti, 27 Noiembrie 2012, ora 13:15
9949 citiri
Mobila medievala: Antreprenorii locali tin piept retailerilor Ikea si Mobexpert

Pe piata locala, producatorii straini precum Ikea sau Kika se lupta constant cu firmele romanesti de mobila, cum ar fi Mobexpert, Casa Rusu, Mobirom sau Simex, pentru atentia publicului.

Strategiile adoptate de fiecare in parte difera, iar miza este una uriasa. Pe un segment atat de concurential, exista si micii producatori, care au descoperit o nisa profitabila.

Stela Onut, un artizan care picteaza si restaureaza mobila veche sau sotii Petrovici, doi antreprenori care sculpteaza in lemn masiv piese de mobilier medieval au inteles ca exista si clienti care s-au saturat de uniformizarea de la Ikea, de modernizarea excesiva de la Kika sau de obiectele cu design clasic de la Simex ori Casa Rusu. Clientii sofisticati ai acestor antreprenori cauta piese unicat, vopsite cu pigmenti speciali si tratate cu ceara de albine, pentru un luciu natural.

Pe piata din Romania exista foarte putine firme care produc, la comanda, mobilier medieval, iar antreprenorii au acoperit cererea din ce in ce mai mare a publicului, suprasaturat de obiecte decorative "mass market".

Succesul afacerii se traduce prin profit. Sotii Petrovici marturisesc ca nu poate fi vorba de o cifra de afaceri constanta, dar realizeaza lunar piese de cateva mii de euro. Cel mai mult au vandut in anul in care Sibiul a fost Capitala Culturala Europena, iar interesul strainilor a fost mai ridicat ca de obicei. "Profitul nostru a fost de aproximativ 600.000 de euro", precizeaza Georgiana Petrovici.

Reversul medaliei se cuantifica prin timpul pierdut si prin birocratia excesiva. Daca sotii Petrovici au reusit sa stabileasca legaturi cu firme importatoare din Italia, Franta si Germania, dispuse sa comercializeze mobilia, Stela Onut recunoaste ca "nu are timp si nervi pentru asa ceva si intermediarii nu sunt deloc de incredere".

Totusi, a trimis din piesele sale in Belgia, Olanda, Germania si Franta, dar "nu m-am ocupat personal de transportul lor, ci clientii mei au apelat la prieteni din tara".

Dracula "vinde" si mobila

Cele mai vandute obiecte sunt cele pictate cu motive traditionale medievale, seturile de bucatarie, formate din bufet, masa si scaune, toate reconditionate. La fel de bine se vand si piesele de mobilier comandate, in special in stil gotic sau de inspiratie medievala. "Un cuplu din Germania ne-a comandat un set complet de dormitor, cu pat, dulap, canapea si fotolii. Isi doreau sa semene cu cele prezentante la castelul Bran", explica Georgiana Petrovici. Pretul incepe de la cateva sute de euro, dar poate depasi usor 100.000 de euro.

Pentru mobilierul vechi pictat de Stela Onut, preturile variaza intre 200 si 1.500 de euro, in functie de marimea piesei si complexitatea modelului) incluzind si piesa de mobilier veche. In cazul in care clientul are deja o piesa veche a carei pictura doreste sa o restaureze (sau doreste pictarea unui corp de mobilier nou), pretul poate varia intre 100 si 500 de euro.

Tot de complexitatea piesei depinde si timpul petrecut de artisti pentru finalizarea produsului. "La piesele vechi pe care le restaurez, unii clienti doresc o minima interventie - adica sa curat vechea pictura, sa o stabilizez si sa o fac din nou vizibila (toate aceste operatii dureaza cateva zile), altii doresc sa refac modelul initial. La piesele noi muncesc una-doua saptamani", spune Stela Onut.

Tehnica folosita la restaurarea unui obiect decorativ antic este la fel de veche. Se folosesc pigmenti si emulsie de ou, amestecata cu tempera. Culorile sunt rezistente, patrund in fibra lemnului si au un aspect delicat, dar lucios.

Mobila romaneasca, mai valoroasa pentru straini

Chiar daca nu e vorba exclusiv de piese de mobilier medieval, mobila romaneasca ramane apreciata mai mult de straini, in conditiile in care exporturile au crescut, timp de trei ani consecutiv. In primele noua luni ale acestui an, exporturile au totalizat aproximativ 822 de milioane de lei, o crestere de 10 procente, in timp ce anul trecut, exporturile au crescut cu 17% mai mult fata de 2010.

Mobila romaneasca, tot mai cautata. Exporturile au ajuns la 821 milioane lei

In mod paradoxal, romanii prefera piesele de mobilier din import, avand in vedere valoarea importurilor care au crescut, aproape constant. Anul trecut, de exemplu, importurile au avansat cu 10%, pana la circa 353 de milioane de euro.

Aurica Sereny, presedintele Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APMR), apreciaza ca avansul va continua, atat pe segmentul exporturilor, cat si pe cel al importurilor.

"Este extraordinar ca diferenta dintre exporturi si importuri depaseste un miliard de euro. De la an la an cresterea va fi mai mare", a declarat Sereny, citata de Mediafax. Presedinta APMR s-a aratat ingrijorata, insa, de scaderea consumului.

"Piata interna a absorbit foarte putin, iar consumul a continuat sa scada in 2011. Este ingrijorator ca se reduce consumul din productia interna. Cei care s-au concentrat pe exporturi au avut de castigat", a conchis Sereny.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#export mobila Romania, #export mobila, #idei afaceri mobila, #mobila medievala restaurare , #Afaceri de succes